Betasz  Dołączyła: 04 Kwi 2008
P.S. Chłopak jest poza graniami kraju a ja w kraju - stąd mały problem :-)
Dzieki za wszystkie rady, ja wiem ze i tak czeka mnie lektura instrukcji obsługi + pewnie kilka innych na temat fotografowania w studiu tylko potrzebowałam rady "na juz" gdzyz w ciagu nastepnych 3 dni musze zrobic kilkadziesiat takich fotek...
Poza tym trening czyni mistrzem...im więcej będę ćwiczyc tym lepie bedzie mi wychodzic - mam nadzieje - poza tym kazda rada na ten temat wiele mi pomoze zatem dzieki za wszystko

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
armar napisał/a:
gdyż i tak nie błysną z mocą 1000 Ws.

Nawet gdyby i blysnely, to maloobrazkowa syfra nie bedzie synchro na czasach krotszych od 1/180s.

Grizley  Dołączył: 30 Sie 2007
żadne body P. nie oferuje wiecej niż 1/180s z lampą :-|

predoo  Dołączył: 26 Sie 2006
Grizley napisał/a:
żadne body P. nie oferuje wiecej niż 1/180s z lampą

Z-1p, Z-1, Z-5p oferują

zbyllu  Dołączył: 01 Mar 2008
Koleżanka pisała chyba o problemie niedoświetlenia w trybie manualnym bez użycia żarówek błyskowych. Stąd moja sugestia, żeby ustawić odpowiednią głębię ostrości przysłoną i dobrać czas dla osiągnięcia odpowiedniej ekspozycji. Z użyciem lamp zdjęcia były prześwietlone i nie do tej sytuacji się odnosiłem.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
fajna rozmowa.....
niestety jest cyfra - zdjecia moze robic kazdy :evil: - no zada pytanie na forum i dostanie odpowiedz.....
a potem koszmarki zobaczymy w katalogach.... :-P

Grizley  Dołączył: 30 Sie 2007
predoo, wlasnie przed wysłaniem przeglądałem www.bdimitrov.de
i doszedłem do SF , A , LX series a serie Z ominąłem :-B
dzięki za sprostowanie.
Szkoda ze producent nas nie uraczył w nowym korpusie.

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
Jarek Dabrowski napisał/a:
Nie każdy. Ale akurat Arti może. Haha.

me lico oblało się rumieńcem... :oops: ;-)

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
dan napisał/a:
Cholera, to bedzie 500zl/szt.

Pończoszki kabaretki, koronkowa bielizna i Dan zapoda cenę że taniej wyjdzie wynająć modelkę na rok pokazów. :-P
dan napisał/a:
A otwarta lampa wyzwoli lampy swiatlem pomiarowym (pTTL) i w efekcie swiatla z tych zarowek blyskowych na zdjeciu nie bedzie.

Ale przecież mamy PROFI sprzęt i te lampy zapewne mają wyzwalanie na drugi błysk ;-)
Tak czy inaczej RTFM - Read The Friendly Manual :mrgreen:

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
[OT]
Jednostką mocy jest wat. Skrót: W, więc powinno być: 1000 W, a nie 1000 Ws.
[/OT]

Kiwak  Dołączył: 28 Paź 2007
[OT]
zorzyk, ale to nie żarówki, tu się nie podaje mocy, jeno energię błysku.
[/OT]
:-B

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
I do tego w jakichś chorych jednostkach Ws (watosekunda) zamiast po ludzku J "dżul" (Nazwa dżul pochodzi od nazwiska angielskiego fizyka Jamesa Joule'a.)

[ Dodano: 2008-04-04, 23:35 ]
Betasz
Takie moje przemyślenia po nocy.
Lepszą kontrolę pewnie by dało stałe światło lamp żarowych a nie błyski - no ale sprzęt już masz.
Wyłączyć PTTLu się nie da, więc jeśli twoje dodatkowe lampy błyskaja jedynie na pierwszy błysk (nie mają możliwości wyboru sterowania) to wbudowana lampa będzie je wyzwalać przed błyskiem właściwym i mamy kichę.
Próbowałem manualnego Heliosa z wbudowaną lampą i wtedy waliła całą mocą.

I tu pewnie jest możliwość obejścia.
Aparat na Manual. Obiektyw niestety musi być wyposażony w pierścień przysłon -więc tzw KIT odpada. Zakleić na chwilę styki obiektywu. Wtedy PTTL nie będzie działał i główny błysk z wbudowanej lampy wyzwoli te dodatkowe. Parametry czas i przysłona dobieramy eksperymentalnie.

TU masz linka do moich próbek z manualnym Heliosem i wbudowaną lampą

Pewnie koledzy bardziej doświadczeni potwierdzą lub zrugają mój pomysł.

Skocz do: