guerilla napisał/a:w takim razie kompromis - jesteś jedynym człowiekiem w tej części europy który potrafi rozpoznać kombinacje film+wywoływacz
dan napisał/a:
guerilla, ale ja zupelnie nie mam takich aspiracji. Traktuje to jako zabawe i nie chce z tego zadnych wnioskow wyciagac. Co innego moja wlasna ciemnia i zabawy z roznymi materialami i jednym wywolywaczem.
modern art = i could do that + yes, but you didn't
guerilla napisał/a:hej, tym razem mówiłem serio - to że ja nie widzę róznicy, nie oznacza że jej nie ma ..
Na tym forum nie ma OT, każdy post jest dokładnie na temat, który został w nim zawarty.
Przebrzydły Olympusiarz / dla przyjaciół Zygmunt
Moje zdjęcia pozostają amatorskie ze względu na szumy na wysokim ISO i brak AF
Przeciez w cz-b to jeden pies Ja 'rawy' z vuescana obrabiam od jakiegos czasu w lajtrumie.lipalipski napisał/a:ylko żeby zapisywał RAWy, a nie TIFFy, jak wspomniany Kodak.
pozdrawiam,
dzerrry
dzerry napisał/a:Przeciez w cz-b to jeden pies
dan napisał/a:Tak sobie mysle, ze tym ludziom decydujacym w Pentaksie czy w Nikonie, wystarczy sama znajomosc rynku, doswiadczenie i intuicja, do tego zeby w ogole nie planowac wprowadzenia takiej puszki...
bEEf napisał/a:- chcemy puszkę b&w, to mega wypas!
- ale kicha, bo nikt jej nie chce i dlatego jej nie będzie.
bEEf napisał/a:A Ty byś nie chciał?
dan napisał/a:Żaba, ale to tez chodzi o to jak powstaje obraz na filmie. To jest caly proces, ktory skutkuje tym, ze ziarno jest bardzo nieregularne i praktycznie nie da sie tego zasymulowac cyfra. Wiem, ze liczy sie przede wszystkim to co jest na zdjeciu, ale ja osobiscie i pewnie sporo innych uzytkownikow filmu, nie zrezygnuje z tego analogowego looku na rzecz wygody, ktora daje cyfrowa puszka do BW.
Na tym forum nie ma OT, każdy post jest dokładnie na temat, który został w nim zawarty.
Eldred napisał/a:BTW ciekawe czy możliwe jest napisanie takiego algorytmu obsługującego matrycę, żeby pobierała ona tylko informację o jasności, czyli robiłą fotki cz/b bez w ogule zwracania uwagi na kolor, i czy poprawiło by to czasy naświetlania. Wtedy można by było robiąc RAW'ami,
Waidodayo!
hungry.ant
raczej technologia jest bo ten kodak to kilka lat temu był. Kwestia popytu i dostrzeżenia grupy konsumentów. Myślę, że taki aparat to z perspektywy firmy pewne ryzyko, na zasadzie, kto to kupi? Bo jak chcesz tanio to znaczy, że zakładasz, że zarobisz na ilości sprzedanych egzemplarzy czyli rynek masowy, a trudno powiedzieć czy rynek masowy byłby zainteresowany aparatem czarno białym. Choćby taka puszka była w cenie k100d załóżmy około 2k, ilu byłoby chętnych? Popatrz ile osób pop kupieniu body inwestuje drugie tyle w szkła? Teraz zastanów się ilu z nich zainwestuje drugie tyle w drugie body tylko do fotografii B&W. Z drugiej strony jak założysz niski popyt, czyli sprzęt będzie ekskluzywny to znowu cena jednostkowa produktu wysoka, czyli może się okazać, że sprzedaż może być za niska i wtopisz.bEEf napisał/a:A że tego nie ma - być może jest to na razie trudne do wykonania przy obecnym stanie technologii, a co za tym idzie kosztowne i nieopłacalne.