rybysferyczne  Dołączył: 22 Mar 2008
torba do K10D
kochani, jakich firm torby polecacie coby pomiescic podstawowy kit kadyszki 18-55?
zalezy mi na trwalosci i dobrej jakosci materialow wykonczeniowych.

co sadzicie o torbach safpaq?
http://www.allegro.pl/ite..._panasonic.html

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
rybysferyczne, chcesz mieć trwałą torbę, to kup Lowepro. O droższych nie wspominam.

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
argawen, gdybym miał tylko K10D + kit + ewentualnie jeszcze cuś, to nie kupowałbym Lowepro (wysoka cena, przereklamowane).
Fakt, produktami Lowepro możesz grać w piłkę i nie ulegną uszkodzeniu. Wyprać i jak nowe.
Moim zdaniem do k10d + kit + jeszcze cuś wystarczy zwykła torba... w przypadki takiej małej ilości sprzętu torba nie jest w ogóle obciążona... ogólnie uważam że kupowanie małych toreb Lowepro jest bessęsu

a firm jest pełno.... na Allegro z lepszych - wspomniany Safepaq, Tamrac, Naneu, Vanguard, Crumpler ... może być i Samsonite.
nie wiem, moze jeszcze case logic... ?
z klasy "średniej" polecam szczególnie czeską firmę Fomei która robi kopie toreb Lowepro - cena/jakość-bdb.
No i jeszcze swoje wyroby ma... Apollo ;-) Jest jeden taki model małej torby Apollo, ktora pomiesci K10d+kit+drugi obiektyw. Wiem że ma ją Patryk Blaut bo u niego widzialem.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
rybysferyczne napisał/a:
zalezy mi na trwalosci i dobrej jakosci materialow wykonczeniowych.
perl napisał/a:
Fakt, produktami Lowepro możesz grać w piłkę i nie ulegną uszkodzeniu
W mojej odpowiedzi to właśnie brałem pod uwagę.
perl napisał/a:
a firm jest pełno.... Crumpler
No tak, ta firma jest tania.

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
oj czepiasz się. z Crumplera można dostać też tanie fajne torby

np coś w tym typie

http://www.allegro.pl/ite...orba_nikon.html

dzieki za propocycje. sadzicie ze ten safpaq w pierwszym linku bedzie dostatecznie solidny? ktos widzial podobna torbe?

gotiger  Dołączył: 02 Mar 2008
rybysferyczne, odradzam kupowania w ciemno. dobrze jest torbe przed zakupem dokładnie obejrzeć i przymierzyć. cały Lublin ostatnio zjeździłem za torbą i miałem problem, bo albo wielkość OK (aparat + 1-2 słoiki), ale cena lub jakość na nie (zbyt cienkie dno, boczki lub słabe materiały), albo ciut za duża/mała - warunkiem było ew. możliwość zapakowania torby do plecaka.
miałem nadzieję, iż nie będe narazie musiał zmieniać torby po zmianie aparatu (Fuji S5600 --> K100D), jednakże Lowepro Edit 110 okazała się o 1-1,5cm za niska.

pierwszego dnia wróciłem mocno zrezygnowany, ale coś tam miałem upatrzone (w różnych sklepach). ostatecznie zdecydowałem się na torbę paq mc-004 w MM za 55zł. jakość i wykonanie jak mojej poprzedniej Lowepro, szybki dostęp, metalowe zapięcia od paska na ramie itd. wada to brak zakrycia zamka przez dodatkową klapę (choć wg mnie to nie jest duża wada) i pas biodrowy (który chyba odpruje) ;-)
jak masz w pobliżu MM to proponuję tą torbe obejrzeć, bo jest całkiem fajna :-)

co do Samsonite, Apollo, Safepaq, Vanguard, to zależy, która - rozstrzał jakościowy przy cenie ok 100zl i podobnych wymiarach jest baaardzo duży, aż byłem w lekkim szoku :roll:

Pozdrawiam i życze udanych zakupów :-P

yacenty  Dołączył: 21 Lut 2008
ostatnio wybrałem się na spacer po świdnicy, tak mnie cos naszlo,
przechodziłem obok sklepu foto i zupelnym przypadkiem kupilem torbe firemy apollo.
dalem cale 85zl, na poczatek mysle ze spokojnie sie nada, ma spokojnie miejsce na body, lampke, jakis dodatkowy obiektyw i na jakies gadzety.
Mysle ze na poczatek jest super.
w momencie kiedy sprzet bedzie ewaluowal kupie moze cos wiekszego ale na co mi walizka na poczatek dla kita, plus z czasem dla lampki?

cpu  Dołączył: 06 Sty 2008
Naneu Pro Tango - wrzucam do niej GX-10 + wszystkie drobinki typu ladowarka kabelki adapter do SDHC etc i do tego wszystkie szkla z sygnaturki (czyli bedzie tego 5 wlacznie z tym zalozonym na korpus) i czasem jak potrzebuje biore tez laptopa 15.4". Torba solidna, elegancka i bardzo dobrze wykonana. Mozna z niej zrobic plecak a kieszonki na sprzet (sztuk 2 sami je konfigurujemy) sa takze demontowane czyli z torby mozemy zrobic zwyklaka i uzywac jej do innych celow.

kris81pl  Dołączył: 02 Lut 2008
Witam!

Ja posiadam torbę (kaburę) CaseLogic Profi - SLRC1 .
Kupiłem ją w MediaMarkcie za bodaj 90pln w wawie.

Generalnie wykonanie jest bardzo solidne, duże suwaki, grube pianki i co bardzo ważne posiada on taką twardą podstawkę na dnie aby dodatkowo chronić obiektyw.
Brak jest materiałowej wypustki zasłaniającej suwak np w rezie deszczu ale z doświadczenia wiem (mam tak tez w torbie od laptopa) że żaden miejski deszcz w Polsce nie da nam sie we znaki z tego powodu.

Mankamentem tej torby jest jej maly rozmiar, co sprawia że nic poza K10D+kit do niej nie zabiorę (no poza filtrami, pendrajwem i kartami, które mieszczą się tam bez problemu).
A i pasek aparatu wymaga odpowiedniego ułożenia wewnątrz aby całość dało się zamknąc bez dopychania kolanem.
Oczywiście mały rozmiar jest także zaletą, bo całość nie rzuca się w oczy.

W planie mam nabycie bardziej pojemnego zasobnika, ale to co już mam uważam za w pełni udany zakup.

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
Powinieneś zastanowić się do czego ta torba ma służyć. Dla mnie priorytetem były małe rozmiary, poręczność i ilość miejsca w środku. Wybór padł na kaburę od Lowepro:
http://products.lowepro.c...om%201,2051.htm
Mieści się w niej GX-1S z założoną 50-tką i na dole można kit położyć. Z założonym kitem 50-tka już nie wchodzi. Do tego upycham tam komplet akumulatorów, filtr, dodatkową kartę pamięci, i inne rzeczy np. telefon - kieszonki są z pozoru niewielkie ale sporo można w nich upchać. Kabura jest niewielka, nie rzuca się w oczy, można schować ją do plecaka. Jestem z niej zadowolony. Jedynym mankamentem jest jej zapięcie na zamek błyskawiczny. Lepsze rozwiązanie dotyczące zamknięcia oferują inne firmy (bodajże Tamrac) - montują wygodną klamrę, którą można szybko odpiąć.
Dla noszenia większej ilości sprzętu przydałaby się torba lub plecak. Musisz określić swoje potrzeby.

kris81pl  Dołączył: 02 Lut 2008
Póki co mam minimalne potrzeby, ale w miarę rozbudowy systemu będe nabywał większe torby :) Warto miec kilka toreb żeby miec takie które pomieszczą wszystko i takie żeby powietrza po świecie nie wozić :)

indianin  Dołączył: 30 Gru 2007
posiadam torbo-kaburę Lowepro Topload Zoom 1 i jestem z niej zadowolony, ale od kiedy moja kadyszka ma w zasadzie na stałe zamontowanego gripa, niestety nie mieszczę się w niej :cry: poza tym mój standardowo-wyjściowy zestaw jest większy, więc szkła muszę upychać do plecaka. co byście koledzy i koleżanki proponowali dla zestawu: k10+grip(orginał, nie ta wielka kolumbryna)+18-55+dwa dodatkowe szkła (70-300 i 50/1,7)
aha, i nie chcę plecaka, bo mam trekingowy. interesuje mnie torba na ramię z możliwością przytroczenia do pasa biodrowego plecaka.

ggdh  Dołączył: 06 Sty 2008
Mam Lowepro Toploader 70aw i sprawdza sie bardzo dobrze. Na ramieniu wygodna (przerzucona na plecy), są w zestawie szelki do noszenia torby na brzuchu, ale jeszcze nie miałem potrzeby ich użycia (z większym plecakiem trekingowym może będzie współgrać). Mieści sie bez problemu k10+kit, mały m28/3.5, kabel, czytnik kart. I jest sporo jeszcze luzu. Ładowarka na dłuższe wyjazdy tez bez problemu wchodzi. Myślę, że jak kiedyś zanabędę grip to tez nie będzie za ciasno. Zbliża się do mnie Tamron 90/2.8 macro i chyba on będzie przykręcony jako domyślny, raczej nie przewiduję problemów.

Torba kupiona na allegro, ok 220zl.

kochani, mam zamiar wybrac miedzy Lowepro Nova 1 AW, a Lowepro Nova 2AW - te torby roznia sie w zasadzie tylko wielkoscia, zalezaloby mi na tej mniejszej , ale nie wiem czy to dobre rozwiazanie, czy na pewno wcisne tam K10 bez problemu?

tutaj jest specyfikacja: http://www.allegro.pl/ite...wys_gratis.html

a moze w ogole nie pchac sie w takie male rozmiary? (choc zalezy mi na czynniku dobrej mobilnosci)

motomouse  Dołączył: 14 Sie 2007
Popatrz może na torby Tamrac - np. seria Expedition 3 - fajny plecaczek, dobrze wykonany, nie za duży, nie za mały ...

Chmarski  Dołączył: 28 Mar 2007
Ja mam Naneu Pro Lima. Mogę tylko polecić. Wygląda niepozornie - jak chlebak. Sprzęt dobrze zabezpieczony.
Bez problemu pomieści body ze standardowym 70-300 plus drugi podobny wielkościowo obiektyw i lampę. Do tego w dodatkowych kieszonkach dodatki typu filtry, akumulatory, karty i jeszcze trochę.

Na alledrogo za około 80PLN.

Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
Ja zastanawiam się nad Rezo 190 AW Lowepro.
Wystarczy chyba na body+obiektyw ,2 dodatkowe i lampa.
Odstrasza tylko cena..

Danin  Dołączył: 10 Gru 2007
Ma ktoś może Tamrac-a Adventure 7 albo Lowepro Orion Trekker II ??

Zmieści kadyche+18-55=Sigma 70-300 +50mm ??

motomouse  Dołączył: 14 Sie 2007
Danin napisał/a:
Zmieści kadyche+18-55=Sigma 70-300 +50mm ??

Myślę, że spokojnie : Opis | a tutaj powiększona grafika

Skocz do: