samber  Dołączył: 28 Cze 2007
chrzaszcz napisał/a:

- w USA sprzedają także z zyskiem dla sklepu i pewnie też mają , dzierżawę (wynajem), pracowników czy co tam jeszcze na utrzymaniu (no przecież nie sprzedają po tyle po ile zakupili)

pytanie do obeznanych z tematem. Czy koszty utrzymania (zatrudnienia, najmu, podatku itd.) dajmy na to sklepu elektronicznego w Polsce i USA są takie same?

maad11  Dołączył: 28 Lip 2007
myślę, że jeżeli już narzekać to bardziej na producentów i przedstawicieli niż na handlowców.
Popatrzcie na przykład na Tamrona:

Tamron 90 2.8 macro - cena podstawowa w B&H t $450 x 2,45 zł = 1102 zł + 22 %VAT = 1345 zł - to tyle, za ile można kupić w Polsce. Fakt, mają teraz cashback - ale to akcja producenta.

No i z drugiej strony np Pentax, ceny sugerowane nowych produktów podawane są jako $ XX w USA i tyle samo XX ale niestety już w Euro na Europę - różnica znaczna... :-x

Już nie będę nawet wspominał o cenach samochodów...

pozdrawiam

chrzaszcz  Dołączył: 16 Sty 2008
maad11 napisał/a:
to tyle, za ile można kupić w Polsce

o to mi właśnie chodziło - czysta matematyka i wszystko pasuje (dodaj jeszcze cło 4,2%) - ale najczęściej nie chce...

MieCz  Dołączył: 07 Maj 2007
Ostatnio w radio Cejrowski opowiadał jak to był w Panamie. Aparat, który w Polsce kosztuje 5000 zł, tam w sklepie kosztuje 800 zł. Państwo okrada nas na naprawdę grubą kasę.

g70104sm  Dołączył: 25 Cze 2007
MieCz napisał/a:
Ostatnio w radio Cejrowski opowiadał jak to był w Panamie. Aparat, który w Polsce kosztuje 5000 zł, tam w sklepie kosztuje 800 zł.

Stary, to nic tylko kupuj bilet lotniczy do Panamy, za 5000 kupisz aparat, będziesz miał fajne wakacje i jeszcze napstrykasz egzotycznych fotek, które jak wiadomo każdy konkurs wygrywają. Wierz WC, daleko zajedziesz :-D

MieCz  Dołączył: 07 Maj 2007
TO nie jest kwestia wiary tylko podatków. W Panamie jest wolna strefa ekonomiczna. Podatek od każdej firmy wynosi 100 USD rocznie bez względu na osiągane dochody. Po prostu tam nie ma socjalizmu z ludzką twarzą, ani z żadną inną.
Masz jakieś argumenty przeciwko temu co Cejrowski mówi czy z zasady jesteś na nie?

g70104sm  Dołączył: 25 Cze 2007
Mam argumenty. Poszukaj sobie sklepów internetowych z aparatami w panamie (google: site:pa) i popatrz na ceny. Waluta panamska ma kurs 2.47 PLN (wg NBP).
Zresztą i bez patrzenia na ceny w Panamie łatwo wywnioskować, że przy ponad pięciokrotnej różnicy cen (5000PLN vs 800PLN) przemyt aparatów z Panamy byłby baaaardzo intratnym zajęciem, a jakoś nie słychać o nadzwyczajnych okazjach na szmuglowane aparaty.

Misiek  Dołączył: 05 Lip 2007
g70104sm napisał/a:
Zresztą i bez patrzenia na ceny w Panamie łatwo wywnioskować, że przy ponad pięciokrotnej różnicy cen (5000PLN vs 800PLN) przemyt aparatów z Panamy byłby baaaardzo intratnym zajęciem, a jakoś nie słychać o nadzwyczajnych okazjach na szmuglowane aparaty.

Byłem w poprzednie wakacje w Egipcie. Benzyna jest tam pięciokrotnie tańsza niż w Polsce i jakoś nie syłychać o nadzwyczajnych okazjach na szmuglowaną benzynę.

Jednym słowem - ja wierzę Cejrowskiemu.

Bradziak  Dołączył: 06 Lut 2008
Witam.
Przyznam się , że od 2 dni posiadam Sigme ef-530 DG ST do mego Pentaxa K10D i jestem jak na razie zadowolony. Zdjęcia są dobrze naświetlone, więc wydaje mi się, że P-TTL działa jak należy. Więcej napiszę za kilka dni, gdyż zrobię konfrontację tej SIGMY z METZem kolegi.

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
Bradziak napisał/a:
wydaje mi się, że P-TTL działa jak należy.
Spróbuj ze scena z białymi elementami (obrus, koszula).

No i co z tymi białymi obrusami ma się dziać, bo laikiem jestem jeśli chodzi o pracę z lampą błyskową.

Bradziak napisał/a:
co z tymi białymi obrusami ma się dziać
p-ttl troszkę głupieje, jeśli napotka na swojej drodze coś białego i stara się usilnie nie przepalić tego miejsca, co skutkuje niedoświetleniem całej reszty (np. w EF-500 DG Super)

oooo. ok. teraz wiem o co chodzi zaraz wezmę i potestuję z białymi elementami. Dzięki serdeczne za podpowiedź.

[ Dodano: 2008-02-16, 14:51 ]
Jeszcze z białymi elementami nie próbowałem , ale mam pytanie . Na forum tym czytałem o lampach z pttl-em i była mowa o przedbłysku przed błyskiem właściwym. U mnie czegoś takiego nie zaobserwowałem. Jest tylko wysyłana wiązka czerwonego światła. Czy tak ma być? Czy przedbłysk też powinien być, a jak tak to dlaczego u mnie go nie ma?

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
Bradziak napisał/a:
Czy przedbłysk też powinien być, a jak tak to dlaczego u mnie go nie ma?

nie ma, czy go nie widzisz?

Bradziak napisał/a:
była mowa o przedbłysku przed błyskiem właściwym. U mnie czegoś takiego nie zaobserwowałem.
Raczej go nie zauważasz

Szczerze mówiąc to go nie zauważyłem, i sam już nie wiem. Myślałem , ze jest to widoczny błysk. A jaki odstęp jest między nim a błyskiem właściwym?

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
Bradziak napisał/a:
A jaki odstęp jest między nim a błyskiem właściwym?

ustaw aparat na wyzwalacz 2s i zobaczysz dwa blyski - nie patrz w lampe :evilsmile:

rzeczywiscie są 2 błyski. Ale wypróbowałem lampę już z białymi elementami i na razie jest ok. mimo białych elementów wszystko jest dobrze doświetlone. Czy jest jakiś wpływ na to jaki pomiar światła wybieram? No i drugie pytanie : Jeśli lampę ustawiam w stronę sufitu, z chęcią otrzymania światła odbitego, czy lampa powinna wówczas błysnąć mocniej? Bo niektóre z fotek tak robionych są lekko niedoświetlone.

[ Dodano: 2008-02-19, 00:02 ]
Już potestowałem tą lampę i jestem bardzo zadowolony. Oczywiście przy testach uwzględniłem wskazówki z tego forum i forum o tematach zbliżonych (czytaj: o obsłudze innych lamp i ich problemach). Po ustawieniu wszytkich paametrów no i oczywiści nanoszeniu w nich poprawek prawie wszystkie fotki są dobrze naświetlone i wyglądają rewelacyjnie. Teraz dopiero widzę jaką różnice robi jakość lampy - do tej pory używałem wbudowanej na wprost, która zpłaszczała mi fotki. Przy Sigmie plastyka obrazu jest o niebo lepsza i bardziej "trójwymiarowa". Szczeże zachęcam do tego modelu.

Pozdrawiam

Skocz do: