Pare obiektywow, jakies tam body, filtry i statyw
Zapraszam do galerii: http://picasaweb.google.pl/Mad78s/
K-5II |P 18-135 | P 12-24 | S 30/1,4 | T 70-200 |
HSS jest dość jednoznacznie powiązany z P-TTLem (nie ma lamp nie P-TTLowych, ale z HSSem). Na chłopski rozum, to przyczyna jest prozaiczna - po przestawieniu lampy na M, korpus przestaje tą lampą sterować, tzn. lampa błyska sobie sama, zawsze tak samo długo (w zalezności od ustawionej ręcznie mocy). A HSS polega na tym, że korpus kontroluje wszystko - musi zsynchronizować krótkie błyski lampy z przesuwem lamelek migawki, tak, aby równomiernie naświetlić całą klatkę.Adam Sławomir napisał/a:uniemożliwia stosowanie HSSa z lampami ustawionymi w trybie Manual
Adam Sławomir napisał/a:No wszystko pięknie, ale dlaczego w Canonie i Olympusie to ma niby działać? Czy TTL w tamtych systemach działa na innej zasadzie?
Adam Sławomir napisał/a:Otóż wychodzi mi na to, że system Pentaxa ma jakąś niedoróbkę/cechę, która uniemożliwia stosowanie HSSa z lampami ustawionymi w trybie Manual.
CytatInstrukcja do Metz'a 48 AF-1 mówi wyraźnie, że to nie działa z Pentaxem, a działa z C i O (nie wiem dlaczego nie ma w tym gronie N).
CytatOdrazu powiem, że znalazłem na sieci wątek, w którym opisują tą przypadłość także z lampami Pentaxa, więc to nie problem lampy tylko body.
CytatWiem, że zastosowanie Manual HSS'a jest dość wąskie, ale jednak.. kurczę dlaczego akurat nasz system tu kuleje?
Pozdrowienia
Sylwek
ME Super black, M 28/2.8, M 50/1.4, M 50/4 macro, M 75-150/4
A
Minolta Hi-matic F
sylwiusz napisał/a:Adam Sławomir napisał/a:Otóż wychodzi mi na to, że system Pentaxa ma jakąś niedoróbkę/cechę, która uniemożliwia stosowanie HSSa z lampami ustawionymi w trybie Manual.
Czemu niedorobke? Swego czasu manualny HSS (FP) bylo w systemie Nikona z niektorymi korpusami i bylo to przeklenstwo tego systemu. Dopiero najnowszy system blysku Nikona (bodajze od D2H, D2X, D200) pozwolil na automatyzacje tej czynnosci.
sylwiusz napisał/a:Adam Sławomir napisał/a:Instrukcja do Metz'a 48 AF-1 mówi wyraźnie, że to nie działa z Pentaxem, a działa z C i O (nie wiem dlaczego nie ma w tym gronie N).
Jestes pewien, ze to o to chodzi? Mozesz podeslac link do instrukcji? Chetnie sam zobacze.
sylwiusz napisał/a:Adam Sławomir napisał/a:Odrazu powiem, że znalazłem na sieci wątek*, w którym opisują tą przypadłość także z lampami Pentaxa, więc to nie problem lampy tylko body.
Pod tym linkiem ludzie pisza glownie o braku HSS w trybie sterowania bezprzewodowego - to bylo wczesniej w korpusach analogowych (*ist, MZ-S) i bodajze pierwszym cyfrowym (*istD), z niewiadomych przyczyn zniknelo to z K10D a to by sie przydalo.
armar napisał/a:Na pewno nie o to chodzi - brak technicznych możliwości, by jedna lampa bezprzewodowo pracowała w trybie manualnym, a druga (sterująca) w apraracie w trybie P-TTL.
D700
M_O_R_I napisał/a:armar napisał/a:Na pewno nie o to chodzi - brak technicznych możliwości, by jedna lampa bezprzewodowo pracowała w trybie manualnym, a druga (sterująca) w apraracie w trybie P-TTL.
A jak bedzie jak wyzwolę ją wyzwalaczem radiowym..... ????
Jarek Dabrowski napisał/a:HSS jest dość jednoznacznie powiązany z P-TTLem (nie ma lamp nie P-TTLowych, ale z HSSem).
armar napisał/a:Teraz pytasz o TTL. Coś nie działa?
sylwiusz napisał/a:Jestes pewien, ze to o to chodzi? Mozesz podeslac link do instrukcji? Chetnie sam zobacze.
Cytatp 7.3. Automatyczna szybka synchronizacja (HSS)
[blablabla]
Lampa obsługuje ten tryb w trybach:
- Canon: E-TTL i mannualnym M
- Olympus: TTL i manualnym M
- Pentax: PTTL
Adam Sławomir napisał/a:
A teraz wyobraź sobie scenę, gdzie potrzebujesz np. 1/500s z przesłoną F8 i w chcesz ją prześwietlić odrobinę.. I masz do dyspozycji tylko kadychę i lampę (dowolną)..
Jak to zrobić??
Nie jestem "*", ani Ltd., proszę Pani.
Adam Sławomir napisał/a:armar,Jarek Dabrowski napisał/a:HSS jest dość jednoznacznie powiązany z P-TTLem (nie ma lamp nie P-TTLowych, ale z HSSem).
armar napisał/a:Teraz pytasz o TTL. Coś nie działa?
armar, to jest w końcu jakiś związek z HSS i TTL?
Adam Sławomir napisał/a:Albo ja coś nie teges piszę.. Gdzie ja coś o wireless napisałem..
Weź swoją K10D i lampę.. Ustaw lampę w tryb Manual i spróbuj ustawić na aparacie w trybie M czas poniżej 1/180s..
Adam Sławomir napisał/a:A teraz wyobraź sobie scenę, gdzie potrzebujesz np. 1/500s z przesłoną F8 i w chcesz ją prześwietlić odrobinę.. I masz do dyspozycji tylko kadychę i lampę (dowolną)..
Adam Sławomir napisał/a:co jest w C czy O, że tam się niby da (instrukcja tak pisze).
Adam Sławomir napisał/a:Może filozuję , ale akurat taki sobie wymyśliłem problem..
armar napisał/a:mój kompakt synchronizuje
K10D tamron 18-250 zenitar 16/2,8 smc 50/1,4 metz44mz-2 FA50/1,4 velbon mini raynox
Kiwak napisał/a:armar napisał/a:mój kompakt synchronizuje
Jaki kompakt? Cyfrowy? A może on nie ma migawki...?
- ten sony to ma?armar napisał/a:na pewno ma klapkę przysłaniającą matrycę
- Wiem, że to automat i jego celem nie jest posłuszeństwoarmar napisał/a:wynik nieposłuszeństwa aparatu
K10D tamron 18-250 zenitar 16/2,8 smc 50/1,4 metz44mz-2 FA50/1,4 velbon mini raynox
Kiwak napisał/a:A migawka elektroniczna to dla mnie nie-migawka, [...]
Pozdrawiam
Arti