Akai  Dołączył: 06 Sty 2008
DA 16-45 Vs FA(p) 28-105/4-5.6 (Power Zoom)
Kto moze sie opowiedziec, ktory lepszy optycznie, pod wzgledem ostrosci,rozdzielczosci, oddania kolorow, detali i kontrastu.Interesuje mnie zwlaszcza zakres ogniskowych tego pierwszego,czli ok 28-50.Czy 28-105 jest optycznie porownywalny (przy zalezeniu uzytkowania z cyfra) z 16-45, nie wnikajac iz DA nie kryje FF, i za DA ma stale swiatlo,czyli raasumujac:czy oba daja rownie soczyste zdjecia?

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
Obydwa obiektywy są bardzo dobre, przy 16-45 ktoś narzekał na AC.
16-45 dość lekki i poręczny, 28-105 jest większy i cięższy, z K10 działa silnik Power Zooma.
Wybierz, który zakres ogniskowych bardziej Ci pasuje, z jednego i drugiego będziesz zadowolony.

Mam juz F70-210, wiec 28-105 i tak dubluje czesc zakresu, jednak z racji, iz body, z ktorym bedzie uzywane to wlasnie K10, interesuje mnie glownie rozdzielcznosc, kontrast, detale itd.Kit 18-55 jest "na pokladzie",ale potrzebuje czegos lepszego, dajacego bardziej "soczyste" efekty i jak dotychczas bralem pod uwage glownie 16-45.Jesli jednak mozna osiagnac lepsze od kita efekty nieco taniej ,niz kupujac 16-45,to dlaczego nie.Stad moje pytanie.Waga, wielkosc i inne historie nie maja znaczenia- istotna jest wartosc OPTYCZNA.Niestety tabel obejmujacych swoim zakresem rowniez zoomy nigdzie nie znalazlem :-(

Spinner  Dołączył: 22 Mar 2006
Skoro nie przeszkadza Ci 28mm na szerszym koncu to moze rozwaz Tamrona 28-75/2,8? Mysle, ze cena podobna do 16-45... No i do dostania nowy a 28-105 tylko uzywki...

Pzdr
Spinner

MiQ27  Dołączył: 17 Wrz 2007
Spinner napisał/a:
28-105 tylko uzywki

W fotozakupach jest w cenniku Pentax FA 28-105mm/3.2-4.5 SMC AL. (IF). Od niedawna.

Ale pytanie dotyczylo wersji z Power Zoomem:-)

Pzdr
Spinner

Spinner napisał/a:
pytanie dotyczylo wersji z Power Zoomem

Pewnie dlatego, że na alledrogo leży :-)
Ale ponoć 3.2-4.5 IF lepszy optycznie.

No nie wiem ale na pewno gorzej wykonany, choc przy 24-90 to i tak majstrsztyk :mrgreen:

pzdr
Spinner

ten IF, to podobno Tamron z metka i elektronika Pentaxa

Akai napisał/a:
ten IF, to podobno Temaron z metka i elektronika Pentaxa

To raczej nie ten. Tamron to FA 28-105/4-5.6 [IF] - http://kmp.bdimitrov.de/l...5f4-5.6-ii.html

A ten to jest FA 28-105/3.2-4.5 AL [IF] - http://kmp.bdimitrov.de/l...05f3.2-4.5.html

A ktory ostrzejszy,bardziej kontrastowy, bardziej to, bardziej tamto :-) .Zdaje sobie sprawe, ze Pwr.Zoom ,jako szklo budowane pod analoga na cyfrze straci nieco,ale byc moze jest na tyle dobre, ze bedzie nadal w stanie konkurowac z 16-kta?Co zas sie tyczy krotkiego konca, mam na niego sposob w postaci mojego dotychczasowego ulubienca-SMC Takumar 28/3.5 a w planach DA 12-24.Inna sprawa, ze Takumary podobaja mi sie bardziej ,niz pozniejsze szkliwo, ale rozwijac tego nie bede, bo pozyc jeszcze chce troche :-)

Patryk Blaut  Dołączył: 07 Cze 2007
Może poczekaj na 17-70/4. Zapowiada się ciekawie. A co do 16-45/4 to rzeczywiście jego gigantyczne CA to nie plotki :)

ArturMaly  Dołączył: 26 Gru 2007
Patryk Blaut napisał/a:
Może poczekaj na 17-70/4. Zapowiada się ciekawie.

Ja na niego oczekuję i nie mogę się doczekać :D
Tylko jak będzie z powtarzalnością i wykonaniem?
Oraz jaka będzie cena?

Gringo  Dołączył: 05 Lip 2006
Akai, ja na Twoim miejscu poczekałbym na Tamrona 17-50. Pierwsze dostawy do sklepów maja być na przełomie luty/marzec. Optycznie bardzo dobry (ostry i kontrastowy) i byłbys chyba zadowolony z niego.

gator  Dołączył: 24 Kwi 2007
Gringo: to nie sprawiedliwe, jeszcze nie dostales paczki z FGZ540, a juz jest w Twojej stopce :mrgreen: .

gator, ale nie bede miał dostepu do netu to sobie na przyszłośc zmieniłem. Poza tym nie daje do stopki wszystkiego, tylko to co godne uwagi :P Dla świętego spokoju nie piszę jaką to j** lampe na fotocelę mam, czy jakie to j** manuale posiadam ( w sumie teraz to i tak tylko jednego :P)

Troche strach czekac na teo kolejne nowosci. bo co rusz jak sie pokazuje jakas nowosc, to okazuje sie ,ze to kolejna mina jak wszystko dzsisiaj robione pod priorytetem minimalizaji kosztow i nadrabiane marketingiem.Co zas sie tyczy 16-45, to slyszalem, ze sa strasznie nierowne- trafiaja sie sztuki dobre i lipne.Czy to prawda?

Akai napisał/a:
Troche strach czekac na teo kolejne nowosci. bo co rusz jak sie pokazuje jakas nowosc, to okazuje sie ,ze to kolejna mina jak wszystko dzisiaj robione pod priorytetem minimalizaji kosztow i nadrabiane marketingiem.Co zas sie tyczy 16-45, to slyszalem, ze sa strasznie nierowne- trafiaja sie sztuki dobre i lipne.Czy to prawda?

Ale ci co maja tamrona (Nikoniarze i Canoniarze) twierdzą, ze świetne sztuki. U nas w zwiazku z błaganiem przez Pentaksiarzy Tamrona ten zgodził sie zrobić go z bagnetem PK. Również na testach bdb wypada. Co do 16-45 to nie słyszałem o jakimś specjalnym rozrzucie

CA da sie usunac , a poza tym wiadomo gdzie sie ich spodziewac i raczej malo ktore budrzetowe szklo ich nie ma.Choc niedawno kupiony SMC Takumar 28/35, kupiony za 300 zl, wiec jak najbedziej budzetowy, nie ma ich ni w zab.Stare dobre szklo :-) W sytuacjach kiedy moza sie spodziewac nasilenia CA wkladasz na kortus stalke i po balu.A moze ktos z szanownych dyskutantow chce sie pozbyc 16-45?Jestem chetny.

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
Akai napisał/a:
A moze ktos z szanownych dyskutantow chce sie pozbyc 16-45?
Akai, w Giełdzie coś znajdziesz, zdaje się, że ktoś oferował 2 sztuki z kanadyjskiej dystrybucji

Skocz do: