Pumpernikiel  Dołączył: 31 Paź 2007
BASF x60 2GB za 39zl w Plusie
Gdyby ktos szukal taniej pamieci to dzisiaj ze zdziwieniem kupilem taka jak w temacie w sklepie Plus :shock:

BASF x60 2GB za 39zl - niezle

siwyyy77  Dołączył: 23 Lip 2007
Zamiast wynalazków wolę kupić na allegro za niespełna 35zł ciut wolniejsze 2GB goodrama...

Mam pewność, że nie napisze posta aparat nie widzi mi pamięci, nie mogę sformatować skopiować itp... niejednokrotnie było na forum że sprawdzone i polecane to goodramy i sandisk.

To tylko moje zdanie, oczywiście życzę bezproblemowej współpracy z pentaxem ;-)

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Pumpernikiel napisał/a:
dzisiaj ze zdziwieniem kupilem taka jak w temacie
O ile dobrze pamiętam,to już kilka osób pożegnało się w sposób nieodwracalnie trwały ze zdjęciami zapisanymi na tych kartach i na forum o tym było kilkakrotnie.

UPS znowu sie zdziwilem :) wydawaloby sie ze to porzadna firma.

siwyyy77  Dołączył: 23 Lip 2007
Pumpernikiel napisał/a:
wydawaloby sie ze to porzadna firma.

chyba dobre kasety VHS i magnetofonowe mieli... mi się tylko z tym kojarzą :evilsmile:

Effendi  Dołączył: 20 Kwi 2006
Kilka lat temu kasety BASF zostały przemianowan na Emtec. To było chyba związane z pozbyciem się przez BASF działu produkującego nośniki.
Mi ta karta pachnie podrabianą chińszczyzną.

Effendi napisał/a:
Kilka lat temu kasety BASF zostały przemianowan na Emtec. To było chyba związane z pozbyciem się przez BASF działu produkującego nośniki.
Mi ta karta pachnie podrabianą chińszczyzną.

No to moze nie najlepszy przyklad, wszystkie karty sa z CHRLu :) tylko roznie oznaczane. Tak naprawde jest tylko kilka fabryk pamieci na swiecie.

http://www.alibaba.com/tr...exArea=offer_en

najtansze 1GB kosztuja kolo 1$ tylko trzeba kontener zamowic :)

Effendi  Dołączył: 20 Kwi 2006
Pumpernikiel napisał/a:
No to moze nie najlepszy przyklad, wszystkie karty sa z CHRLu

Zgadzam się, ale za uznaną marką stoją zawsze np. lepsze komponenty, proces technologiczny i kontrola jakości. Producent może być ten sam - na wyjściu z fabryki przykleja się tylko inne logo i cenę ;-)

A co do BASFa to skoro parę lat temu firma pozbyła się działu nośników to jakoś ciężko mi uwierzyć, że teraz sygnuje swoim logiem lowendowe karty. Oni chyba głównie w chemii robią.

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Effendi napisał/a:
Zgadzam się, ale za uznaną marką stoją zawsze np. lepsze komponenty, proces technologiczny i kontrola jakości.

Głównie to ostatnie.

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
za uznaną marką zazwyczaj stoi uznana marka własnie.
bo wszystko robi się w tych samych miejscach, i nie dotyczy to tylko kart pamięci :)

tapirek  Dołączył: 14 Wrz 2006
Moja pierwsza karta to był EMTEC (dawny BASF) i takiego g***a nie polecam nikomu. Czasem nie kontaktowała, czasem ginęły zdjęcia, dwa razy wymieniałem, w końcu kupiłem Goodramy i jestem zadowolony.

TePe  Dołączył: 24 Sie 2006
Pumpernikiel napisał/a:
No to moze nie najlepszy przyklad, wszystkie karty sa z CHRLu :) tylko roznie oznaczane. Tak naprawde jest tylko kilka fabryk pamieci na swiecie.

coś mi sie wydaje że goodramy są produkowane w polsce. Miedzy innymi dla tego lubie tą firme :)

Goodramy sa tylko sygnowane przez firme Wilk a produkowane w CHRL :mrgreen:

kris81pl  Dołączył: 02 Lut 2008
Ja mam EMTEC 1GB 60x i działa wyśmienicie, zrobiłem na niej ok 400 fotek i żadnego problemu nie było.
Także czytnik z laptopie acer oraz asus (kolegi) nie mają z nią problemów.
Generalnie zamierzam dokupić większego EMTECA. Zupełnie mi wystarczy.
A straty fot zdarzają się i na sandiskach i na kingstoneach i innych. Myślę, że nie ma reguły. EMTEC jest tani, sprzedaje więcej to i felery są częstsze. Statystyka, jak mawial stalin.

Apropos firmy goodram to ja mialem ram tego producenta w pececie, i akurat mam nieprzyjemne wspomnienia związane z tą marką. Ale nie potępiam ich w czambuł.
Ot mialem dupn.y egzemplarz.

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
Dołączam EMTEC 1 GB 60x. Kupiona pół roku temu po drodze do Zakopanego w Krakowskim Makro. Ponad pięć tysięcy fotek, wydajność przy użyciu czytnika z laptopem pokrywa się z zadeklarowaną przez producenta. Wykonanie: taka sama chińszczyzna jak najtańsze Kingstony, Goodramy itp - bez naklejki nie poznałbym dla której firmy wyprodukowane.

ttb  Dołączył: 26 Lip 2006
Pumpernikiel napisał/a:
Goodramy sa tylko sygnowane przez firme Wilk a produkowane w CHRL :mrgreen:

albo w Japonii

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
A ja kupiłem niedawno 16GB Delkina (150x) za $79.99 - sam jestem ciekawy co będzie wart, ale w testach jest ponoć szybszy od Extreme III...

kbwroc  Dołączył: 23 Mar 2008
Witam wszystkich na forum,
używałem kiedyś Kingston 256MB ale odkąd jestem szczęśliwym posiadaczem K10D używam tylko Extreme III (SD oraz SDHC). Po pierwsze - nie mierzyłem ale wydaje mi się, że pracują naprawdę szybko bo w zdjęciach seryjnych jeszcze nie udało mi się "zapchać" bufora. Po drugie - jeszce nie zdażyło mi się utracić zdjęć z żadnej z kart ale to się zawsze trafia nawet sprawdzonej karcie w najmniej odpowiednim momencie. Wolę nie ryzykować.
Jaad75 napisz jak sprawuje Ci sie ta karta Delkina 16 GB. Ciekaw jestem jaką max pojemność karty zobaczy aparat, sam zastanawiałem się czy 8GB to nie za dużo ale działa.
Pozdrawiam

Po długiej nieobecności zgłaszam że BASF rozpadł się dosłownie na kawałki i to bez powodu. Pękła obudowa karty w czasie wkładania, po sklejeniu kropelką została jako pamięć w palmtopie. Całe szczęście że nic nie zostało w aparacie!

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
coś mi się widzi że jednak ten basf to podróbka jest

ja mam EMTEC'a SDHC 4GB i działa wyśmienicie - wiadomo że prędkość nie ta co najszybsze sandiski, ale to co jest wystarcza w zupełności - problemów z tą kartą nie miałem, ale ja jej raczej nie wyciągam - zdjęcia zgrywam kablem

w każdym razie mi pasi, a kosztowała niewiele (ale nie tak mało jak ten BASF za 35zł ;) )

Skocz do: