Nie jestem "*", ani Ltd., proszę Pani.
Zaprzestalem wykladow o gospodarce miedzynanorodowej. Ja rozumiem, ze masz swoj interes i bardzo cierpisz z powodu podatkow, ale ja pisalem o sensie i funkcji cel. Ciekawe kto by u Ciebie w sklepie kupowal, gdyby ot tak zniesc cla na odziez, zywnosc, stal. Chinczycy?Tok'Ra napisał/a:Moze doprecyzuj wiec, o jakim bezpieczenstwie ekonomicznym TY piszesz????????
pozdrawiam,
dzerrry
Nikogo nie interesuje nigdy to, co mówi reakcjonista. Ani wtedy, kiedy to mówi, bo wówczas wydaje się to absurdalne – ani po kilku latach, bo wówczas wydaje się to oczywiste.
matb napisał/a:Martwi Cię, że państwowe instytucje sprawnie działają i spełniają należycie swoje powinności?
Trzeba bylo tak kupic, zeby nie placic, akurat w Stanach to nie jest duzy problem.incosgnitos napisał/a:No i jakoś celnika nie obchodzi to, że w USA zapłaciłem TAX :)
pozdrawiam,
dzerrry
Szkoda, bo...dzerry napisał/a:Zaprzestalem wykladow o gospodarce miedzynanorodowej.
Ja rozumiem, ze masz swoj interes i bardzo cierpisz z powodu podatkow, ale ja pisalem o sensie i funkcji cel.
... bym chętnie się dowiedział dlaczego są cła na produkty nie produkowane w EU? Skoro to ma ochraniać kogoś to niech ochrania, tylko bez stosowania odpowiedzialności zbiorowej.dzerry napisał/a:Ciekawe kto by u Ciebie w sklepie kupowal, gdyby ot tak zniesc cla na odziez, zywnosc, stal. Chinczycy?
ZX-7, K-5, Kadyszka i jeden limited
Gwiazdor, przeciez aparat to nie jest wegiel albo ruda zelaza. Przeciez on sie sklada z mnostwa elementow.Gwiazdor napisał/a:Na przykład ilu jest europejskich producentów korpusów?
pozdrawiam,
dzerrry
ZX-7, K-5, Kadyszka i jeden limited
dzerry napisał/a:Nie jestem jakims wielkim fanem cel
K-5, SMC A50/1.4, FA50/1.4, FA80-320, Sigma 10-20, 18-50/2.8, 50-150/2.8, 50/2.8 macro, 54MZ-4i
dzerry napisał/a:Gwiazdor, przeciez aparat to nie jest wegiel albo ruda zelaza. Przeciez on sie sklada z mnostwa elementow.Gwiazdor napisał/a:Na przykład ilu jest europejskich producentów korpusów?
Nie jestem jakims wielkim fanem cel, ale rozumiem jaka spelniaja role. Moze i clo na aparaty jest bez sensu, ale to jest tylko jedna z tysiecy kosci domina. UE znoszac clo na aparaty, wcale nie wymagalaby zniesienia tego samego w USA i Japonii. O nie. I tu sie zaczyna hardkor.
dz
K-5, K10D, Z-1, Pentax FA 77mm 1.8 Ltd, Pentax DA 18-55, Pentax-A 50/1.7, Kiron 28/2, Tamron SP 90/2.5, Tamron SP 17/3.5, Tamron 28/2.5, Hervic-Zivnon 23/3.5, Jupiter 85/2
espresso napisał/a:wiesz, kasa państwowa pusta, trzeba dać celnikom, górnikom, pielegniarkom, a i trzeba ogrzać wodami termalnymi uczelnię w toruniu, świotynię opatrzności zbudować, samoloty dla vipów (lotników też, bo ich na pociągi nie stać)....
pozdrawiam,
dzerrry
Pozdrawiam
Krzysiek
ME-F; Z-20; K-1
AF 35-70/2.8; DA 10-17/3.5-4.5; FA 24-70mm f/2,8 ED SDM; FA PZ 28-105/4-5.6; T 70-200/2.8; FA 80-320/4.5-5.6; FA 31/1.8; Helios 85/1.5; D-FA 100mm f/2.8 macro
AF-540FGZ, AF160, Winder ME-II
pozdrawiam,
dzerrry
malyglod napisał/a:ile czekałeś na przesyłkę z HK od momentu wpłacenia pieniędzy?
pozdrawiam,
dzerrry
KilliChilli napisał/a:Mianowicie. Kupiłem na ebayu USA aparat razem z obiektywem jakieś 3 tygodnie temu. Suma na paczce opiewa na jakieś 150$. Sprawdzałem przez internet miejsce jej aktualnego pobytu i powiedziano mi, ze przyleciała do polski 29 kwietnia. Jakby nie patrzeć minęło już sporo czasu. Domyślam się, że chodzi o vat i cło i tu właśnie rodzi się moje pytanie. Czy przyjdzie do mnie jakiś list bądź cokolwiek z UC z prośba o zapłatę cła czy ja sam mam do nich zadzwonić i się przypomnieć?
:mateusz
Sony RX100 M3 | Contax G2 + Planar T* 45/2
nieużywane: Z1P | ME | SMC-M 50/1.7 | SMC-M 28/2.8 | SMC-FA 28-70/4 AL | Tokina SD 70-210/4-5.6
Pozdrawiam
Artur