opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Sigma EF 500 Super
Chciałbym się dowiedzieć coś więcej na temat tej lampy.

Bo mam dziwne wrażenie że jest to coś innego niż
Sigma ef 500 DG super

przynajmniej zdjęcie na to wskazuje: (brak napisu DG)

wyczytałem że starsze partie tej sigmy nie bedą współpracować z k100 i k10, i mam poważne obawy, że to jest po prostu jakaś pierwsza wersja tej lampy

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
opiszon, masz możliwość sprawdzenia numeru seryjnego? Powyżej tego: 8063038 wszystko jest OK

złożyłem zapytanie, i czekam na odpowiedź :) mam nadzieję że pozytywną, bo wtedy będzie szansa na w miarę taniego, przyzwoitego flasha :)

Zadaj pytanie w serwisie sigmy, czy starszym modelom można zapodać upgrade softu i czy po takiej aktualizacji będzie działać prawidłowo w p-ttl. Pytanie tylko, czy to się opłaca (koszt lampy + wgranie nowego softu + wysyłka do serwisu + zero gwarancji). Nowa z gwarancją może okazać się niewiele droższa. Ale to już sam musisz zdecydować.

piotr_luk, jeżeli miałbym robić takie hocki klocki z serwisem, to wolę po prostu zrezygnować z akurat tej konkretnej sztuki i szukać sobie dalej. Nie mam jakiegoś specjalnego parcia na ten konkretny egzemplarz, a może jak kaska jakaś porządna wleci, to i na nową wystarczy :)

tylko że wtedy sam bym nie wiedział czy ST, czy Super - zdjęcia to będę robił amatorskie + wiadomo imprezy rodzinne, więc nie wiem czy jest sens brać wersję super ?

Wersja Super jest bogatsza o HSS, tryb bezprzewodowy i wyświetlacz z tyłu. Poza tym nie różnią się chyba niczym

marucha  Dołączył: 22 Kwi 2006
opiszon, jeszcze jest parę różnic oprócz wymienionych przez piotr_luk - w Super reguluje się siłę błysku od 1 do 1/64 (ST - tylko 1 i 1/16) oraz istnieje możliwość zdjęć seryjnych (chyba 1/16 mocy).

Właśnie sobie przypomniałem, że jest jeszcze jedna różnica: cena :mrgreen:

Cytat
jest jeszcze jedna różnica: cena

tą różnicę najłatwiej zauważyć :D

PiotruśP  Dołączył: 09 Sty 2007
Sigma Super oferuje również możliwość wprowadzenia korekty EV z poziomu lampy :).

Co do numeru seryjnego, mam lampę z numerem zaczynającym się na 7, czyli ze starym softem i z kadyszką działa OK. Ktoś pamięta jeszcze czym objawiała się niekompatybilność tego duetu?

Marek Wyszomirski  Dołączył: 18 Kwi 2006
Pamiętam że u mnie Sigma 500 DG Super ze starych serii produkcyjnych wariowała z K10D przy palniku na wprost (chyba waliła z pełną mocą, bo prześwietlała okrutnie) - przy palniku odchylonym w górę działała prawidłowo (przy odchyleniu w bok już nie pamiętam). Błysk bezprzewodowy TTL przy sterowaniu z 360FGZ też działął poprawnie - sterowania lampą wbudowaną nie mogłem sprawdzić, gdyż ówczesna wersja firmware K10D takiego sterowania nie umożliwiała.

Jakiś czas temu sprawdzałem swoja lampę z kadychą milo i wszystko było OK - również przy strzale na wprost. Może zależało to od wersji oprogramowania body? - w testowej kadyszce było jakieś nowsze ... chyba 1.3, na pewno powyżej 1.0. Bezprzewodowe sterowanie chyba w ogóle nie działa z sigmą 500 super, w każdym razie nie testowaliśmy.
Przy okazji sprawdzimy ten duet jeszcze raz.

PiotruśP napisał/a:
Bezprzewodowe sterowanie chyba w ogóle nie działa z sigmą 500 super, w każdym razie nie testowaliśmy.
Działa

piotr_luk napisał/a:
Działa
W p-ttl działa?

W aparacie tryb wireless, na lampie slave, świeci się "ttl" i "p"

Marek Wyszomirski  Dołączył: 18 Kwi 2006
I nie tylko świeci, ale funkcjonuje. Sprawdzałem zanim pozbyłem się swojej Sigmy. Sterowałem przez AF360FGZ zamocowaną na stopce aparatu (było to w grudniu 2006 roku - miałem w K10D firmware 1.00 które nie obsługiwało sterowania P-TTL błyskiem lampy wbudowanej).

piotr_luk, Marek Wyszomirski, no to świetnie, kolejny argument do zmiany body w przyszłości :).

papcio  Dołączył: 20 Kwi 2006
Z tą lampą i trybem bezprzewodowym jest jakoś różnie. Potrafi czasem nie błysnąć ;( Mam lampę ze starszej serii ze zmienianym oprogramowaniem u p. Rendaszki (w ramach gwarancji). Cały czas mam jednak wrażenie, że nie jest to najlepiej zestrojona lampa z aparatem ;(

Skocz do: