Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
piters1986, jeśli studiujesz na Politechnice Wrocławskiej, to myślę, że możesz się spodziewać że w niedalekiej przyszłości pojawią się właśnie korpusy na zamówienie.

Rozwój technologii druku 3D moim zdaniem doprowadzi do produkowania krótkich serii produktów, projektowanych pod specjalne potrzeby użytkownika. Korpusy, gripy, wszystko co ma związek z ergonomią, być może pójdzie na pierwszy rzut...

Tak futurystycznie offtopię...

piters1986  Dołączył: 23 Sty 2008
no tak, tylko że taka drukarka nie jest tania a jej wydajność jest bardzo niewielka w porównaniu z wtryskarkami wiec na szerszą skalę jest to nieekonomiczne na etapie rozwoju jaki dzisiaj mamy w tej technologii. Ale jak ktoś ma odpowiednio dużo zbędnej kasy może sobie oczywiście na takie coś pozwolić

[ Dodano: 2008-03-26, 22:39 ]
A w kwestii następcy GX/K 20 to chyba nie ma co sie podniecać i spekulować ale przejście z aps-c na FF nastapi w niedalekiej przyszłości, albo wcale. Wydaje mi sie że pomysł nikona w d3 jest rewelacyjny z punktu widzenia funkcjonalności i w tym kierunku chyba pójdą producenci. Pomysł panów inżynierów od nikona będzie chyba przełomowy i wejdzie w życie prędzej lub póżniej i tego Wam wszystkim drodzy pentaxiarze życzę :-B

pawli  Dołączył: 10 Lut 2008
Jeżeli sie nie mylę Kodak dsc ma tez ff. Jednak cena mała a jakoś mało ludzi z tego korzysta. A więc Panowie reklama i ,,renoma" marki robi swoje.

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
Jeżeli producenci nadal chcą się ścigać na piksele, to FF (albo jakiś format pośredni np APS-H) jest po prostu nieunikniona - albo będziemy mieć szumy jak w kompaktach :->

Ja tam jestem szczęśliwy że mam to co mam. A czy to bedzie ff za który wydam xxxxx zł czy k100d to i tak obu w 100% nie wykożystam. Ale mimo wszystko fajnie by było jakby ten ff był ale bardziej bym był dumny z Pentaxa 645D

djack  Dołączył: 22 Kwi 2006
pawli napisał/a:
Jeżeli sie nie mylę Kodak dsc ma tez ff.
Tylko, że Kodak już dawno temu przerwał ich produkcję.

djack, czyżby im się nie opłacało?

pawli napisał/a:
czyżby im się nie opłacało?
Z tego co pamiętam, to problem leżał raczej w matrycy, która nie dawała obrazu odpowiedniej jakości.

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
pawli napisał/a:
czyżby im się nie opłacało?

kodak to taka firma troche podobna do Xeroxa - wymyslaja cos rewelacyjnego, a potem to porzucaja twierdzac, ze sie nie oplaca. No i okazuje sie, ze ktos inny spija smietanke.

perl napisał/a:
Na tym wlasnie polega żart.
Wiem. Tak tylko zapytałem. Chłopaki się tam wcześniej trochę zacietrzewili w dyskusji, więc myślałem, że wątek pralki zostanie pociągnięty. ;-)

skwara  Dołączył: 16 Sie 2007
piters1986 napisał/a:
Wydaje mi sie że pomysł nikona w d3 jest rewelacyjny

Co tam jest za rewelacyjny pomysł?

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
skwara napisał/a:

po podpieciu szkla DX aparat kropuje klatke i wizjer do formatu APS. Dla odmiany Canon wymyslil sobie mocowanie EFS, ktorego w ogole z pelna klatka nie mozna uzywac (zaczepia o lustro).

tomos  Dołączył: 18 Sty 2007
tank102 napisał/a:
Jaguar jeżeli chodzi o samochody tez nie musi sie reklamować

ciekawe jak na jaguara wplynie przejecie przez indyjskie Tata Motors :D

marucha  Dołączył: 22 Kwi 2006
tomos napisał/a:

Czyżby Ford sprzedawał Jaguara?

maad11  Dołączył: 28 Lip 2007
marucha napisał/a:

Czyżby Ford sprzedawał Jaguara?

Już sprzedał, nawet razem z Land Roverem LINK

pozdrawiam

gin z tonikiem  Dołączył: 17 Paź 2007
tomos napisał/a:
No proszę Hindusi wykupują swoich byłych kolonizatorów... Ot, akt sprawiedliwości dziejowej :-)

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
gin z tonikiem napisał/a:
No proszę Hindusi wykupują swoich byłych kolonizatorów...
To Jankesi ich też kiedyś napadli?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Jankesi w dużej części pochodzą od anglików a więc .....

gin z tonikiem  Dołączył: 17 Paź 2007
Jarek Dabrowski napisał/a:
To Jankesi ich też kiedyś napadli?

Chodziło mi o to, że Hindusi będą właścicielami dwóch tradycyjnych brytyjskich marek :-B Po za tym w angielskich fabrykach Land Rovera i Jaguara nie pracują Jankesi (zapewne teraz Polacy :-) ).

[ Dodano: 2008-03-27, 14:43 ]
Ciekawe czy będzie zakaz spożywania wołowiny w stołówkach zakładowych :-) ?

skwara  Dołączył: 16 Sie 2007
l_uka napisał/a:
skwara napisał/a:

po podpieciu szkla DX aparat kropuje klatke i wizjer do formatu APS. Dla odmiany Canon wymyslil sobie mocowanie EFS, ktorego w ogole z pelna klatka nie mozna uzywac (zaczepia o lustro).

No jakoś nie widze w tym rewelacyjnego pomysłu, tylko normalną rzecz że da się podpiąć różne szkła (APS do puszki FF), a wizjer to mi się zmieniał w kompakcie 15 lat temu przy zmianie ogniskowej (zmiana FF na APS daje podobny efekt).

Skocz do: