dybon  Dołączył: 05 Gru 2007
Zdjęcie paszportowe 35x45
Se myślę co będę płacić za zdjęcie do paszportu.
Modelką pomocniczą była szczotka do podlogi
Fota sfocona.
Jak to wysłać do labu by można wyciąć, a oni nie wycieli i format w miarę zachowany?
w 9x13 (chyba nawet kilka odbitek wyjdzie jak mi podpowiecie jak to zgrać).

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
dybon napisał/a:
jak mi podpowiecie jak to zgrać

A konkretnie, o co chodzi?

Bo zakładam, że sprawdziłeś wcześniej, jakie wymogi musi spełniać takie zdjęcie.

I znów to zaloguj (ale to tak poza tematem).
Mam moją fotę twarzy. Paszportowe ma mieć wymiar 35x45 mm.
Więc wykombinowałem sobie że na odbitce 9x13 zmieszczę przynajmniej te dwie wymagane odbitki. Tylko nie wiem jak je wpakować na format 9x13, by mi lab coś ta nie poknocił.
50 a .35 zł jest różnicą jak dla mnie istotną za dwie foyy formatu 34x45 mm.

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
dybon, wymiar 35x45 mm to za malo. Twarz musi miec konkretna wielkosc, zdjecie na wprost - wez sobie pogooglaj :evil:

powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
Tyle, że fota paszportowa musi odpowiadać dość ścisłym obostrzeniom i nawet niektóre zakłady mają z tym kłopot. Nawet grubość papieru na który jest wykonana jest ściśle określona.

zmniejszasz zdjęcie do odpowiedniej wielkości i kopiujesz. Wchodzisz w plik, nowe, ustawiasz odpowiednią wielkość, czyli 9x13 i wklejasz swoje zdjęcie ile razy możesz. Zapisujesz plik jako jpg. Voila.

Sprawdziłeś sobie, że na przykład jedno ucho ma być widoczne na zdjęciu itp. p*****.

powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
lipalipski już nie jedno ucho tylka tak jak napisał l-uka twarz na wprost, określona wielkość twarzy "od czoła do podbródka" itp.

(i znów zaloguj, kogo to nie wk.....)
Co do wymogów, to ma to wyglądać jak zdjęcie z policyjnej kartoteki, ale na tle jednolitym.
To już sobie zorganizowałem. Teraz chodzi mi tylko o odbitkę.
W formacie 9x13 mogę zmieścić przynajmniej 4 takie kopie mojej twarzy, a pytanie jest takie, jak to zrobić, żeby po odbiorze z labu wyciąć nożyczkami przynajmniej 2 foty w formacie 35x45 mm.
Howk

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Kiedys na pl.rec.foto ktoś opisywał, że lab odmówił zrobienia takiej odbitki.

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
Robiłem sobie zdjęcie do paszportu w wydawołoby się bardzo dobrym zakładzie, rok temu. Ledwo sprostał zadaniu - głowa była o milimetr z hakiem za wysoko.

Ale wydaje mi się, że gdybym sam się zaparł i dokładnie ogarnął wszystkie zależności, to uzyskałbym nawet lepszy efekt.

A i nie dziwię się, że laby mogą odmawiać robienia takich odbitek - w końcu w dobie cyfrowej to jeszcze jedno z niewielu źródeł dochodzu, jakie im zostało ;-)

dybon napisał/a:
(i znów zaloguj, kogo to nie wk.....)

Mnie.

powalos napisał/a:
lipalipski już nie jedno ucho tylka tak jak napisał l-uka twarz na wprost, określona wielkość twarzy "od czoła do podbródka" itp.

Możliwe. Jedno ucho ma być w dowodzie. W każdym razie wzelkie regulacje obejmuje odpowiednie rozporządzenie. Wystarczy poszukać.

mygosia napisał/a:

A to już niezgodne z prawem.

dybon napisał/a:
jak to zrobić

Przeczytasz w moim pierwszym poście.

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
Samp napisał/a:
A i nie dziwię się, że laby mogą odmawiać robienia takich odbitek

Samp, powaznie sie nie nie dziwisz? Nie wierze :-P Dla mnie to kolejny z absurdow. Co kogo obchodzi, co mam na zdjeciach...

Aha - mam zdjecie, ktore sam sobie zrobilem, w dowodze i w prawku :-P Nie odmowili zrobienia odbitki :-) Plik przygotowalem w szopie. Ale nie bede opisywal jak, bo dla kogos, kto zna podstawy szopa, to zaden problem, a dla kogos, kto ich nie zna... to za duzo trzeba by bylo objasniac ;-)

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
Ja sobie sam robiłem od początku do końca (łącznie z drukowaniem na domowym Epsonie) zdjęcia do legitymacji studenckiej, paru kart Euro24, dyplomu licencjackiego i jeszcze paru dokumentów, których nie mam odwagi przytaczać :-)

Ale akurat w wypadku paszportu zdałem się już na lab.

TUTAJ - znalazłem cały pdf z instrukcją robienia zdjęć paszportowych.

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
lipalipski napisał/a:
mygosia napisał/a:

A to mnie zaciekawiło. A jakie prawo aż tak ogranicza swobodę działalności gospodarczej? Pytam poważnie, bo nie mogę sobie takiego zapisu ani przypomnieć ani wyobrazić.

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
Arti napisał/a:
lipalipski napisał/a:
mygosia napisał/a:

A to mnie zaciekawiło. A jakie prawo aż tak ogranicza swobodę działalności gospodarczej? Pytam poważnie, bo nie mogę sobie takiego zapisu ani przypomnieć ani wyobrazić.

a coś z dyskryminacją ? co prawda to nie USA , ale czy lab ma prawo odmówić ze względu na temat, skoro obowiązuje ich tylko obowiązek zgłoszenia jeśli na zdjęciach jest przestępstwo etc.?

btw to nie problem ,jest pełno takich automatycznych kiosków drukujących, tam przynosisz kartę pamięci i po problemie

żeby mieć na 9x13 dokładnie, stwórz sobie w PS albo czym innym dokument nowy o wymiarach 9x13cm /300dpi i przytnij jedną fotkę siebie do dokładnego rozmiaru 35x45mm ,kopiuj wklej , upychasz ile się mieści i lab nie przycina

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
Arti napisał/a:
A to mnie zaciekawiło. A jakie prawo aż tak ogranicza swobodę działalności gospodarczej?
Prawo konsumenta. Przeciez swoboda dzialalnosci gospodarcza jest bardzo ograniczona. Jesli mas zapisane na drzwiach 9-18, to nie mozesz sobie wyjsc o 17. Jesli wystawisz cene 90 zamiat 900 musisz sprzedac za 90. Jesli masz zaklad foto, w momencie otwarcia drzwi przez klienta rozpoczynaja sie relacje cywilno-prawne. Ty oferujesz wykonywanie odbitek z pliku cyfrowego. Klient Ci daje plik cyfrowy. Jesli plik nie zawiera tresci niezgodnych z prawem, to nie ma prawa Ci odmowic.

dz.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Obostrzenia opisane w instrukcji wynikają z uwarunkowań oprogramowania do rozpoznawania twarzy.

dzerry, ale ja jako prowadzący działalność mam prawo sobie zastrzec, że nie robię odbitek paszportowych? nie wpuszczam do baru w trampkach? nie przewożę taksówką rzygających? nie wożę autobusem śmierdzących? Ja na ten przykład nie biorę zleceń, na których nie zarobię i już.

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
Arti napisał/a:
że nie robię odbitek paszportowych?

A gdzie jest powiedziane, ze to fota paszportowa? Moze ktos sobie dla jaj cos takiego zrobi?

Idąć dalej, sklep nie ma obowiązku sprzedać towaru, którego nie ma. Nie ma obowiązku, że musisz sprzedać taniej niż konkurencja. Jak lab nie ma w ofercie rozmiaru 2x3m, to też ich nie zmusisz? A podejrzewam, że w ofercie labu nie ma odbitek w rozmiarze paszportowym. Wykonanie zdjęcia, proszę bardzo.

Skocz do: