lux  Dołączył: 04 Gru 2007
czyli w tym konwerterze nie należy nic blokować tylko w obiektywie.
A technicznie jak to należy wykonać. Jeśli dobrze doczytałem należy rozkręcić z tyłu obiektyw i czym najlepeij zablokować ten popychacz

corn  Dołączył: 02 Wrz 2007
lux, Co z tego, że na A. Jeżeli popychacz do otwierania/zamykania przysłony, nie wychodzi poza lico pierścienia łączącego m42 z bagnetem.... to co miałoby ten popychacz popychać??? Wszystko pozostałe jest OK. tylko musisz się zdecydować, co będziesz fotografował i do tego tematu wybierz przysłonę, nastaw ją na obiektywie, wyłącz automatykę obiektywu, ( Przełącznik pracy obiektywu na M) wtedy będziesz miał przysłonę cały czas domkniętą, do wartości, przy jakiej zamierzasz fotografować. (Chociaż chyba są Heliosy z przysłoną preselekcyjną umożliwiającą powrót, bez odrywania wzroku od okularu, do żądanej przysłony). Jest to z jednej strony wygodne, bo możesz sobie określić głębię ostrości, a z drugiej niewygodne, bo obraz w okularze jest ciemny. A resztę za ciebie zrobi automatyka aparatu. tzn jeżeli wybierzesz Av to przy ustawieniach o których piszesz aparat sam "zobaczy", jak jest przysłonięty obiektyw i do tej przysłony dobierze czas, lub czas i ISO. Śmiało, nie załamuj się, tylko pokaż ładne fotki tym Rosjaninem 44M-4. Zobaczysz jak rysuje ostro np. druty telefoniczne ze 100 m. Inne tego nie potrafią. Życzę sukcesów.

[ Dodano: 2008-01-31, 18:01 ]
Aha, jeszcze jedno. Jak założysz obiektyw bez styków( bo dla Pentaxa to jest obiektyw bez styków) to po włączeniu na ON aparatu, najpierw na monitorku aparat zapyta jakiej długości masz ogniskową, aby dobrać do takiej najlepszą efektywność SR. Wtedy nie kombinuj z cropem tylko wybierz normalnie 50 mm.

corn nie zabardzo zrozumiałem. To A czyli automatyczna zmiana przesłony w poprzednim poście pojawiło się tylko dlatego że w innym wątku doczytałem że obiektyw nie ma wtedy przełącznika A/M a tak jest w moim przypadku.
Więc o ile zrozumiałem należy zablokować ten popychacz.
Mam pytanie czy wartość przesłony jeśli zablokuje ten popychacz powinna się wyświetlać w aparacie

Szumak  Dołączył: 18 Cze 2007
lux napisał/a:
Mam pytanie czy wartość przesłony jeśli zablokuje ten popychacz powinna się wyświetlać w aparacie

Nie, to tylko w obiektywach ze stykami - musi być wyposażony w elektronikę, z której aparat czyta ustawienie przysłony.

Kumkacz1  Dołączył: 13 Lip 2007
Jesli obiektyw nie ma przełącznika A/M, a wiekszość Heliosów tego nie miała, to musisz zablokować bolec popychacza w pozycji schowanej w obiektywie. Można to zrobić na conajmniej dwa sposoby. Pierwszy wymaga odkręcenia "dupki" obiektywu i nałożenia kawałka izolacji ściągniętej z przewodu. Długośc tego kawałak musi być tak dobrana, by założona i przykręcona dupka powodowała zamknięcie przysłony. Wewnętrzna średnica izolacji powinna odpowiadać mniej więcej zewnetrznej średnicy bolca popychacza. Drugi sposób jest trochę drastyczny i polega na zastosowaniu OSTROŻNIE kropelki (maleńkiej) cyjanopanu czy innego kleju cyjanoakrylowego. Po prostu wciskasz bolec i przytrzymujesz go np. szpilką , a następnie ODROBINA kleju, która po zaschnięciu zablokuje go na stałe w tej pozycji. Pierwszy sposób zastosowałem przy heliosie, a drugi z pentacone 29/2,8 i Jupiterze 21m, które przez przejściówkę dopinałem (i dopinam nadal) do Praktici BC1. Natomiast po usunięciu lakieru z "dupki" Jupitera 37 Mój GX1L z niewiadomych dla mnie przyczyn mimo zasygnalizowania ostrości i zmierzenia czasu bardzo często nie chciał wyzwalać migawki, więc stosuje izolowaną "dupkę" i tryb M.
Acha, nie wiem jak GX1S, ala eLka z manualnym szkłem nie umozliwia wielopolowego pomiaru światła.

lux, Jeżeli nie ma kontaktu elektrycznego (elektronicznego) z korpusem i obiektyw nie przekazuje takiego kontaktu (takich danych) to sam sobie odpowiedz??? skąd na wyświetlaczu takie dane mają być??? U mnie jest zazawyczaj tylko taki napis (--) tak, tak dwie kreski.

[ Dodano: 2008-01-31, 19:50 ]
Z tym cyjanopanem to ostrożnie, bo się może okazać, że ten obiektyw już tylko z Pentaxem będziesz mógł używać, (jak ci kleju naleci do środka)

no działa panowie :-) Widać to po czasach. Wystarczyło założyć koszulkę na bolec. Mam nadzieję że nie wypadnie w środku. Teraz założyć ten konwerter i zobaczymy czy to nie przeszkadza w przesłonie.

lux, Oj, lux nie czytasz ze zrozumieniem, albo robisz coś nie widząc końca prac czyli efektu. Przecież nic nie poprawiasz tej niedogodności, tylko przenosisz ją na koniec konwertera.
Cytat
Dodatkowa trudnośc to to że narazie stosuje go z konwerterem x2 który ma popychacz przesłony
czyli znowu popychacz ci został...???

z tym konwerterem też mogę zmieniać przesłonę w obiektywie.
Tylko mam pytanie dlaczego u mnie nie działa potwierdzenie ostrości. Ponadto żeby użyć lampy i nie prześwietlić a łatwo to zrobić z tym obiektywem muszę przymknąć przesłonę do f8 , czas synchronizacj 1/180 i iso 200 a kompensacja lampy na -2 :mrgreen:

gebi  Dołączył: 05 Maj 2006
Wbudowana lampa przy obiektywach manualnych (bez styków, czyli pozycji A - nie mylić z A/M na obiektywach M42) błyska z pełną mocą, dlatego eksperymentalnie wyznaczyłeś to, co można wyliczyć z liczby przewodniej lampy. Najprawdopodobniej ta informacja znajdowała się w instrukcji do aparatu :-P
Pełen komfort pracy z wbudowaną lampą uzyskasz korzystając z obiektywów bagnetowych z pozycją A, ewentualnie dokupując lampę zewnętrzną pracującą w TTL-u (nie P-TTL-u) do pracy z obiektywami bez styków.

marucha  Dołączył: 22 Kwi 2006
gebi napisał/a:
Pełen komfort pracy z wbudowaną lampą uzyskasz korzystając z obiektywów bagnetowych z pozycją A, ewentualnie dokupując lampę zewnętrzną pracującą w TTL-u (nie P-TTL-u) do pracy z obiektywami bez styków.

Dodam tylko, że pierścień przysłon trzeba ustawić w pozycji "A" - w przeciwnym wypadku lampa też będzie błyskała pełną mocą.

lux, W dalszym ciągu nie czytasz ze zrozumieniem
Cytat
z tym konwerterem też mogę zmieniać przesłonę w obiektywie.
przecież obojętnie ile jeszcze pierścieni, przedłużaczy, mieszków, konwerterów dołączysz to i tak na końcu wkręcanym do aparatu możesz mieć jedynie popychacz, który nie niesie dla aparatu zadnych danych i z aparatu do obiektywu takie dane się nie przeniosą . tak zresztą jak napisałem
Cytat
czyli znowu popychacz ci został...???

A co do lampy to GEBI chyba napisał prawdę, ale ja tego jeszcze nie przerabiałem, bo korzystam do takich zdjęć z lampy własnej konstrukcji o stałym (niebłyskowym ) świetle. Jak by cię interesowała to jest tu linka. http://pl.fotoalbum.eu/corn/a15842

a z tym potwierdzeniem ostrości to musiałem sam poszukać na forum. Wystarczyło włączyć w menu opcję Fl with S lens used i działa.
Mam pytanie odnośnie pracy z głębią ostrości. Tu i ówdzie pojawia się sformułowanie że w pentaxie jest możliwy podgląd głębi ostrości. Czy w gx-1s jest to możliwe. W wizjerze widzę jak przesuwa się ostrość czy to chodzi o to czy coś innego.

lux, Widzę,że jesteś dociekliwy i stosunkowo rzadko czytasz forum, dlatego ci jeszcze podrzucę temat do googlarki poszukaj pod hasłem >>pułapka<<, wtedy dowiesz się jak korzystać z ostrości w manualach. Ja jestem tym sposobem zachwycony, ale musiałem go sam wyszukać, więc ty też, jak chcesz. A potem autorowi postawisz nie tylko piwo.

dzięki jesteś słodki :mrgreen:
Wiesz jak masz dawać takie rady to faktycznie lepiej samemu poszukać :-|

lux, Przecież o tym
Cytat
musiałem go sam wyszukać
piszę, sam to potwierdziłeś
Cytat
lepiej samemu poszukać
, więc jak słodkie będzie poszukiwanie.... mniam , mniam.

Skocz do: