Żaba napisał/a:a ja durny myslałem, że chodzio o robienie zdjęć, a tu najwazniejsze jest czy mam aparat największej i najpopularniejszej firmy
K-5, K-3 III,, DA (HD 21, SMC 40, SMC 70) Ltd, , HD DA 55-300mm F4.5-6.3 ED PLM WR RE, 16-50 mm f/2.8 ED PLM AW, HD D FA 150-450mm F4.5-5.6, Samyang 14 1:2,8
Na tym forum nie ma OT, każdy post jest dokładnie na temat, który został w nim zawarty.
Przebrzydły Olympusiarz / dla przyjaciół Zygmunt
Szumak napisał/a:No wiesz LDevil, tak jak bEEf stwierdził, jest co poprawiać w DA 18-55 bo nie jest to doskonałe szkło, lecz chciałbym zauważyć, że jest to szkło niskobudżetowe i oferowane jako kitowe z tego właśnie powodu, więc nie wymagajmy od niego niewiadomo jak bardzo wygórowanych właściwości. W chwili wprowadzenia na rynek było jednym z lepszych obiektywów tego typu (w swoim przedziale cenowym i jako szkło kitowe). Przecież jego parametry się nie pogorszyły - to wzrastają wymagania klientów jadących na fali marketingu (jak to ktoś tutaj fajnie stwierdził). Ale to nie znaczy, że tym obiektywem nie da się obecnie robić zdjęć lub, że będą gorsze niż dotychczas.
K-3, K100D, DA18-55WR, T17-50/2.8, T70-200/2.8, FA31/1.8, FA77/1.8, SMC-M 50/1.7, SMC-M 135/3.5
LDevil napisał/a:Wynika z tego, żę kit musiał dość słabo wypaść na większej matrycy, skoro Pentax zdecydował się na taki krok.
Stormtrooper's K-x
Soccer mom's V1
bEEf napisał/a:gin z tonikiem napisał/a:Sam mam Sony z obiektywem Zeiss'a - kamerę
A ja telefon z aparatem, ale poskąpili na Zeissa, frajerzy
K-5, K10D, Z-1, Pentax FA 77mm 1.8 Ltd, Pentax DA 18-55, Pentax-A 50/1.7, Kiron 28/2, Tamron SP 90/2.5, Tamron SP 17/3.5, Tamron 28/2.5, Hervic-Zivnon 23/3.5, Jupiter 85/2
to jest spekulacja, dowiemy się czy prawdziwa gdy porównamy oba kity na razie tego typu wypowiedzi są nieuzasadnione. Może być, że Pentax stworzył nowego Kita w odpowiedzi na nowe kity konkurencji lub może jest tak jak pisze l_uka. Może byćtak że każdedgo z tych powodów po trochu. Jak narazie Pentax zapowiedział, że nowy kit ma byc ostrzejszy i tyle.LDevil napisał/a:Ale jak widać przez 4 lata nie było potrzeby poprawiania kita, aż tu nagle z okazji wprowadzenie 14MP matrycy na rynku pojawia sie nowy model kita. Wynika z tego, żę kit musiał dość słabo wypaść na większej matrycy, skoro Pentax zdecydował się na taki krok.
Na tym forum nie ma OT, każdy post jest dokładnie na temat, który został w nim zawarty.
Przebrzydły Olympusiarz / dla przyjaciół Zygmunt