Dużo ważniejszy jest skanerzysta, niż skaner. Oczywiście, z g*** bata nie ukręcisz, ale w przypadku skanerów na porównywalnym poziomie, o efekcie końcowym decydują umiejętności a nie sprzęt.sebikolo napisał/a:Po np. nie widziałem sampli z LS 50. Z LS 5000 wyglądaja super.
sebikolo napisał/a:Po np. nie widziałem sampli z LS 50. Z LS 5000 wyglądaja super. Chciałbym dowiedzieć się czy te 14 bitów jest widoczna.
Nie, ciągle się uczę. Droga nieco ciernista, nieznaczny postęp zauważam.sebikolo napisał/a:Jarek Dabrowski, masz doświadczenie w skanowaniu slajdów/negatywów
Od zawsze skanuję Vuescanem. Ale muszę wypróbować NikonScan, choćby po to, żeby miec porównanie.sebikolo napisał/a:Możesz polecić jakiś konkretne oprogramowanie do pracy z Nikonami?
CytatMożesz polecić jakiś konkretne oprogramowanie do pracy z Nikonami?
Pozdrawiam
Krzysiek
ME-F; Z-20; K-1
AF 35-70/2.8; DA 10-17/3.5-4.5; FA 24-70mm f/2,8 ED SDM; FA PZ 28-105/4-5.6; T 70-200/2.8; FA 80-320/4.5-5.6; FA 31/1.8; Helios 85/1.5; D-FA 100mm f/2.8 macro
AF-540FGZ, AF160, Winder ME-II
Zdano napisał/a:dan, wstałeś lewą nogą?
Na biurku.sebikolo napisał/a:Jarek Dabrowski, a na czym skanujesz?
LS-50 tez potrafi przestrzelić AFem (ale bardzo rzadko).sebikolo napisał/a:Prawda jest jaka, że dla mnie największą wadą V700 jes t ta zabawa w ostrość. Montowanie dystansów, 2mm a może 3.5 mm.
sebikolo napisał/a:dan, dzięki za link. Część z tych skanów już widziałem.
sebikolo napisał/a:nie widziałem sampli z LS 50
sebikolo napisał/a:chodzi mi o sample z kolorowych slajdów
Akurat mam pod ręką crop 100% z Velvii, pokazywałem kiedyś znajomemu i się ostał na serwerze.sebikolo napisał/a:chodzi mi o sample z kolorowych slajdów
Skanuję tylko w 4000dpi, skoro i tak tracę czas na wachlowanie slajdami, to już wolę korzystać ze wszystkich dobrodziejstw skanera.sebikolo napisał/a:Jak długo trwa skanowanie slajdu powiedzmy w 3200dpi?
Jak ostatni etap jakiegokolwiek postprocesu, tuż przed finalnym zapisaniem pliku. Podczas skanowania mam wyostrzanie wyłączone.sebikolo napisał/a:Ostrznie robisz przy skanowaniu, czy w photosopie?
Działa bardzo dobrze, nieco wydłuża czas, nie sprawdzałem dokładnie.sebikolo napisał/a:ICE działa dobrze, jak przekłada się na czas skanowania?
Ponieważ LS-50 taką funkcję ma, zależy to od softu. Vuescan to potrafi, dodatkowo możesz zautomatyzować cały proces tak, że po włożeniu filmu idziesz na kawę, albo do kibla, wracasz i masz gotowych 6 skanów. Problem się zaczyna, gdy skaner nie potrafi się wstrzelić w pierwszą klatkę albo między klatkami są niestandardowe odstępy (to też można ustawić, ale jest trochę upierdliwe).sebikolo napisał/a:Jak wpakujesz do skanera 6 ramek (max), skaner sam przewija film aby skanować kolejne zdjęcie?