Marek Wyszomirski  Dołączył: 18 Kwi 2006
Predoo - wydaje mi się, że z płytką - ale pewności nie mam. Najlepiej jeśli sam sprawdzisz telefonicznie.

Cargo - ten statyw Giottos ma tez wersję z włókien bazaltowych - oznaczoną 7360. Jest w/g cen Foto-Netu nieco tańsza od wersji węglowej. Na stronach Giottos gdzieś tak 2 tygodnie temu ją widziałem, dziś chyba już nie ma - może to oznaczać, ze zakończyli produkcję. Próbowałem znaleźć różnice w funkcjonalności między wersją węglową a bazaltową - dokładnych informacji nie udało mi się znaleźć, ale wygląda na to, ze pod względem wytrzymałości i jakości tłumienia drgań statywy bazaltowe wypadają pośrednio między aluminiowymi a węglowymi.

piotrecius  Dołączył: 31 Gru 2006
Do panoram są specjalne głowice z możliwością przesuwania aparatu tak aby oś obrotu głowicy pokrywała się z punktem nodalnym obiektywu. Są niestety koszmarnie drogie ale niezastąpione jeśli panorama ma wiele planów - z wieloma szczegółami na najbliższym z nich. Łatwiej się takie panoramy składa, bo poszczególne plany nie są względem siebie poprzesuwane na zdjęciach składowych.

Marek Wyszomirski  Dołączył: 18 Kwi 2006
Piotrecius - ta głowica Giottos do której link podawałem ma właśnie płytkę przesuwną. Ja o niej myślę pod kątem ostrzenia przy makrofotografii, ale do panoram też się nada. Nie wiem tylko, czy nie trzeba będzie dokupić dłuższej płytki - ale one też są dostępne (aczkolwiek tanie chyba nie są).

Te specjalistyczne głowice pozwalają także na kadrowanie pionowych składowych panoram z uwzględnieniem punktu nodalnego obiektywu. Ale taka dłuższa płytka to faktycznie pomysłowe (i na pewno tańsze) rozwiązanie. W sumie możnaby sobie zrobić taką przystawkę do panoram z jakiejś starej szyny makro lub nawet DIY pospawanej z odpowiednio grubych profili ramki z podłużnymi otworami na śruby do regulacji :-) .

predoo  Dołączył: 26 Sie 2006
piotrecius, a może wiesz jak wyznaczyć punkt nodalny albo możesz podesłać jakiś link, zresztą mając nawet specjalną głowicę do panoram to chyba trzeba wiedzieć jak go wyznaczyć bo dla każdej ogniskowej będzie inny

Cargo  Dołączył: 11 Lip 2007
tomos napisał/a:
jesli wzrok masz na wysokosci 163cm to nie potrzebujesz nog 170-180cm.

Właśnie chodzi o coś innego, w skrajnym przypadku, max wysunięta kolumna może powodować niestabilność tejże. Poza tym jak robię fotkę w łanie kukurydzy....:P

Cytat
Właśnie chodzi o coś innego, w skrajnym przypadku, max wysunięta kolumna może powodować niestabilność tejże.
też tak myślę, ja nie jestem wielkoludem, a raczej kurduplem i skłaniam się do 055XPRO B bo jest wyższy ale jeszcze biorę jedno pod uwagę średnicę nóg dla 190X PROB mają one: 25, 20, 16 mm natomiast dla 055-tki odpowiedni 30, 25, 20 mm. Z tego co oglądałem w sklepie to nóżki o średnicy 16mm wydaja mi się zbyt cienkie i przy max rozłożeniu mogą nie wystarczyć

Nie mam niestety żadnego pożytecznego linka :-/ ale gdybym miał taką głowicę, a punkt nodalny nie byłby wskazany na obudowie obiektywu (podobno fiśaj zenitara ma to oznaczone na obudowie) wyznaczałbym go na oko - tak jak przy robieniu panoram z ręki ;-) . Ewentualnie można ustawić oś obrotu jak najbliżej centralnego punktu przedniej soczewki obiektywu i pewnie da to już lepsze rezultaty niż bez jakiegokolwiek przesunięcia ale to takie gdybanie ;-)

[ Dodano: 2008-03-30, 23:41 ]
Tutaj coś piszą i pokazują - jeszcze nie czytałem ale to pierwszy link z googli

ja też coś znalazłem w międzyczasie poradnik panoramisty
w wolnej chwili trzeba się zabrać za lekturę , warto również przeglądnąć galerię tego pana

a.d.a.m  Dołączył: 15 Sty 2007
Nabyłem drogą kupna Manfrotto 190xprob i głowicę 488RC2. Szukam paska do tego typu statywu. Niekoniecznie oryginał.
Wyszukiwarka forum nie pomogła. Może ktoś wie gdzie można kupić coś niedrogiego?

Paski do nabycia w multifoto.pl, cena ok 60 pln.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Cargo napisał/a:
Można wiedzieć, w którym miejscu ? Bo w dziale paski, to sa paski do aparatów, nie statywów.

argawen napisał/a:
Cargo napisał/a:
Można wiedzieć, w którym miejscu ? Bo w dziale paski, to sa paski do aparatów, nie statywów.

Podaje linka:
http://multifoto.pl/go/_info/?id=5248

taki widziałem, ale nie za bardzo( dla mnie) to wygodne.

Lepszy taki:

a.d.a.m  Dołączył: 15 Sty 2007
argawen napisał/a:
[..]
Lepszy taki:

To znaczy jaki? Podawajcie proszę nazwę towaru, numer, symbol - cokolwiek, co pozwoliłoby zidentyfikować towar np. w sklepach czy wyszukiwarkach, w których nie ma zdjęć. A właśnie "o taki" pasek mi chodziło (naramienny).

[ Dodano: 2008-04-06, 12:55 ]
Na prośbę Cargo podaję wymiary dla statywu Manfrotto 190 x pro b z głowicą.

Podane pomiary dotyczą statywu Manfrotto 190 x pro B, głowicy Manfrotto 488RC2, aparatu Pentax K10D.

1. Statyw złożony: 57,5 – 58 cm
2. Statyw rozłożony w pozycji podstawowej tj. przy pierwszej pozycji rozstawu nóg (bez głowicy, bez aparatu), kolumna schowana: 122 cm
3. Statyw rozłożony w pozycji podstawowej tj. przy pierwszej pozycji rozstawu nóg (bez głowicy, bez aparatu), kolumna wysunięta na max: 145,5-146 cm
4. Statyw rozłożony w pozycji podstawowej tj. przy pierwszej pozycji rozstawu nóg, głowicą (bez aparatu), kolumna schowana: 133-133,5 cm
5. Statyw rozłożony w pozycji podstawowej tj. przy pierwszej pozycji rozstawu nóg, głowicą (bez aparatu), kolumna wysunięta na max: 157-157,5 cm
6. Statyw rozłożony w pozycji podstawowej tj. przy pierwszej pozycji rozstawu nóg, głowicą, z aparatem, kolumna schowana: wizjer na wysokości 140-141cm
7. Statyw rozłożony w pozycji podstawowej tj. przy pierwszej pozycji rozstawu nóg, głowicą, z aparatem, kolumna wysunięta na max: wizjer na wysokości 164-165cm

Ogólne wrażenie baaardzo pozytwne. Potrzeny mi tylko pasek "o taki" ;-)

a.d.a.m napisał/a:
To znaczy jaki? Podawajcie proszę nazwę towaru, numer, symbol - cokolwiek, co pozwoliłoby zidentyfikować towar np. w sklepach czy wyszukiwarkach, w których nie ma zdjęć. A właśnie "o taki" pasek mi chodziło (naramienny).
Ale cena jest wysoka.
Manfrotto long strap
link

Dancer  Dołączył: 04 Wrz 2006
a.d.a.m napisał/a:

To znaczy jaki? Podawajcie proszę nazwę towaru, numer, symbol - cokolwiek,

To juz podchodzi pod ułomność internetową.

Ale a.d.a.m ma trochę racji. Za jakiś czas aukcja zostanie przeniesiona do archiwum lub przedmiot zniknie z oferty sklepu razem z podlinkowanym na forum obrazkiem i wtedy trudno dojść o czym mowa :roll:

piotrecius napisał/a:
Za jakiś czas aukcja zostanie przeniesiona do archiwum
To jest wątek, nie aukcja. Nie zniknie.
Szukając takiego paska, nie pytałem na forum, gdzie go znajdę, tylko poszukałem w sieci pod hasłem "pasek do statywu". Ostatnio straszne lenistwo ludzi ogarnia

Skocz do: