dan  Dołączył: 11 Sie 2006
zy, takie napiecie jest chyba bezpieczne.

W moje rece ostatnio trafily lampki Panasonica i Canona. Do Canona znalazlem napiecie w tabelce (4 z hakiem) a dla Panasonica nie bylo, wiec zmierzylem sam. Wyszlo jakies 150V :mrgreen:

StarskiPL  Dołączył: 23 Wrz 2007
Kiedyś podłączyłem do transformatora od kolejki samochód na baterie. Samochód był na baterię 4,5V a ja dałem na 12V. Ale zapierniczał! I to całe 30sek! Chwilę później silniczek się zjarał :P

erbs  Dołączył: 10 Wrz 2007
Co do lampy ELWA - napięcie jest niebezpieczne dla K100 - w szczycie chyba ze 170V zmierzyłem. Ja mam elwe 21LA1 przerobioną optotriakiem z układem odwieszania - upchać to do środka było ciężko, ale dałem radę i lampa hula. Do klubu w którym robię fotki starcza spokojnie, ale brak asystenta AF mnie zabija przez co zbieram usilnie na tumaxa/sigme ewentualnie metza AF 48 czy jak mu tam ;D Jeśli chcesz jakieś szersze info odnośnie przeróbki elwy to pytaj. Ja wsadzilem do swojej MOC 3022, niestety na początku lampa błyskała tylko raz, trzeba było dołożyć układ "odwieszający". Wszystko z instrukcji na forum.

LukD  Dołączył: 25 Wrz 2006
StarskiPL napisał/a:
Kiedyś podłączyłem do transformatora od kolejki samochód na baterie. Samochód był na baterię 4,5V a ja dałem na 12V. Ale zapierniczał! I to całe 30sek! Chwilę później silniczek się zjarał :P

Możliwe, tylko jaką tezę chciałeś tym przykładem zilustrować? Przecież aparat nie jest zasilany ze stopki lampy :-?

jpserwis  Dołączył: 12 Wrz 2006
Ja podłączałem swoją lampę przed przeróbką (ok 200V). Ale ponieważ nie odpalała to oddzieliłem galwanicznie przez optotriak.
Generalnie powinna to wytrzymywać każda cyfrówka, bo producent powinien to przewidzieć, albo zrobić takie mocowanie lampy aby nie pasowały od analogów.

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
LukD, ja to wprawdzie co najwyżej teroretyk jestem, ale izolacja poddawana napięciu powyżej "nominalnego" wytrzyma spory zakres nadwyżki, ale każde takie obciążenie może powodować jej mikrouszkodzenia (które nie powodują awarii od razu) i zmniejszać jej wytrzymałość. Takie wielokrotne nawaarstwienie się uszkodzeń, może prowadzić to tego, że w końcu ta izolacja zostane ośłabiona do tego spotnia, że nie wytrzyma obciążenia.
Wprawdzie ja to przerabiałem pod kątem instalacji odgromowych, ale to tylko skala inna, mechanizm ten sam.
Ja tam wolę na wszelki wypadek nie ryzykować.

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
jpserwis napisał/a:
Generalnie powinna to wytrzymywać każda cyfrówka, bo producent powinien to przewidzieć, albo zrobić takie mocowanie lampy aby nie pasowały od analogów.

Nikony planowo wytrzymują do 250V.

Arti, to nie do końca jest tak.
W większości cyfrówek, w tym z pewnością K100D elementem wykonawczym na wyjściu stopki jest tyrystor / triak.
Element taki pracuje jak stycznik tzn. może być w jednym z dwóch stanów, przewodzenia lub zaporowym.
Podanie w stanie zaporowym nadmiernego napięcia (przebicie) nie powoduje uszkodzenia jego struktury, a jedynie samoistne wejście w stan przewodzenia. Zjawisko to jest powszechnie wykorzystywane w tzw. diakach (mających strukturę identyczną jak triak, tylko bez wyprowadzonego wejścia sterującego), stosowanych niegdyś powszechnie w starego typu ściemniaczach oświetleniowych.
Nie słyszałem nigdy o uszkodzeniu triaka z powodu długotrwałego utrzymywania napięcia zaporowego.
Skąd wiem, że w Kasetce jest wyjście triakowe? Ano stąd, że tyrystor / triak mają inne charakterystyczne zjawisko - otóż, gdy prąd płynący w stanie przewodzenia przekracza pewną określoną wartość (zwaną prądem podtrzymania), to po wyłączeniu sterowania element pozostanie nadal w stanie przewodzenia, aż płynący prąd nie spadnie poniżej tej wartości (zjawisko również wykorzystywane w ściemniaczach oświetleniowych). Stąd u niektórych "zawieszanie się" lampy po pierwszym błysku i konieczność wstawienia w obwód kondensatora + rezystora "odwieszającego".
I tyle teorii.
Potwierdza to również przypadek jpserwis.
Pozdr.[/b]

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
LukD napisał/a:
W większości cyfrówek, w tym z pewnością K100D elementem wykonawczym na wyjściu stopki jest tyrystor / triak.

Widzisz, ja tam na dyplomie mam coś o elektronice, ale w tym zupełnie nie siedzę. I nie rozebrałem jeszcze żadnej Kasetki...
No dobra, jesli dobrze zrozumiałem, jak nie to mnie popraw. Podanie zbyt wysokiego napięcia nie uszkodzi triaka, ale spowoduje wejście w stan przewodzenia, tak? Czyli prąd z lampy "pójdzie" do środka? Czy coś żle kombinuje? Bo jeśli tak, to może przecież uszkodzić coś innego. No dobra, ale skoro triak raz wytrzymał to wytrzymac powinien drugi też..
eee to trzeba jakąś kasetke poświęcić i już. :evil:

Arti napisał/a:
Widzisz, ja tam na dyplomie mam coś o elektronice, ale w tym zupełnie nie siedzę. I nie rozebrałem jeszcze żadnej Kasetki...
(...)
eee to trzeba jakąś kasetke poświęcić i już. :evil:

Ja też nie rozbierałem - ech ta dwuletnia gwarancja ;-) . Jednak napisałem też, dlaczego tak uważam.

Arti napisał/a:
No dobra, jesli dobrze zrozumiałem, jak nie to mnie popraw. Podanie zbyt wysokiego napięcia nie uszkodzi triaka, ale spowoduje wejście w stan przewodzenia, tak? Czyli prąd z lampy "pójdzie" do środka? Czy coś żle kombinuje? Bo jeśli tak, to może przecież uszkodzić coś innego.

Nie. Prąd popłynie tylko przez triaka (tak, jak to się dzieje przy normalnym wyzwoleniu lampy). A w momencie przejścia triaka w stan przewodzenia napięcie i tak spada do 2-3 V.

Ano, jeszcze jedna kwestia mi się nasuwa. Ciekawe, jaki prąd (nie mam na myśli napięcia, tylko natężenie) jest w stanie ten triak wytrzymać. Bo triak pozostający w stanie przewodzenia może się jeszcze od nadmiernego prądu przegrzać :-?
Tylko że rozpatrywanej sytuacji, gdy lampa mimo wysokiego napięcia działa z Kasetką prawidłowo, to nie dotyczy.

Pozdr.

tadekpentax  Dołączył: 24 Lis 2007

[ Dodano: 2007-11-24, 11:58 ]
Posiadam soltrona MD882-THYRISTR czy ktoś z kolegów zna tą lampę oraz posiada doniej instrukcje

StarskiPL  Dołączył: 23 Wrz 2007
Tadziu, korzystanie z forum chyba nie jest aż tak trudne?

kayjero  Dołączył: 29 Lis 2007
Pytanie. Czy ktoś z was osobiście uzywał lub używa lampy unomat bc36td z k10d lub k100d. Jestem ciekaw jakie ma napiecie ta lapa i jak sie sprawuje. Druga sprawa Szukam stopki do tej lampy. W mojej jest ułamana i chciałbym ją wymienić. Pozdrawiam

kalif  Dołączył: 06 Lut 2008
pare osób w temacie traktowało o starej lampie elwa z kołobrzegu.

Mam model elwa 18 la 2 zasilana na 4 paluszki AA

czy byłby problem, żeby poszła z k10d?

zaznaczam, że miernika nie mam, dostępu szybkiego do miernika nie mam tez :}

pozdrawiam

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
kalif napisał/a:
byłby problem, żeby poszła z k10d?
Pisałem juz w innym wątku, że nie. ELWA LA i LB ma ok. 190 V na stopce. Pójdzie, ale dym z aparatu. :!: Natomiast jeśli ktoś ma wersję LB 2 , to może jej używać jako dodatkowej, bo jest to lampa z wbudowana fotocelą, ale będzie działać tylko na pierwszy błysk.

corn  Dołączył: 02 Wrz 2007
kalif, Czyli co???? tak jak ci pisałem? Dada powiedział to, co ja tylko przypuszczałem . Ta lampa, tak jak FIL 11, ma swoją fotodiodę i wyzwalana jest na pierwszy błysk czyli dla np. FGZ XXX na przedbłysk pomiarowy i... kiszka z wodą. Ale jest wyjście, poczytaj te linki co ci dałem i jak dojrzejesz to... jedziemy dalej.

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
kalif napisał/a:
Mam model elwa 18 la 2
jeśli ktoś ma wersję LB 2 , to może jej używać jako dodatkowej, bo jest to lampa z wbudowana fotocelą

corn,Czy widzisz drobną różnicę ?

Dada, Owszem, ale ja równolegle dyskutuję na privie z Kalifem i mu powiedziałem to samo co ty teraz, tak, że wszystko jest oki.

[ Dodano: 2008-02-10, 20:19 ]
a nawet zaproponowałem mu rozwiązanie i dałem linki do lamp i techniki.

kalif  Dołączył: 06 Lut 2008
co to znaczy używać jako dodatkowej? Poza tym to jest LA 2 a nie LB 2. TO jak. Wkładać ją w stopkę, czy nie? Ah

kalif, No stary, słuchaj co mówią do ciebie inni:
Cytat
ELWA LA i LB ma ok. 190 V na stopce
> Jasne ,że ją możesz włączyć , ale to będzie ostatni raz na tym aparacie , po tym właczeniu, tylko z mostu do Wisły, możesz aparat wrzucić. A jak to zrobić, zeby można ją użytkować , to ci napisałem na priv.

Skocz do: