Cytat5. Czy kiedy używacie lampy, i kierujecie palnik pionowo w górę i używacie białej kartki wbudowanej w lampę do odbicia światła, wychodzą wam niedoświetlone zdjęcia (jeśli nie ma przy tym względnie nisko jasnego sufitu)?? Bo u mnie prawie zawsze... A kiedyś widziałem fotografa z D200 i tak samo lampa w górę + biała karteczka - super mu fotki wychodziły...
PENTAX K10D butelki: 18-55 kit, 50/1,4 + manuale M42: 50/2; 135/2,8; 200/4; Latarka: Sigma FLASH EF-500DG-SUPER + DYFUZOR, karty SDHC: sandisk 4GB Ultra II + 4Gb Extreme III
http://www.krysiak.biz/ http://grendel.maxmodels.pl the most important equipment in your bag is your attitude
K-50 / K-70
Stare stałki,kilka zomów,fiszka,lampa.
Moja galeria na 500px :
http://500px.com/oxygenum
vivooo napisał/a:Cytat5. Czy kiedy używacie lampy, i kierujecie palnik pionowo w górę i używacie białej kartki wbudowanej w lampę do odbicia światła, wychodzą wam niedoświetlone zdjęcia (jeśli nie ma przy tym względnie nisko jasnego sufitu)?? Bo u mnie prawie zawsze... A kiedyś widziałem fotografa z D200 i tak samo lampa w górę + biała karteczka - super mu fotki wychodziły...
A jakie ISO miał ten gość w tym nikonie????
generalnie jak jest bardzo wysoko w kościele to nie doświetlisz lampą......
Zrób sobie kartonik biały tylko większy niż masz w lampie i zamocuj na niej jakoś "inteligentnie" lampa w górę ale nie pionowo, pochyl do przodu ( nie wiem jakie stopnie masz w tym metzie)....
No i pytanie jakie Ty ISO używasz...... idź do najbliższego kościoła z narzeczoną niech pozuje...... a ty kombinuj, troszkę "doświadczenia" się stanowczo potem przyda..... Wbrew pozorom ślub niby spokojny ale naprawdę czas leci jak cholercia i nie ma czasu myśleć zwłaszcza kiedy robisz to pierwszy czy drugi raz i się denerwujesz żeby nie spieprzyć....
Podpowiem Ci jeszcze żebyś sobie popróbował robić fotki w pionie, tak jest trudniej zwłaszcza jeśli nie masz obracanej lampy o czego odbijesz?? od chóru??? ....
Generalnie jedź dzień dwa wcześniej przed weselem i porób fotki w kościele w którym będzie ślub..... przeanalizuj uzyskane wyniki w domku na spokojnie... pomyśl co byś zmienił aby było lepiej.... Potem znów do kościoła jak masz czas i cykaj ile wlezie z nową wizją... :)
Pamiętaj też o fakcie że warto się dowiedzieć jakie będzie oświetlenie w kościele........
Canon Eos 5D MkII, 580 EXII, Ef 24 1.4, Ef 85 1.8, Ef 50 1.8 i dobre chęci.
GX10 + palnik + szkiełka :) Nikon D80 + 18-135 :) canon 5D + 24-105 USM :)
Po coś kupował GX-aEkajana napisał/a:kiedyś fociłęm kompaktową KM a200 z lampą minolty - jestem zszokowany jak pięknie to naświetla matrycę.
Dlaczego ? Pewnie gdyby nie Sony, to nie byłoby nowych korpusów z tym bagnetem.Ekajana napisał/a:Szkoda że sony się za minoltę wzięło.
Pozdrawiam
Paweł
-----------
Za Fafniakiem: Nie dla leniiii !!!!!!!!!!
Moje pstryki
Ja to mam co miesiącmaVen napisał/a:Po 2 tygodniach od dnia zakupu GX chcialem go rozwalic o sciane
Pozdrawiam
Paweł
-----------
Moje pstryki
maVen napisał/a:he zawsze cos sie znajdzie co nas wkurza argawen .... ale czy nie bylby tak nawet gdysmy posiadali sprzet za kilkadziesiat tysi ?? zawsze bylo i bedzie jakies ale ... to tylko sprzet a my tylko ludzie :)
mazi napisał/a:
dobrze napisane.
argawen napisał/a:Ja to mam co miesiącmaVen napisał/a:Po 2 tygodniach od dnia zakupu GX chcialem go rozwalic o sciane![]()
nikon, fufu, oly
Ale też mnie raz na miesiąc łapie zwątpieniettb napisał/a:argawen - przeciez Ty nie masz GX'a![]()
Pozdrawiam
Paweł
-----------
Moje pstryki
guerilla napisał/a:no prooosze, filozoficzne stwierdzenia na temat czlowieka i aparatu..darujcie