dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
szczypiorrr napisał/a:
dzerry, coś trzeba w pracy robić, to się wymądrzamy
A ty myslisz, ze to moje sztuczne oburzenie, to skad? ;-)

dz.

[ Dodano: 2008-02-21, 16:46 ]
skwara napisał/a:
ale chyba polskiego nie znają ;)
Znaja, znaja ;-) Ale niestety nie rozumieja postow Alka. Gdyby Alek bardziej byl dbal o interpunkcje i styl, juz dawno mielibysmy FF Pentaksa ;-)

dz.

gin z tonikiem  Dołączył: 17 Paź 2007
skwara napisał/a:
ale chyba polskiego nie znają ;)
Piszę o ogólnych trendach w badaniach marketingowych, a nie konkretnie o naszej wymianie zdań :-) . Polska jest jeszcze raczej marginalnym rynkiem dla tej branży, ale myślę, że fora amerykańskie lub dżapańskie są (a przynajmniej powinny być) infiltrowane przez Wielkiego Brata.

[ Dodano: 2008-02-21, 16:48 ]
szczypiorrr napisał/a:
dzerry, coś trzeba w pracy robić, to się wymądrzamy

Ja sobie licznik postów nabijam ;-) .

szpajchel  Dołączył: 20 Kwi 2006
dzerry napisał/a:
Znaja, znaja ;-) Ale niestety nie rozumieja postow Alka. Gdyby Alek bardziej byl dbal o interpunkcje i styl, juz dawno mielibysmy FF Pentaksa ;-)

Muszę przyznać, że Alek się poprawił.
A tak swoją drogą, to wolę, żeby Pentaks produkował świetny sprzęt diagnostyczny i pomiarowy dla profesjonalistów a sprzęt fotograficzny dla amatorów niż na odwrót.

samber  Dołączył: 28 Cze 2007
dzerry napisał/a:

Za to zarzad firmy, ktora co roku musi sie spowiadac przed akcjonariuszami, gowno wie i od 50 lat ciagle strzela sobie w kolano. Bo przeciez oni planuja strategicznie tylko na jeden model do przodu, nie?
dz.

no właśnie. I tu jest istota sprawy. Najwyraźniej P ma inną strategię jak pozostałe firmy. Przykładowo nie wypuszcza takich rodzynków jak d40. Nie mani klientów gadżetami. Nie wypuszcza też puszek na potrzeby bogatych snobów oraz przeładowanych zbędnymi i wątpliwymi nowinkami. Czy to się opłaca? Widocznie tak skoro P znajduje wiernych kupców, którzy ufają tej firmie.

Specjalnie dla szpiegów z działu marketingu firmy Pentax:
No dobra, uszczelniony obiektyw makro moglibyście zrobić. I żeby bardziej przypominał serię FA lub F. Skala odwzorowania 1:1 wystarczy.
Aha i pozdrówcie tych pracujących nad 645D, tylko cicho-sza, żeby się nie wydało.

szczypiorrr  Dołączył: 10 Sie 2007
szpajchel, po japońsku, albo przynajmniej po angielsku napisz :lol:

szczypiorrr napisał/a:
szpajchel, po japońsku, albo przynajmniej po angielsku napisz

To oni nie czytają tego forum?
Eeee to forum Nikona jest lepsze. Ponarzekali ludziska na D40, to im nowy obiektyw makro (60/2.8) z silniczkiem wypuścili.

Robert  Dołączył: 19 Lis 2006
toście se pogadali a ja byłem zdjęcia robić, wstyd się przyznać - używałem kasetki, jestem zadowolony z jakości zdjęć jakie wypluwa to anachroniczne urządzenie, obaw nie mam żadnych, szkła mi nie pleśnieją, baterie nie zgniły a woda co wleciała przez szczelinę przy lampie gdzieś zniknęła

gin z tonikiem  Dołączył: 17 Paź 2007
samber napisał/a:
Przykładowo nie wypuszcza takich rodzynków jak d40.

Ale w czym taki D40 jest bardziej bajerancki od K100d? To poprostu maksymalnie uproszczona lustrzanka, przeznaczona dla ludzi którzy przechodzą z kompaktów na coś ambitniejszego. Magnesem dla klientów jest tu przede wszystkim marka Nikon, która co by nie mówić jest dla większości ludzi, synonimem sprzętu profesjonalnego.
samber napisał/a:
Nie mani klientów gadżetami. Nie wypuszcza też puszek na potrzeby bogatych snobów oraz przeładowanych zbędnymi i wątpliwymi nowinkami

A która firma wypuszcza takie puszki ? Do niedawna system czyszczenia matrycy i podgląd na żywo, czy stabilizacja w korpusie, były uważane przez wielu za zbędny bajer, a to właśnie mniejsze firmy takie jak Olympus czy Pentax, a nie liderzy rynku, zaczęli je stosować. Taki K10d ma więcej bajerów od swoich odpowiedników Canona lub Nikona, co jest normalne, bo mniejszy producent musi dać więcej niż lider, aby jego produkt został zauważony.

bartoszkuzma  Dołączył: 17 Sty 2008
gin z tonikiem napisał/a:
Magnesem dla klientów jest tu przede wszystkim marka Nikon, która co by nie mówić jest dla większości ludzi, synonimem sprzętu profesjonalnego.

A dla nas synonimem sprzętu marzeń jest Pentax i powinniśmy być z tego zadowoleni.
To, że jesteśmy mniejszością świadczy właśnie o prestiżu marki Pentax!

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
system-srystem, pentax-srentaks

Nie ten aparat, to inny...

milo  Dołączył: 01 Sie 2006
dan, Ty bluznierco... powinienies dostac bana a forum! :-P

milo napisał/a:
powinienies dostac bana a forum!

:-P Gdyby nie to forum, to.... :roll:

dan napisał/a:
Gdyby nie to forum, to.... :roll:

To co? Grozisz mi? :mrgreen:

milo napisał/a:
To co? Grozisz mi?

E tam. Pewnie w ogole nie wiedzialbym jaka jest roznica miedzy negatywem a slajdem :-D (bo nie wiedzialem wczesniej...)

dan napisał/a:
Pewnie w ogole nie wiedzialbym jaka jest roznica miedzy negatywem a slajdem :-D

A to jakas jest? :shock: 8-)

milo napisał/a:
A to jakas jest?

Czytalem, ze jest.

Cytat
Czytalem, ze jest.

Cena?

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
dan napisał/a:
system-srystem, pentax-srentaks

Nie ten aparat, to inny...

milo napisał/a:
powinienies dostac bana a forum!

o, to ja poprosze to samo co ten pan przede mna...

:-P

alkos, niestety ale Ty musisz cierpiec i tu przebywac. Bedzie to taki swoisty pregierz dla Ciebie... :-P

Skocz do: