dan  Dołączył: 11 Sie 2006
Arti napisał/a:
Ja na ten przykład nie biorę zleceń, na których nie zarobię i już.

Arti, a czy Lab nie zarabia na wykonaniu odbitki? Zarabia. Nawet jesli ktos sobie zamowi 1000 bialych odbitek, to zarabia.

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
dan, ale ja się odowyływałem do mojej konkretnej sytuacji. Jak mi nie pasuje termin wyjazdu na zlecenie, to też nie biorę...

Arti napisał/a:
dan, ale ja się odowyływałem do mojej konkretnej sytuacji

Rozumiem, i dlatego odebralem to jako analogie do tego jak moze postapic Lab.

dan, ja bym to bardziej odniósł do sytuacji, gdy ja mam wyszkolić nowego człowieka, który tworzy dla mnie konkurencję... no niby za szkolenie coś dostanę, ale później mam mniej zleceń. Tak wg mnie kombinowałby ten lab... i dlatego ja go trochę rozumiem ;-) .

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
Arti napisał/a:
A podejrzewam, że w ofercie labu nie ma odbitek w rozmiarze paszportowym. Wykonanie zdjęcia, proszę bardzo.
A kto tu mowi o wykonaniu odbitki w rozmiarze paszportowym? Chodzi tutaj o przygotowywanie sobie samodzielnie pliku, z ktorego robimy odbitke 9X13 albo 10X15 i nozyczkami wycinamy zdjecia.

Arti napisał/a:
nie wpuszczam do baru w trampkach? nie przewożę taksówką rzygających? nie wożę autobusem śmierdzących?
Zeby tego wymagac, musisz to ujac w regulaminie, ktora staje sie czescia umowy cywilno-prawnej, ktora zawierasz w momencie zlozenia/przyjecia zlecenia.

Arti napisał/a:
Jak mi nie pasuje termin wyjazdu na zlecenie, to też nie biorę...
Arti, ale ty nie masz sklepu ani punktu uslugowego. W momencie otwarcia punktu uslugowego z szyldem, adresem i godzinami otwarcia, wchodzisz w zupelnie inna strefe dzialalnosci gospodarczej. Przeciez to musi byc jakos regulowane. Wyobraz sobie sytuacje wsi, gdzie jest jeden sklep.

dz.

Arti, jesli juz mowimy o dbaniu o wlasne interesy - wolalbym robic takie odbitki ze zdjeciami paszportowymi, niz odprawiac tych ludzi z kwitkiem. Ktos, kto sam sobie zrobil zdjecia, i tak nie zrobi sobie u mnie zdjecia. Pojdzie za to w inne miejsce a opinie o moim punkcie przekaze znajomym.

Taka odmowa w tej konkretnej sytuacji dla mnie nie ma najmniejszego uzasadnienia marketingowo-ekonomicznego. Raczej przypomina mi myslenie z poprzedniego systemu.

I jeszcze jedno. Ja ten myk ze zdjeciami paszportowymi/dowodowymi robie bardzo czesto. W swoim ulubionym labie. Nigdy nie mialem zadnych problemow. Czy myslisz, ze gdyby mi odmowiono wykonania takiej uslugi, to pojawilbym sie tam jeszcze? Moim zdaniem, to jest typowa small-biznesowa krotkowzrocznosc - wiele razy sie z tym spotkalem. Ludzie nie rozumieja, za zadowolony klient jest wiecej wart niz jakies tam jedno zlecenie na zdjecia paszportowe. Odmawianie takiej uslugi to zwykle buractwo i tyle.

dz.

dzerry napisał/a:
A kto tu mowi o wykonaniu odbitki w rozmiarze paszportowym?[..]

No ja tak zrozumiałem wypowiedź mygosi...
dzerry napisał/a:
Zeby tego wymagac, musisz to ujac w regulaminie, ktora staje sie czescia umowy cywilno-prawnej, ktora zawierasz w momencie zlozenia/przyjecia zlecenia.

A wystaczy, że "zastrzegam sobie prawo do odmowy bez podania przyczyn"?
dzerry napisał/a:
Przeciez to musi byc jakos regulowane.

Ale mi chodzi o to czy jest? i jak? Bo tak sobie trochę gdybamy. Argumenty są z dwóch stron. A jak z podstawami prawnymi? Ja nie znam :oops: .

dan, :-)

dz.

dzerry napisał/a:
Odmawianie takiej uslugi to zwykle buractwo i tyle.

A tu się zgodzę. Tylko chciałbym wiedzieć, czy czyste czy przy okazji faktycznie łamie prawo.

dzerry napisał/a:
dan, :-)

Jakby kto pytal, to sie nie umawialismy ;-)

Arti napisał/a:
Tylko chciałbym wiedzieć, czy czyste czy przy okazji faktycznie łamie prawo.
Musi byc na to jakies Rozporzadzanie Ministra Finansow. Na pewno jest to gdzies uregulowaneg, bo we "Wniosku o rozpoznanie sprawy przed Stałym Polubownym Sądem Konsumenckim" w rubryce "Przedmiot Sporu" jest opcja "Odmowa wykonania usługi".

dz.

dybon  Dołączył: 05 Gru 2007
[quote="lipalipski"]

Dzięki, teraz to w sumie proste.

[ Dodano: 2008-03-07, 00:29 ]
Arti napisał/a:
dzerry napisał/a:
Odmawianie takiej uslugi to zwykle buractwo i tyle.

A tu się zgodzę. Tylko chciałbym wiedzieć, czy czyste czy przy okazji faktycznie łamie prawo.

Wg prawa ktoś kto oferuje usługi (sklep, restauracja, klub, fotograf, itd) nie ma prawa odmówić nikomu jej wykonania. Nie można postawić buraka przy drzwiach i zakazać wpuszczać klienta np. w sandałach. Fajne dyskusje na pl.soc.prawo szczególnie z hasłem "selekcja w lokalu" itp.

kris81pl  Dołączył: 02 Lut 2008
Witam!

A ja ostatnio mojej narzeczonej zrobiłem zestaw fotek do dowodu osobistego prawa jazdy i do dyplomu :) kosztowało mnie to bodaj 3pln :) nie wiem ile byłoby w "u fotografa" :)
Dodam, że zdjęcia wszędzie przyjeto bez mrugnięcia.

Potrzebne były K10D + kit, statywik fomei W-311,biała ściana, prześcieradło, kilka metrów sznurka, krzesło lampka biurkowa i dwie świetlówki energooszczędne filipsa :) legalny studencki fotoszop. No i modelka :) Zdjątka druknąłem w fotodżokerze :)

Nastepne w kolejności będą foty do 2 paszportów. Poczytam i zrobie.
Nie święci garnki lepią :)

Adam Sławomir  Dołączył: 07 Maj 2007
kris81pl napisał/a:
Potrzebne były K10D + kit, statywik fomei W-311,biała ściana, prześcieradło, kilka metrów sznurka, krzesło lampka biurkowa i dwie świetlówki energooszczędne filipsa :) legalny studencki fotoszop. No i modelka :) Zdjątka druknąłem w fotodżokerze :)

Jeeezuuu.. Taki zestaw az? Ja fotkę do paszportu zrobiłem K100D z lampą wbudowaną (światło odbiłem tekturką z naklejoną folią aluminiową) na tle "niebiałej" ściany.. Później trochę PS i 6 sztuk na odbitce 10x15. Wydrukowane w Saturnie. Paszport już mam :evilsmile:

Tu taki mały hint dla tych co chcą fotkę paszportową sobie zrobić. Reguły są dziś dość restrykcyjne. Najprościej sciągnąć ze strony ministerstwa broszurkę gdzie jest wszystko wyjaśnione. Jest tam też taki jakby szablon jak głowa powinna na zdjęciu się mieścić. Ja to wziąłem jako warstwę w PSie i sobie głowę dopasowałem..

[ Dodano: 2008-03-09, 13:00 ]
Zapomniałem, zdjęcie robiła żona po krótkim instruktażu bo samemu ciężko.

[ Dodano: 2008-03-09, 13:05 ]
Jedyny problem jaki napotkałem to taki, że jak zdjęcie zcropowałem na 35x45mm 300dpi to było minimalnie za duże (jakiś 1mm). Więc albo lab drukował w mniej niż 300dpi, albo nie wiem co..
Więc musiałem przyciąć fotki o ten milimetr, a przez te restrykcje formalne to ledwie mi starczyło miejsca..

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
Adam Sławomir napisał/a:
Najprościej sciągnąć ze strony ministerstwa broszurkę gdzie jest wszystko wyjaśnione. Jest tam też taki jakby szablon jak głowa powinna na zdjęciu się mieścić. Ja to wziąłem jako warstwę w PSie i sobie głowę dopasowałem..

Narzędziem Free Transform? :lol:

dybon  Dołączył: 05 Gru 2007
Ja muszę powtórzyć sesję.
Co mi się dobre wydawało, na drugi dzień już nie było takie fajne.
Fotograf i model :-B :-B :-B (czyli ja).
Chciałem polepszyć i nawet pudrem żony twarz swą umazałem, jak się potem okazało to i koszulkę upudrowałem.

A co do zestawu, jednolita ściana (lekka oliwka), krzesło, statyw, sigma, lampa wbudowana, wyzwalacz 12 sekund, aparat poziomo (w pionie jednak cienie wychodziły).
Najśmieszniejsze było ustawianie ostrości, za modela pomocniczego robiła szczotka :).

kris81pl  Dołączył: 02 Lut 2008
:) no tekturka z folią aluminiową to już technologiczne himalaje w porównaniu z prześcieradłem zawieszonym na sznurku :)

Adam Sławomir  Dołączył: 07 Maj 2007
Samp napisał/a:
Narzędziem Free Transform? :lol:

Wiem co miałeś na myśli (niedobry ty :-P ), ale odpowiedź brzmi TAK.. (skalowanie proporcjonalnie).

kris81pl napisał/a:
:) no tekturka z folią aluminiową to już technologiczne himalaje w porównaniu z prześcieradłem zawieszonym na sznurku :)

Eee tam, miałem na wyposażeniu standardowym od kilku miesięcy.. Taki zestaw z lampą wbudowaną daje bardzo przyjemne rezultaty w małych pomieszczeniach..
A teraz to już mam lampę zewnętrzną więc tekturkę zutylizowałem..

Skocz do: