maVen  Dołączył: 14 Sty 2008
cala naga prawda o szkle ...

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
jaad75 napisał/a:
A po co Ci f/16?

Gdy w kadrze jest pierwszy i drugi plan, przy czym między nimi troszkę większy dystans, a chciałbym uzyskać możliwie dużą głębie ostrości + krótsza ogniskowa. Czyli powiedzmy coś z rodzaju wakacyjnych fotek ktoś na tle czegoś tam dalej. Poprawcie mnie jeśli źle myślę.

Fafniak napisał/a:
WuWu84, - zobacz co sie dzieje ze szklem przy f16
http://www.dpreview.com/l...6_p15/page3.asp

No ja się domyślam że przy kombinacji małego otworu i szerokiego kąta obiektyw nie ma lekko. Co nie zmienia faktu że jakoś tak kit od Canona raczy nas mniej zjadliwą aberracja - a przynajmniej takie odniosłem wrażenie. Czyli że da się i tyle by mnie z poprawek w nowym szkle interesowało.

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
Do "wakacyjnych" fotek GO na f/8-11 wystarczy aż nadto - hiperfokalną dla 18mm masz już w okolicach 2m. Im dalej, tym gorzej z jakością, więc takie przymykanie szkła mija się z celem.

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
jaad75 napisał/a:
Do "wakacyjnych" fotek GO na f/8-11 wystarczy aż nadto - hiperfokalną dla 18mm masz już w okolicach 2m. Im dalej, tym gorzej z jakością, więc takie przymykanie szkła mija się z celem.

Dzięki - tak właśnie myślałem. Tyle że osobiście nie przepadam za krótkimi ogniskowymi. Pozostaje zatem znaleźć kompromis między wielkością GO, a spadkiem ostrości wynikającym ze zjawisk fizycznych w obiektywie przy małej przysłonie?

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Tak właśnie.

ArturMaly  Dołączył: 26 Gru 2007
na pentaxforums.com piszą że DA 21mm jest lepiej wykorzystywane na K20D niż na K10D :) i to podobno o wiele lepiej :-B

link:
http://www.pentaxforums.c...ed-21-k20d.html
i ten
http://forums.dpreview.co...essage=27066095

maVen  Dołączył: 14 Sty 2008
a jak sie ma k20d do powszechnie stosowanych stalek manualnych ??

dagio  Dołączył: 29 Lis 2006
maVen, też nurtuje mnie to pytanie..

piko  Dołączył: 09 Sty 2008
Ponieważ post wstawiłem w miejscu mało odpowiednim, powtarzam go tutaj, z nadzieją iż ktos go przeczyta i skomentuje. Chodzi mi o przydatnośc szkiiłek M i A Pentaxa do K20D. A w szczególności przypomniałem sobie jakiś test / rozważania, nie pamiętam gdzie, bo rok temu łykałem wszystko. Wyszło, że analog Pentaxa z M 50/1.7
po skanowaniu na 7200 dpi daje przynajmniej 64 linie /mm. Dawałoby to
1530 LW/PH, co jest rozsądne i bliskie parametrom SMC K 132/2.8 na photozone.de

Mielibysmy zatem przynajmniej 1536 linii w pionie i 2304 w poziomie.
Jeśli przyjać, iż do "narysowania" na matrycy nierównolegle do wierszy / kolumn pikseli linii prostej potrzeba linii o "grubości" co najmniej 2 pikseli, to odpowiadałaby rozdzielczośc tego obiektywu rozdzielczości matrycy 1536x2x2304x2 = 14 155 776 pikseli czyli ok 14Mpx
Dla przypadku bardziej rzeczywistego (3 piksele na linię) mielbyśmy ok 31 Mpx.
Wszystko dla pełnej klatki.
Zatem przynajmniej mój ulubiony M 50/1.7 daje radę obsłużyć 14 MPx w K20D.
Czy mam rację w tym rozumowaniu?

Skocz do: