samber  Dołączył: 28 Cze 2007
qrde tak w związku z wczorajszą rocznicą przypomniały mi się czasy kiedy trzeba było zapisywać się w kolejce na towary. Może mały komitet kolejkowy? A tak poważnie... w jakim kraju my żyjemy i czy Polska jest aż takim pikusiowym rynkiem, że wszystko mamy z opóźnieniem, a czasem nawet drożej. :evil:

spoko Czechu... i tak jesteście OK względem klienta. Ale może lepiej dać notkę typu: termin dostawy początek stycznia. jakoś lepiej dla mnie brzmi - bez asocjacji z kupowaniem malucha na zapisy itp. ;-)

equus  Dołączył: 20 Wrz 2007
W tej chwili używam starego popleśniakowego soligora, najgorzej jest w ciemności jak af nie działa :-D . A piszę bo czytam instrukcje od lamp (na wszelki wypadek jakbym nagle zdecydował się na pozbycie się starej lampy) a na stronie metza instrukcji od Mecablitz 48 AF-1 digital nie ma!
I skąd zaczerpnąć wiedzy?

Cześ  Dołączył: 15 Lut 2007
equus napisał/a:

Polecam książki, ewentualnie telewizję edukacyjną ;-)
Jakiej wiedzy szukasz?

equus  Dołączył: 20 Wrz 2007
Cześ napisał/a:
equus napisał/a:

Polecam książki, ewentualnie telewizję edukacyjną ;-)
Jakiej wiedzy szukasz?

A czytam sobie instrukcje, porównuję przyjazność tekstu (można przenieść to na przyjazność obsługi sprzętu: najlepiej wypadają instrukcje P, metz 58 napisany nieprzyjaznym angielskim, instrukcji do sigmy w necie nie znalazłem) i do Metza 48 nie znajduję, a tv edukacyjną to od rana do wieczora oglądam i o lampie Metz 48 af-1 nic, a nic! Tylko o tym jak się ustrzec ptasiej grypy! :shock:
Czyli moje prośba: może ktoś wie gdzie w/w instrukcje znajdę? W jakimś języku białego człowieka? (czyli w najgorszym razie po :arrow: angielsku lub czesku) :-B

solus  Dołączył: 20 Lis 2006
Cześ, Wiadomo już kiedy będzie ten Metz do kupienia? Bo czekam na niego.

PaweleS  Dołączył: 06 Mar 2007
Z pewną dozą nieśmiałości ponawiam pytanie o lampę Metz 48 AF-1.Czy jest już dostępna w sprzedaży w Polsce?No i w ogóle może ktoś już jej używał?

PaweleS, w sprzedaży będzie w przyszłym tygodniu.

StarskiPL  Dołączył: 23 Wrz 2007
A dużo ludzi czeka w kolejce? Żeby nie było tak, że jak zamówię w tym przyszłym tygodniu to dostanę np pod koniec czerwca :p

StarskiPL, kilka osób czeka. Nie wiem ile ich przyjedzie ale postaram się zgarnąć trochę więcej ;-)

wierzba  Dołączył: 23 Cze 2007
Cześć,
czy ktoś już może kupił ? Jakieś wrażenia ?
8-)

pozdrawiam
wierzba

nadal czekamy :-/

aflinta  Dołączył: 01 Lip 2007
Jeżeli można się podpiąć pod wątek, bo ma ostatnio straszne myślenice odnośnie lampy :) Do tej pory byłem nastawiony na 540FGZ z USA, bo cena przyzwoita, z brakiem gwarancji jakoś się tam można pogodzić. Potem doczytałem tutaj na forum o Metz 58 AF-1. Ta z kolei jest w USA słabo dostępna (bo w sumie produkt europejski), więc raczej wypadałby zakup krajowy - ale cena to już całkiem spora wychodzi. Dodatkowo ciekawie zapowiada się Metz 48 AF-1 - za przyzwoite pieniądze. I teraz moje pytanie, fotografia to moje hobby, nie żyję z tego, nie fotografuję wesel, ślubów, lubię czasem coś do makro strzelić jak i czasem jakieś auto na rajdzie upolować, czasem jakaś impreza firmowa z małym koncertem albo jakieś fotki z wycieczek, obiektywy to kitowy 18-55, do tego FA SMC 80-320 oraz 100/3,5 cosiny - raczej nie planuję wymiany szkieł bo mi wystarczają (no może dokupię coś by pokryć dziurę w ogniskowych) :) Nie mogę zdecydować się natomiast co do lampy, czy kupić Metza 48 AF-1 i zdać się całkowicie na P-TTL, czy dołożyć kasy i kupić 58 AF-1 gdzie jest własna automatyka? Wyższa liczba przewodnia przyda się na rajdach... ale czy warto dopłacać za to 400 zł? 540FGZ z USA ma dla mnie dwie wady - a co jak przyjdzie ze skopanym zoomem?, często czytam tutaj o narzekaniach na niedoświetlanie tej lampy. Czy z Metz 58 AF-1 nie ma takich problemów? Dużo tych pytań i nieco chaotycznie... ale mam totalny mętlik. 360FGZ odpada ze względu na brak obrotowej głowicy i małą liczbę przewodnią.
Aha, aparat to kasetka o ile ma to jakieś znaczenie :)

andrusz  Dołączył: 27 Lip 2007
wierzba napisał/a:
Cześć,
czy ktoś już może kupił ? Jakieś wrażenia ?
8-)

Ja chętnie kupię - a jest już dostępna? Bo u Czesia ciągle: "będzie" ;-)

andrusz napisał/a:
Bo u Czesia ciągle: "będzie"

i to może jeszcze w tym tygodniu ;-)

andrusz  Dołączył: 27 Lip 2007
Cześ napisał/a:
i to może jeszcze w tym tygodniu ;-)

Nooo... taka odpowiedź mi się podoba :-) Już zarezerwowałem :-)

mops  Dołączył: 23 Gru 2007
hehe
no ja tez dzisiaj rezerwacje puscilem ;-)

ja puściłem w połowie stycznia :-P

mops  Dołączył: 23 Gru 2007
solus napisał/a:
ja puściłem w połowie stycznia :-P

hehe to ja sie pewnei zalapie na n-ty rzut ;-( Kiepsko...

Grizley  Dołączył: 30 Sie 2007
na pytanie o dostepnąść

odpowiedz z pstryk.pl
Cytat
Lampa jest dostępna na zamówienie: 2-4 dni.

Metz Mecablitz 48 AF-1 Digital Pentax 769zl

StarskiPL  Dołączył: 23 Wrz 2007
Co to jest D-TTL? Ta lampa jest do Pentaxa czy do nikona??

Skocz do: