mygosia napisał/a:co można spieprzyć?
pozdrawiam,
dzerrry
dzerry napisał/a:1. Pomylic sie w obliczeniach.
dzerry napisał/a:Szczegolnie trzeba uwazac z t-maxami. 1:3 i 300 ml
dzerry napisał/a:Najlepiej zrob koncentrat.
dzerry napisał/a:Swiezo rozpuszczony z proszku wywolywacz powinien sie jeszcze z dzien przegryzc
Ż jest P... p.
Poszukaj o tym na forum. Tak robi alkos i wszyscy od niego zgapiaja. Masz xtola na 5 litrow, czy na litr? Jesli na 5, to rozpusc go w 2,5 litra i rozlej do butelek po Grolschu. Pod korek. Dluzej wytrzyma i mniej miejsca zajmie. Tylko potem musisz pamietac, ze jak robisz na przyklad 1:3 dla 600ml, to musisz sobie odlac 75ml, a nie 150mygosia napisał/a:Normalnie jak pisze? Czy jeszcze bardziej stężyć?
Mysle, ze dla pewnosci tak bedzie lepiej.mygosia napisał/a:To zaleję cały koreks - jakieś 600ml - lepiej będzie?
pozdrawiam,
dzerrry
dzerry napisał/a:Tak robi alkos i wszyscy od niego zgapiaja.
Albo w PETa i ścisnąć pod korek - żeby bez powietrza było.dzerry napisał/a:rozlej do butelek po Grolschu
szkło w połowie pełne
A ja sobie tak pomyślałem, że przed rozcieńczaniem chemii lepiej odkleić tipsy.CytatRozcieńczanie chemii - hinty, triki, tipsy?
Cytat2. Za bardzo rozcienczyc. Trzeba uwazac z 1:3 i niektorymi filmami, bo jak sie wywoluje w bardzo niewielkiej ilosc roztworu, to moze nie starczyc stocka na film. Nie pamietam jaka jest minimalna ilosc zalecana przez Kodaka. Szczegolnie trzeba uwazac z t-maxami. 1:3 i 300 ml roztowru to chyba za malo dla tego filmu. Ja mialem koszmarnie niedowolany.
dzerry napisał/a:3. Jak bedziesz rozpuszczac xtola, to koniecznie w wodzie demi. Najlepiej zrob koncentrat. Proszek nigdy do konca sie nie rozpusci. Chyba, ze lekko podgrzejesz. Gotowy roztwor i tak trzeba jeszcze przefiltrowac przez gaze.
dzerry napisał/a:5. Swiezo rozpuszczony z proszku wywolywacz powinien sie jeszcze z dzien przegryzc, czytaj ustabilizowac.
Cytat6. No i nie pij wywolywacza, bo ci zaszkodzi. Utrwalacz nie powinien.
mygosia napisał/a:No właśnie to miało iść na pierwszy ogień To zaleję cały koreks - jakieś 600ml - lepiej będzie?
http://aleknowak.net
Go Out And Burn The Sensor Again
Ja sie zawsze balem, ze sie gdzies przyklejaalkos napisał/a:Eee tam - te krysztalki ci filmu nie porysuja
alkos napisał/a:Robiłem Delte 400 i 100 w 1+3 (niby "najgorsza" kombinacja) i nigdy zadnych klopotow nie bylo, nawet przy forsowaniu. Zastanawiam sie, czy to bardziej nie chodzi o lekkie zakwaszenie kranowy w twoim wypadku (wystarczy troche co2...) , ktora obnizyla Ph wywolywacza...
alkos napisał/a:Tego to nigdy nie rozumialem. Przecież to nie spirytus (patrz punkt nizej )
pozdrawiam,
dzerrry
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - APS-C - malutki dron
alkos napisał/a:Przecież to nie spirytus
alkos napisał/a:A nie lepiej 300ml 1+2 dla pewnosci i oszczednosci?
dzerry napisał/a:alkos napisał/a:
Eee tam - te krysztalki ci filmu nie porysuja
Ja sie zawsze balem, ze sie gdzies przykleja
Są dwa lematy Dady-Opiszona.
Trzeci lemat Dady - FuFu w kwadracie jest boskie.
Pozdrowienia z jaskini Kicka
Dada napisał/a:Natomiast wszystkie podręczniki zalecają tzw. sezonowanie wywoływacaza, czyli odstawienie go na kilka godzin przed użyciem, a chodzi tu o uzyskanie jednorodności roztworu ( jonowej ) Przy rozpuszczaniu kilku różnych substancji w wodzie, pomimo ich całkowitego rozpuszczenia, niezależnie od wstrząsania , mieszania, czy trzepania stężenia poszczególnych substancji mogą dośc długo być różne w różnych warstwach roztworu. Wynika to m.in. z różnicy gęstości poszczególnych składników i ich rozpuszczalności.
mygosia napisał/a:Oki... rozpuściłam. PRawie wszystkie gluty się porozpuszczały. Troszeczkę osiadły na dnie - tak jak czasem w galaretce owocowej.
Cytat
A teraz mi powiedźcie - mam Tmax 400@ 1600. Wg stron, które podał Dan czas dla 20st. C - 10 3/4-11min w 1:1...
A jak to będzie w sławnym 1:3?
Cytatbędzie brzydko..
spirit napisał/a:W (nie)sławnym 1+3 jakieś 17, ale nie polecam takiego rozcieńczenia, będzie brzydko..
http://aleknowak.net
Go Out And Burn The Sensor Again
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Theme created by opiszon, powered with Bootstrap and VanillaJS.
Strona używa plików cookie. Jeśli nie zgadzasz się na to, zablokuj możliwość korzystania z cookie w swojej przeglądarce.
my.pentax.org.pl