l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
skwara napisał/a:
No jakoś nie widze w tym rewelacyjnego pomysłu, tylko normalną rzecz że da się podpiąć różne szkła (APS do puszki FF),

no widzisz - Ty nie widzisz. A Canon jakos na to nie wpadl, ba, zrobil nawet swoim uzytkownikom po zlosci.

skwara napisał/a:
wizjer to mi się zmieniał w kompakcie 15 lat temu przy zmianie ogniskowej (zmiana FF na APS daje podobny efekt).

nie bardzo rozumiem, o co Ci chodzi. W D3 wizjer jest zaciemniany (Alkos, jak gadam bzdury, to mnie popraw) - no ramka mu sie robi, a nie powieksza sie do rozmiarow aktualnego cropa (jak to sobie wyobrazasz :shock: )

piters1986  Dołączył: 23 Sty 2008
skwara napisał/a:
normalną rzecz że da się podpiąć różne szkła (APS do puszki FF)

heh raczej to nie norma tylko wyjątek jak do tej pory ;-)

skwara  Dołączył: 16 Sie 2007
l_uka napisał/a:

no widzisz - Ty nie widzisz. A Canon jakos na to nie wpadl, ba, zrobil nawet swoim uzytkownikom po zlosci.

ja bym powiedział, że to Canon zrobił na złość, a Nikon normalnie, to Canon na coś wpadł (coś negatywnego), a Nikon nie.
l_uka napisał/a:

nie bardzo rozumiem, o co Ci chodzi. W D3 wizjer jest zaciemniany (Alkos, jak gadam bzdury, to mnie popraw) - no ramka mu sie robi, a nie powieksza sie do rozmiarow aktualnego cropa (jak to sobie wyobrazasz :shock: )

Zaciemnienie jest, to już w ogóle nie ma w tym nic rewolucyjnego/rewelacyjnego, jest normalnie, a że w Canonie jest nienormalnie to ...

podsumowując, dla kogoś może być normalne to co zrobił Canon a rewelacyjne to co Nikon dla mnie normalne jest to co zrobił Nikon a to co zrobił Canon to ... jest to jakieś nieporozumienie

piters1986  Dołączył: 23 Sty 2008
http://www.dpreview.com/previews/nikond3/page4.asp
mniej na matrycy=mniej w wizjerze i to nie ma nic wspólnego z "zaciemnieniem"

[ Dodano: 2008-03-27, 22:34 ]
jak źle czytam i rozumuje to mnie poprawcie

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
piters1986 napisał/a:
jak źle czytam i rozumuje to mnie poprawcie

Cytat
The focusing screen also features automatic masking if you attach a DX format lens, a portion of the view is half blacked-out indicating the active sensor area.

"zaciemnianie", czyli to cos nazwane "masking". W wizjerze powstaje ciemna ramka, ktora nie bedzie zarejestrowana ze wzgledu na cropa.

mcgyver  Dołączył: 08 Lis 2006
A czy ktoś może wie czy w tym nowym modelu w końcu będzie AF, czy to tylko plotki? :-P

ThomFoto  Dołączył: 07 Lis 2006
Plotki. prawdopodobnie P przejdzie wogóle tylko na manual. uszczęśliwi rzesze wyznawców stałek z zeszłego wieku. w końcu tradycja zobowiązuje. skoro nie może nawiązać walki o nowoczesność to pora wrócić do historycznych korzeni. :evilsmile:

Alek  Dołączył: 20 Kwi 2006
ThomFoto napisał/a:
Plotki. prawdopodobnie P przejdzie wogóle tylko na manual. uszczęśliwi rzesze wyznawców stałek z zeszłego wieku. w końcu tradycja zobowiązuje. skoro nie może nawiązać walki o nowoczesność to pora wrócić do historycznych korzeni. :evilsmile:

A moze bedzie tak?
http://forums.dpreview.co...thread=27343144
Al

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
ThomFoto, jak tam "wielka" wyprzedaż?

ThomFoto  Dołączył: 07 Lis 2006
no jak ma być. smutno rozstawać sie z zabawkami. ale co zrobić.

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
ThomFoto napisał/a:
no jak ma być. smutno rozstawać sie z zabawkami. ale co zrobić.

To po ile wystawiasz te 31/1.8 i 77/1.9???

Skocz do: