dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
kto zgadnie co to za material?
Jak wyzej. Kto zgadnie? Dan? :-P

dz.

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
To jest material zle zeskanowany ;-)

Eee na kolorze sie nie znam :-P NPS? Portra NC?

dan napisał/a:
To jest material zle zeskanowany
Dlaczego?

dz.

dzerry napisał/a:
Dlaczego?

Bo wali po oczach cyjano-zielenia :-P

dan napisał/a:
Bo wali po oczach cyjano-zielenia
No tak, ale mimo wszystko biel jest biala, czerwien czerwona, czern czarna, a niebo niebieskie ;-) Strasznie podoba mi sie ten efekt.

dz.

dzerry napisał/a:
Strasznie podoba mi sie ten efekt.

Tez mi sie kiedys podobaly takie zakrecone kolory ;-)

To jest cross z Provii 100F. W sumie mozna z tego wyciagnac nawet normalne kolory. Ale za to kontrast jest po prostu zabojczy. To moj pierwszy cross w zyciu i ciesze sie jak dziecko. Juz wiem co zrobie z ta lodowka slajdow od flooda ;-)

dz.

dzerry napisał/a:
Juz wiem co zrobie z ta lodowka slajdow od flooda

Heh, a ja jak szukam czegos na flikrze, to profilaktycznie daje "-cross-process -x-process" :-P

dagio  Dołączył: 29 Lis 2006
dzerry, mam nadzieje ze nie bedziesz mial mi za zle, ale dalem sobie bojowe zadanie by ustawic kolry na tym zdjeciu bardziej neutralnie, ocen czy mi sie udalo, ewentualnie podeslij inny pliczek, to zaladuje te same ustawienia i okaze sie, czy warto bym Ci przeslal plik z ustawieniami. Masz ochote? Czy po tym co widzisz juz widac ze nie warto?

dagio, ale crossy nie robi sie po to, zeby kolory byly wierne :-P Wrecz przeciwnie :-P

dan, wiem o tym :P ale jesli ktos zechcialby sobie wolac slajd na c41 zeby bylo "taniej?" "dostepniej?" i nie miec potem problemow z kolorami, to moze warto i w ten desen? Moze nie zawsze chodzi o "zchrzanienie" czegos i mowienie sobie ze to rewelacja, nowa jakosc.. ale moze jakas nie do konca poprawna metoda uzyskiwac wyniki zblizone do tej poprawnej? jak przyblizone wzory matematyczne, ktorych uzywaja inzynierowie ;-) tyle dygresji.. pytanie czy jest chec, jak nie ma, to nie ma o czym mowic, dobranoc

PawelK  Dołączył: 03 Maj 2007
Wole corssowa wersje:)

Wogole to myslalem, ze to trix pomalowany swiecowkami a tu jakis cross łeeee :-P

rychu  Dołączył: 08 Paź 2006
dagio napisał/a:
jak przyblizone wzory matematyczne, ktorych uzywaja inzynierowie

Żeby rozwiązać zadanie 2+2 nie trzeba używać metod całkowych. Tyle dygresji. Chcesz mieć naturalne kolory użyj dobrej jakości negatywu kolorowego. A te crossy nie wiem po co komu, widocznie im dziwniej, tym lepiej. :evilsmile:

cotti  Dołączyła: 20 Kwi 2006
mnie również cross bardziej się podoba :-)

dagio, pisalem, ze mozna wyciagnac normalne kolory, ale ja nie chcialem ;-)
Mi sie tez cross bardziej podoba ;-)

rychu napisał/a:
A te crossy nie wiem po co komu, widocznie im dziwniej, tym lepiej. :evilsmile:
Jak to do czego? Do zabawy ;-)

To jeszcze jeden:

dzerry

dzerry, nie ma sprawy

piotrecius  Dołączył: 31 Gru 2006
Mam lamerskie pytanie - czy po wywołaniu slajdu w C41 - zrobi się z niego negatyw? Tzn. czy trzeba wówczas odwracać, czy po prostu nadal jest to slajd nadający się do rzucenia na ścianę tylko z drobnymi zafałszowaniami kolorystycznymi (takimi jak na skanach, które zaprezentował wyżej Dzerry). Chciałem kiedyś spróbować wywołać tak Provię ale zazwyczaj trafia mi się na rolce kilka klatek, z którymi nie chciałbym eksperymentować i odkładam sprawę na później :-P .

Maciej  Dołączył: 18 Cze 2007
piotrecius napisał/a:
Mam lamerskie pytanie - czy po wywołaniu slajdu w C41 - zrobi się z niego negatyw? Tzn. czy trzeba wówczas odwracać, czy po prostu nadal jest to slajd nadający się do rzucenia na ścianę tylko z drobnymi zafałszowaniami kolorystycznymi (takimi jak na skanach, które zaprezentował wyżej Dzerry). Chciałem kiedyś spróbować wywołać tak Provię ale zazwyczaj trafia mi się na rolce kilka klatek, z którymi nie chciałbym eksperymentować i odkładam sprawę na później :-P .
Slajd zostanie slajdem. :-P

Maciej napisał/a:
Slajd zostanie slajdem. :-P
No tak, ale w negatywie i z niebieska maska :-P piotrecius, produktem koncowym jest niestety negatyw. Na sciane raczej nei ma po co tego rzucac.

dz.

piotrecius  Dołączył: 31 Gru 2006
Dzięki za info :-) , wiem już mniej więcej czego można się spodziewać.

Skocz do: