soylentgreen  Dołączył: 16 Lut 2008
  PRYZMAT-FOTOOPTYKA - PRZESTRZEGAM PRZED ZAKUPAMI !!!
Witam.
W jednym ze sklepów internetowych złożyłem zamówienie (21.03.2008) na obiektyw Zenitar-K 16mm f:2,8. Cena za szkło w sklepie wynosiła 380 zł + (płatność przy odbiorze). Wypełniłem formularz itp. Po chwili otrzymałem maila potwierdzającego złożenie zamówienia na kwotę 1szt. obiektywu = 380 zł. W potwierdzenu piszą, że zamówienie będzie zrealizowane dzisiaj tj. 24.03.2008. Dziś odbieram mail'a i czytam, "niestety nie możemy zrealizować pana zamówienia, ponieważ w chwili obecnej nie mamy towaru na stanie." Wchodzę na stronę internetową sklepu i widzę, że szkła są w sprzedaży ale UWAGA! cena wynosi już 549 zł. Napisałem do sklepu maila-zapytanie co zamierzają zrobić z tym fantem. Na mojego maila jeszcze nie otrzymałem odpowiedzi. Uważam, że powinni sprzedać szkło za tyle za ile kupiłem towar.
Czego się mogę spodziewać. Na ile mogę liczyć. Jak myślicie?

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
"Nie mamy pańskiego płaszcza. I co pan nam teraz zrobi?"

piters1986  Dołączył: 23 Sty 2008
polecam zadzwonić na infolinię UOKiK i zapytać 0800 800 008. ciężka sprawa. Ale jeśli posiadasz maila z potwierdzeniem zamówienia to masz szanse coś wywalczyć. Wraz z wysłaniem takiego maila sklep zawiera umowę z klientem. klient ma prawo odstąpić od umowy w ciągu 10 dni od otrzymania przesyłki ale czy to działa też w drugą stronę to warto sprawdzić

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Sklep jest gorszej sytuacji - pamiętam sprzed kilku miesięcy (wrzesień-październik 2007 chyba) zdarzenie, gdzie klient w agito kupił notebooka w promocyjnej cenie 1 zł - tak wypełnił formularze na stronie internetowej, dostał potwierdzenie przyjęcia zamówienia z ceną 1 zł mailem, itd. Sprzedawca próbował coś się wycofywać, ale sprawa oparła się o UOKiK własnie oraz czasopisma komputerowe, koniec końców kierownictwo agito sprzedało za 1 zł notebooka oraz przesłało klientowi przeprosiny za stracone nerwy i zaproszenie do dalszych zakupów :-)

Yalin  Dołączył: 04 Sie 2007
Re: kupno obiektuwu a jego brak
soylentgreen napisał/a:
Witam.
W jednym ze sklepów internetowych złożyłem zamówienie (21.03.2008) na obiektyw Zenitar-K 16mm f:2,8. Cena za szkło w sklepie wynosiła 380 zł + (płatność przy odbiorze)...

Faktycznie bardzo kusząca cena, ja za swojego zapłaciłem 450zł.

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
zorzyk napisał/a:
zdarzenie, gdzie klient w agito kupił notebooka w promocyjnej cenie 1 zł

Też chcę taką promocję. :mrgreen:

tutaj "dokonałem" zakupu:

http://www.pryzmat-fotooptyka.com.pl/

j+  Dołączył: 01 Sty 2008
to mamy odpowiedź na pytanie z tematu http://manufactura.home.p...7671219d96bc4b3 ;)
*puf*

dokładnie, już dziś przeglądałem ten wątek. poczekam do jutrzejszego dnia, być może sklep udzieli mi odpowiedzi.

asklop  Dołączył: 22 Kwi 2006
soylentgreen napisał/a:
Cena za szkło w sklepie wynosiła 380 zł

soylentgreen, szczerze nie dziwie się, że podnieśli cene za to szkło. Po pierwsze cena na ten obiektyw nawet w Rosji osiaga cenę w okolicach 250$, a poza tym wiem z pewnego źródła, że już ich nie produkuja a tylko wyprzedają stare zapasy.

mkdexter  Dołączył: 19 Lis 2006
Sklep ma przepisowo 14dni na zrealizowanie zamówienia, po tym terminie możesz np. negocjować z nimi cenę itd. no chyba, że powiedzą ładnie "przepraszam" i "nie chcemy tutaj Pana więcej". Co do ceny, różnie z tym bywa, jeżeli złożyłeś zamówienie za taką kwotę, to masz prawo za taką kupić, inne przypadki to takie kiedy sugerujesz się ceną np. w ogłoszeniu, idziesz do sklepu, a tam żądają więcej, wtedy trudno walczyć, bo mówią, że to co widziałeś nie jest w rozumieniu prawa ofertą handlową. Walcz, walcz. Powodzenia

Będę walczył, będę twardy jak Roman Bratny, tylko że to potrwa a ja obiektyw muszę już mieć, może ktoś chce sprzedać własny ?

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
eh.. ciesze się, że się jednak nie zdecydowałem na zakup w tym sklepie, co nie zmienia faktu, że współczuję ci tej całej sytuacji i kibicuje w dorwaniu skurczybyków. Co za bezczelność, żeby po przyjęciu zamówienia zmieniać cenę, moim zdaniem jeśli tylko zaangażujesz w to jakąś instytucję ochrony konsumenta to nie mają szans.

PrOmYk  Dołączył: 25 Lut 2008
asklop napisał/a:
Po pierwsze cena na ten obiektyw nawet w Rosji osiaga cenę w okolicach 250$, a poza tym wiem z pewnego źródła, że już ich nie produkuja a tylko wyprzedają stare zapasy

O, to Zenitary są produkowane w Rosji? Myślałem, że w starych DDRowskich zakładach Zeissa w Jenie...

[ Dodano: 2008-03-26, 01:46 ]
OK, tego napisu "MADE IN RUSSIA" nie da się nie zauważyć ;) Zatem co się dzisiaj produkuje w Jenie pozostaje dla mnie zagadką...

Przepraszam za off-topa.

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
PrOmYk napisał/a:
O, to Zenitary są produkowane w Rosji? Myślałem, że w starych DDRowskich zakładach Zeissa w Jenie...
Tak dla przyjemności żartujesz czy po prostu robisz sobie jaja? :shock:

PrOmYk napisał/a:
OK, tego napisu "MADE IN RUSSIA" nie da się nie zauważyć
Ło-jej. :shock:

perl napisał/a:
PrOmYk napisał/a:
Tak dla przyjemności żartujesz czy po prostu robisz sobie jaja? :shock:

PrOmYk napisał/a:
OK, tego napisu "MADE IN RUSSIA" nie da się nie zauważyć
Ło-jej. :shock:

Człowiek uczy się całe życie ;-) Lepiej niech to będzie nieświadomość niż robienie sobie jaj - święta się kończyły. Na forum sprawdziłby się taki.. elementarz fotografa, a w nim takie właśnie informacje.

PrOmYk  Dołączył: 25 Lut 2008
Vivitar, Zenitar... takie podobne te nazwy dla kogoś, kto miał hybrydę z jednym wbudowanym zoomem i nie musiał się obiektywami przejmować.
Tak, to była nieświadomość i tak, "Człowiek się uczy..." (a jakie to przyjemne :mrgreen:
mkdexter, :-B

asklop  Dołączył: 22 Kwi 2006
PrOmYk napisał/a:

PrOmYk, tak w Rosji, w mieście Krasnogorsk co pod samą Moskwą sie znajduje. Zreszta byłem kiedyś w ich fabryce, no ale to lata temu. A moje wiadomości dotyczące zakończenia podukcji Zenitara są od znajomej, która mieszka właśnie w Krasnogorsku. Ktoś jej znajomy tam pracuje. Przestawili się na produkcję przyżądów optycznych i lornetek.

[ Dodano: 2008-03-26, 08:00 ]
mkdexter napisał/a:
Człowiek uczy się całe życie

dokładnie. Ja po zakupie Zenita z Heliosem, kilka miesięcy nie mogłem dojść co oznacza skrót MC na mordce obiektywu. :mrgreen:

Grizley  Dołączył: 30 Sie 2007
asklop napisał/a:
szczerze nie dziwie się, że podnieśli cene za to szkło. Po pierwsze cena na ten obiektyw nawet w Rosji osiaga cenę w okolicach 250$

ale nie w tym rzecz, chodzi ze podniesli cene juz po kupnie.

Grizley, wyobraźmy sobie sytuację w drugą stronę. Składamy zamówienie, a zaraz po złożeniu zamówienia widzimy, że cena spadła. Trudno i tak kupujemy po tej cenie wcześniejszej. Ja tak miałem z Tamronem 70-300mm LD gdzie cena wynosiła 566zł, a na drugi dzień po kupnie spadła do 540zł..

Jedno jest pewne, w którymś momencie cena widoczna na stronie produktu musi być traktowana jako oferta handlowa, albo np. potwierdzenie zakupu, na którym widnieje kwota. Potem mogą sobie podnosić cenę o ile % chcą, ale muszą sprzedać za taką jak jest na umowie kupna-sprzedaży, a tak traktuje się np. potwierdzenie zamówienia (jak na Allegro). Co innego jeżeli sklep nagle wygeneruje Ci cenę w trakcie składania zamówienia. Może to być złośliwość sklepu lub czysty przypadek, wtedy można mieć pretensje, że sugerowaliśmy się ceną wcześniejszą, widoczną na stronie produktu. Wtedy wszystko leży w gestii sklepu, albo pójdzie nam na rękę, albo straci reputację.

Skocz do: