Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
(^_^) fajnie, w takim razie, mam pytanie, z jakiej odległości mniej więcej robisz taki np. potret osy? I czy jest to crop czy pełne zdjęcie?

I jakie powiększenie ma ten raynox, tamron ma odwzorowanie 1:2 a na raynoksie MSN-202 jest napisane "x4", oglądałem zdjęcia wersji DCR-250 i nie było tam podane jakie daje powiększenie.

W sumie to chodzi mi o to, czy jeśli dcr-250 ma powiększenie x2 to czy z tamronem (który ma skalę 1:2) razem dają skalę 1:1?

aha i takie małe pytanie OT, na które nie dostałem jednoznacznej odpowiedzi w innym wątku: czy jeśli przestawisz tego tamrona na obiektywie w tryb MF, a w aparacie będzie AF to można używać pułapki ostrości jak z normalnymi obiektywami bez autofocusa?

rozio  Dołączyła: 28 Lip 2006
Eldred napisał/a:

Rozio, ja nie krytykowałem zdjęć, ja tylko pytałem czy jak przymkniesz przysłonę do np. f8 to będziesz miał tym SMC-A 1.7 50mm z raynoxem, większą GO, bo ta na zdjęciach jest tak malutka, że chyba ciężko by było nią coś dobrze wyeksponować.

Krytyka jest jak najbardziej wskazana - lepsze to niż wazelina ;-) . Jak przymknę do f 8 to już ładna głębia wychodzi. Nie testuje już z SMC A-50 f1,7 bo wystawiłem go na sprzedaż i nie dotykam (żeby nic nie spieprzyć), ale mozesz rzucić okiem na zdjęcia (są w pełnej rozdzielczości) w linku do sprzedawanej przez mnie 50 tki Pentaxa (w dziale giełda) - to tez robione Pentaconem z DCR-em na nieco większych wartościach przesłony ( też nie wiem na jakich :oops: ). Jakbyś chciał jakieś sampelki (np z linijką :-P ) z zestawu z Pentaconem to napisz jakie, to jutro zrobię kilka zdjęć i wkleję linka. Jest to moim zdaniem tani zestawik (w sam raz dla mnie) do zabawy z kwiatkami i motylkami i nic ponadto, a motylki i kwiatki to akurat nie moja "specjalność" ;-) Pentacon jest o tyle dobry do tych spraw, że ma min. odległość od obiektu = 33 cm.
Trochę zasmieciłem temat - a chciałem się wtylko wypowiedzieć w sprawie montowania dcr-a na fi 49 :oops: ;-) Pozdrawiam.

GrzehooFR  Dołączył: 08 Sie 2007
Zdjecie osy to pelna klatka, (moge podeslac pelny rozmiar 6mpix bo tam lepiej widac detale).
Przy ogniskowej ok 200mm odleglosc ostrzenia to, tak jak juz tu wspominano, ok 11cm. Co do powiekszenia, to niestety nie jestem w stanie odpowiedziec, bo nie wiem. A sama instrukcja podaje odleglosci ostrzenia i powiekszenie tylko dla hybryd.
PS. Do makro nie uzywam AF

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
GrzehooFR napisał/a:
PS. Do makro nie uzywam AF

Nie pytałem o makro tylko w ogóle czy to możliwe.

Flagoon  Dołączył: 28 Lut 2007
Marek Wyszomirski, korzystając, że się wypowiadasz w tym wątku, mógłbyś mi powiedzieć, jak Raynox 250 by się spisywał z Cosiną 100? Cosina razem z załaczoną soczewką daje odwzorowanie 1:1. Czy podłączjąc do tego obiektywu otrzymam lepsze powiększenie? Kupiłem sobie mieszek i niestety obiektyw o ogniskowej 50 i poręczność czegoś takiego jest żadna. Teraz szukam rozwiązań bardziej ergonomicznych.

[ Dodano: 2008-02-18, 16:37 ]
GrzehooFR, te robaki sam pryskasz wodą, czy naturalnie się pocą? Kombinuję jak modelki zmuszać do dłuższego pozowania.

Z tymi kropelkami to jest roznie. Na czesc zdjec to naturalna rosa, a na czesci jest stworzona na potrzeby ujecia :D
A co do zmuszania do pozowania to rada jest jedna...cierpliwosc i spokoj:)

Flagoon  Dołączył: 28 Lut 2007
Cytat
A co do zmuszania do pozowania to rada jest jedna...cierpliwosc i spokoj:)

Muchozol też jest niezły, tylko tak dziwnie nóżki wyginają na fotce :evilsmile:
Żartuję! Wszystkie modelki opuszczają studio nienaruszone... Tak czy inaczej rispekt dla galerii. Takich zbliżeń i ostrości jeszcze mi się nie udało uzyskać...

Marek Wyszomirski  Dołączył: 18 Kwi 2006
Flagoon - z Raynoxem DCR-250 uzyskasz nieco większą skalę niż z dedykowaną soczewką Cosiny. Cosina100f3.5 macro+DCR250 powinna Ci zapewnić skalę odwzorowania ok. 1.5:1, możesz też próbować podłączyć równocześnie Cosinę i Raynoxa (mają gwinty pod filtr 49mm więc ze skręceniem nie będzie problemu). Uzyskasz wtedy gdzieś tak ok. 1.8-1.9:1, ale nie wiem, jak będzie z jakością optyczną takiego zestawu.

Eldred - co do głębi ostrości to ideałem by było, aby cały owad się w niej mieścił - niestety gdy ma dobrze wypełniać kadr a jeszcze być sfotografowany od przodu - raczej nie do osiągnięcia...

gin z tonikiem  Dołączył: 17 Paź 2007
GrzehooFR napisał/a:
galeria, do ktorej podales link jest moja. Jesli masz jakies pytania co do zestawu Tamron+Raynox to chetnie podziele sie wrazeniami :)
No proszę, ktoś z sąsiedztwa się znalazł :-) GrzehooFR, b. fajne zdjęcia. Jak sobie sprawię na wiosnę obiektyw makro to się zgłoszę na przeszkolenie ;-)

Zapraszam:) zwlaszcza na eksperymenty z dyfuzorem:D

gin z tonikiem  Dołączył: 17 Paź 2007
GrzehooFR napisał/a:
na eksperymenty z dyfuzorem:D

Masz na myśli jakiś dyfuzor do lampy makro, czy mój stofen do FGZ-540 :-) ?

Przemekbelch  Dołączył: 05 Lut 2008
GrzehooFR, a ja Cie zapytam tak: w zdjęciach z Twojego linku masz te z transporterem wojskowym- w jaki sposób osiągnąłęs tak dobrze efekt obrazu? Tj. jak malowane pastelą, odpowiednie ku temu kolory, odcienie i sposób zabarwienia, o np. tak jak tu:
http://bp3.blogger.com/_z...w+zarach_16.jpg

To filtr w ps'ie, może jakiś na obiektyw?:) Proszę o wskazówki.

Przemas  Dołączył: 11 Gru 2006
Jak się nie mylę to HDR chociaż... nie do końca jestem pewien

Grizley  Dołączył: 30 Sie 2007
jestem pewny na 98% ze to hdr a raczej wyciągniecie z jednego rawa +1Ev 0 -1Ev

Grizley napisał/a:
jestem pewny na 98% ze to hdr a raczej wyciągniecie z jednego rawa +1Ev 0 -1Ev

Mozesz tego byc pewny na 100% bo tak wlasnie bylo. A pozniej dostosowanie S/H w PS i tyle :D

Przemekbelch  Dołączył: 05 Lut 2008
HDR czyli 3 fotografie z różnymi Ev sklejone w jedno, tak ? W jakim programie to sklejasz?

Pisząc S/H które funkcję masz na myślu? Saturation/Hue?

S/H - shadow highlight?
HDR - High dynamic range

W tym artykuje mozesz poczytac o technice hdr http://www.cyberfoto.pl/e...adnik-v-2-a.htm
a S/H to Shadow/Highlight czyli dostosowanie swiatel i cieni
Ps. Program do hdr to np: Photomatix

Jak przeliczyć ranoxa 250 na dioptrie wszędzie piszą o powiększeniu 2x
w instrukcji tez nic nie ma a bardzo ułatwiło by mi obliczenie skali odwzorowania

3008 x 2000 full size
Sigma 70-300mm (300mm + 3 pierscienie posrednie + raynox 250 )
Lampa z dyfuzorem nad modelem

budrys  Dołączył: 03 Lut 2008
no podziwiam podziwiam... co innego jest zrobić 3 foty jakiejś łąki na statywie a co innego pędzącego gazika...

Skocz do: