dan  Dołączył: 11 Sie 2006
szpajchel napisał/a:
Pamiętam, mieliśmy w pracy jakąś starą Yashikę i do tego jakiś zoom, program zielony nakazywał ustawić f 32 na obiektywie (ta wartość była zaznaczona na zielono). Jeśli wyjść z założenia, że program zielony jest dla "zielonych", to mnie to nie dziwi. Pamiętasz, jak ktoś się skarżył (Dancer?), że w labie nie zrobili/nie chcieli zrobić odbitek, bo tło było nieostre

:mrgreen:

Zastanawiam sie jeszcze, czy moze elektronika obiektywu cos tu nie miesza (czyli korpus musialby pracowac programie MTF - czyli priorytet jakosci). Nie mam zadnej jasnej stalki zeby to sprawdzic.

Halo halo, jest tu ktos z MZ-5n i 50/1.4 albo 43/1.9 i moglby sprawdzic jak korpus dobiera parametry w trybie auto? Spinner?

:-D

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
dan napisał/a:
MZ-5n i 50/1.4

Mialem, sprzedalem, bo ani szklo ani AF nie rownalo sie z G1. Troche zaluje, bo brakuje mi jednak 1.4 i patrzenia przez obiektyw.

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
alkos napisał/a:
brakuje mi jednak 1.4 i patrzenia przez obiektyw
Do tego nie trzeba puszki.

gin z tonikiem  Dołączył: 17 Paź 2007
Abstrahując od tematu przydatności nowych szkieł DA do pleśniaków, to całkiem fajnie wygląda K20d z nowym DA 35/2.8 Macro.

http://www.d-photo.pl/skl...7&oper=3&list=1

[ Dodano: 2008-02-12, 16:34 ]
O co chodzi z tą cenzurą słowa "abstrahować" ???

Marek  Dołączył: 21 Kwi 2006
abstrahować piszemy przez samo "h" i dlatego zadziałała funkcja sprawdzania i zarazem poprawiania ortografii, jakże pomocna dla wszystkich piszących posty na forum niniejszym :mrgreen:

gin z tonikiem  Dołączył: 17 Paź 2007
Marek napisał/a:
abstrahować piszemy przez samo "h" i dlatego zadziałała funkcja sprawdzania i zarazem poprawiania ortografii, jakże pomocna dla wszystkich piszących posty na forum niniejszym
Co ciekawe, ja właśnie napisałem przez samo "h" :-P

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
dan napisał/a:
gin z tonikiem napisał/a:
No to jest duża szansa, że DA 200/2.8 i DA 300/4 będą pełnoklatkowe

Nawet jesli, to brak pierscienia przyslony wyklucza mozliwosc uzywania ich z body bez sterowania przyslona na pokladzie.
Pytanie tylko dla ilu % potencjalnych klientów (a więc osób, które zarówno chcą, jak i stać ich na taki zakup) będzie to problemem. Pewnie Pentax zrobił podobne badania i wyszły mu jakieś pomijalnie małe liczby. A tak w ogóle, to produkuje się jeszcze jakieś szkła z AFem i pierścieniem ostrości?

LDevil napisał/a:
A tak w ogóle, to produkuje się jeszcze jakieś szkła z AFem i pierścieniem ostrości?
Chyba przysłon?
Oba DFA Macro, FA 35/2, FA 50/1.4, 3 x FA Ltd

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
Jarek Dabrowski napisał/a:
LDevil napisał/a:
A tak w ogóle, to produkuje się jeszcze jakieś szkła z AFem i pierścieniem ostrości?
Chyba przysłon?
Oba DFA Macro, FA 35/2, FA 50/1.4, 3 x FA Ltd

Oczywiście miałem na myśli przysłon.

szczypiorrr  Dołączył: 10 Sie 2007
No i wszystkie kundle są z pierścieniami.

Szumak  Dołączył: 18 Cze 2007
szczypiorrr napisał/a:
No i wszystkie kundle są z pierścieniami.

Niestety, nie wszystkie.
tamron

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
dan napisał/a:
est tu ktos z MZ-5n i 50/1.4 albo 43/1.9 i moglby sprawdzic jak korpus dobiera parametry w trybie auto?

z1 po wybraniu priorytetu MTF dobieral najjasniejsza mozliwa przeslane przy zachowaniu optymalnych parametrow MTF (jak sama nazwa wskazuje), np z 50/1.7 potrafil wziac f2. Zazwyczaj przymykal 2/3ev. Generalnie w dobrych body jest wybor, jak ma dzialac program: priorytet glebi ostrosci, priorytet czasu, MTF.

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
l_uka napisał/a:
z1 po wybraniu priorytetu MTF dobieral najjasniejsza mozliwa przeslane przy zachowaniu optymalnych parametrow MTF

I to by bylo dla mnie idealne.

l_uka napisał/a:
Generalnie w dobrych body jest wybor, jak ma dzialac program: priorytet glebi ostrosci, priorytet czasu, MTF.

Wiem l_uka, niestety w MZ-5n nie ma takiej mozliwosci :-/

Dzieki za informacje.

szczypiorrr  Dołączył: 10 Sie 2007
Szumak, a jesteś pewien, że ta fotka przedstawia T na bagnet P? Bo ten przełącznik AF/MF wygląda na Canonowską wersję i w całym necie są 2 zdjęcia tego szkła.

Wszystkie pełnoklatkowe "kundle" (Tamrony Di, Sigmy DG) mają pierścień przysłon. To na zdjęciu nie jest na nasz bagnet.

Sigmy DC i Tamrony Di-II nie mają.

szpajchel  Dołączył: 20 Kwi 2006
A ja bym chętnie usłyszał, że Pentax będzie produkować (bo chyba już nie produkuje?) jakieś 200/4 macro. O!
Kurde, mogłoby być nawet z serii A* :-P

Jest kilka rzeczy, które mnie dziwią w marketingu Pentaksa, jedną z nich jest to, że chyba wprost nie piszą, które szkła DA kryją pełną klatkę. Tymczasem taki Nikon ma to wypisane w wielu sklepach internetowych, że do filmu i DSLR się nadają.

* Chwilowy zachwyt nad nowo przybyłym obiektywem.

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
szpajchel napisał/a:
Tymczasem taki Nikon ma to wypisane w wielu sklepach internetowych, że do filmu i DSLR się nadają.

bo nikon produkuje F6 - aparat na film. a Pentax aparatów na film już żadnych nie robi, więc po co ma to pisać?

ArturMaly  Dołączył: 26 Gru 2007
Nie wiem czy już było, ale podsyłam linka...
Preorder DA 35mm
http://vistek.ca/details/...?WebCode=235639

cynamonowy  Dołączył: 16 Lip 2007

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007

Skocz do: