Danin  Dołączył: 10 Gru 2007
Hmm
Alternatywy cenowej dla tego typu plecaka chyba nie ma?
Moro mi się podoba :mrgreen:

maad11  Dołączył: 28 Lip 2007
Chmarski napisał/a:
Ja mam Naneu Pro Lima. Mogę tylko polecić.

Mam i ja :-) I też polecam. Mieści K100D + 3 lub 4 obiektywy + akcesoria po kieszonkach.
Dodatkowa zaleta - łatwo można "przekształcić" w zwykłą, codzienną torbę.

pozdrawiam

Danin  Dołączył: 10 Gru 2007
Co lepiej wziąść? Tamraca Adventure 7 czy tego lowepro?

Asmod  Dołączył: 28 Sty 2008
Może podczepię się do wątku :-) . Otóż stanąłem przed problemem wyboru torby na mój majdan. Podstawowa sprawa - wielkość. Taka, aby się zmieściła lustrzanka z gripem i standardowym zoomem plus jeden dłuższy słoik i 1-2 krótsze (bliższy jestem 2) ew. flash i parę gadżetów (filtry, uchwyt cokin). Sprzęt ma być dobrze chroniony mechanicznie i przed złymi warunkami pogodowymi. Torba ma być solidna, nieduża, ergonomiczna (łatwość wymiany obiektywu, bez konieczności stawiania jej na ziemię, no i wygodna w noszeniu). Ma mieć możliwość podpinania dodatkowych futerałów ew. pasa biodrowego lub szelek. No i cena poniżej 250-275zł.

Po wstępnej selekcji na polu walki zostały:
1. Tamrac System 6 - 5606
2. Tamrac Digital Conv. - 5674 (tu obawiam się czy nie za mała?)
3. Vanguard Oregon 23
4. Vanguard Kenline 23
5. Lowepro Stealth Reporter D100AW (tu problem jak w pkt. 2)
6. Lowepro Stealth Reporter D200AW
7. Lowepro Stealth Reporter D300AW

Ponieważ mieszkam dość daleko od jakiegoś dużego miasta i nie mam możliwości obejrzenia wszystkich toreb z w/w listy, stąd prośba do posiadaczy w/w sprzętu o podzielenie się uwagami eksplatacyjnymi - jakieś fotki z upakowania mile widziane :-) . Najbardziej zależy mi na pozycjach 2, 3 i 4 - mało opisów znalazłem w necie.
Stronki:
http://www.taschenfreak.de/indexlisteart.htm
http://www.cambags.com
już odwiedziłem :mrgreen: .

a.d.a.m  Dołączył: 15 Sty 2007
rybysferyczne napisał/a:
kochani, mam zamiar wybrac miedzy Lowepro Nova 1 AW, a Lowepro Nova 2AW - t [....]
a moze w ogole nie pchac sie w takie male rozmiary? (choc zalezy mi na czynniku dobrej mobilnosci)

Mam Lowepro Nova 2AW. Bez wciskania na siłę mieści sie K10 z zamocowanym krotkim kitem i tulipanem zalożonym w tyrbie 'do focenia' lub z długim kitem bez tulipana. Do tego jest miejsce na dwa dodatkowe obiektywy (lub obiektwy i lampę).

Przed zakupem zastanawiałem się czy nie jest to zbyt duża torba. Jendak Nova 1 była zdecydowanie zbyt mała. Nowa 2 jest akuratna - mieści sie niezbędne minimum a rozmiar nie jest przytlaczający. Co prawda nie używam torby 'na rowerze' ale używam w czasie wyjazdów turystycznych gdzie zawsze mam ją przy sobie. Szybko sie do niej przyzwyczaiłem i nie odczuwam niewygody. Można powiedzieć, że na wyjazdach towarzyszy mi jak kobiecie torebka .

Zdecydowanie odradzam zbyt małą torbę (czyt. Nova 1)

emigrant  Dołączył: 20 Wrz 2006

emigrant, dzięki. Gdzieś mi prześliznęła mi się twoja wypowiedź.
W sumie widzę, że do D200AW spokojnie się zmieszczę. Interesuje mnie jednak opinia o produktach Vanguarda. Z opisu w necie wyglądają na całkiem ok. Ciekawe jakie są mocne w rzeczywistości. Na allegro znalazłem jeszcze dwie ciekawe propozycje Kata DC-443 i DC-445 - może ktoś ma ? Choroba duży się zrobił wybór tych toreb :-?

a.d.a.m  Dołączył: 15 Sty 2007
Asmod napisał/a:
emigrant, dzięki. Gdzieś mi prześliznęła mi się twoja wypowiedź.
W sumie widzę, że do D200AW spokojnie się zmieszczę. [...]

Ja bym proponował następującą ścieżkę decyzyjną:
1. Najpierw zdecydować czy ma to być plecak czy torba.
2. Wybrać odpowiedni dla siebie model.

Punkt pierwszy to bardzo ważna decyzja. Musisz się dobrze zastanowić do czego będziesz potrzebował torby/plecaka - i nie chodzi tu o odpowiedź typu "do noszenia aparatu i szkła". Chodzi raczej o to w jakich okolicznościach używasz sprzętu. Przykładowo ja głównie focę na wyjazdach turystycznych (niekoniecznie zorganizowanych przez biuro podróży) tj. w czasie zwiedzania miast, zabytków, straganów itp. Praktycznie nigdy w czasie dedykowanych sesji tj. nie robię wypadów fotograficznych typu "Las w śniegu" czy "wschód słońca nad jeziorem".

W pierwszym odruchu kupiłem Lowepro D200AW ale po otrzymaniu plecaka uświadomiłem sobie, że zabiera on mi ... całe plecy. Tymczasem potrzebuję ich na inny mały plecak, który używam przy zwiedzaniu do przechowywania przewodnika, wydruków planów miast, napojów czy na towary, które po drodze kupiłem. Szybko wymieniłem D200AW na Nova 4 i to była dla mnie bardzo dobra decyzja.

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
Chmarski napisał/a:
Na alledrogo za około 80PLN.

U kogo kupiłeś ? Bo widzę że jest parę ofert - np. ta http://www.allegro.pl/ite...lack_f_vat.html
Zastanawiam się czy zapłacić trochę więcej w sklepie internetowym...
I jeszcze jedno pytanie - czy do tej Limy wejdą jakieś teczki formatu A4 ? Chciałbym ją wykorzystywać jak zwykłą torbę a czasem jakieś dokumenty noszę.

a.d.a.m napisał/a:

Ja bym proponował następującą ścieżkę decyzyjną:
1. Najpierw zdecydować czy ma to być plecak czy torba.
2. Wybrać odpowiedni dla siebie model.

Problem czy torba, czy plecak już dawno poza mną. Ja po prostu potrzebuję niedużej/średniej torby na sprzęt, który opisałem wcześniej. Ponieważ nie mam możliwości zobaczenia wszystkich modeli z mojej listy, stąd prośba o schrakteryzowanie przez posiadaczy poszczególnych modeli. Pojemność torby w 7-8 litrów powinna wystarczyć.

ArturMaly  Dołączył: 26 Gru 2007
Enzo napisał/a:
I jeszcze jedno pytanie - czy do tej Limy wejdą jakieś teczki formatu A4 ?

Niestety nie :/

a.d.a.m napisał/a:
Musisz się dobrze zastanowić do czego będziesz potrzebował torby/plecaka
Czasem w praniu okazuje się, że sprzęt przewidziany do stosowania w zupełnie innych warunkach, sprawdza się nam doskonale.
Tak jest w przypadku mojego Stealth Reportera D100 AW. Mimo, że nie jest to plecak, a torba reporterska, sprawdza się w czasie dłuższych marszów. To dzięki dobremu dopasowaniu do ciała (nerkowaty kształt) i pasowi biodrowemu, który bardzo odciąża bark. Sprawdziła się też podczas jazdy na rowerze. Paski umożliwiły dobre zamocowanie na bagażniku.

Chmarski  Dołączył: 28 Mar 2007
Enzo, kupiłem w sklepie. Musiałem pomacać czy mi leży. Bez tego nic nie kupuję. A cena była przystępna. Nie bawiłem się w zakup przez internet by zaoszczędzić 10 PLN. Bardziej zależało mi na czasie.

raurfang  Dołączył: 26 Kwi 2007
Czy gdzieś w Warszawie można obejrzeć torby Naneu Pro?

domwar  Dołączył: 13 Wrz 2006
Popatrz tutaj :
http://picasaweb.google.p...baNANEUPRO_LIMA

Ostatnio na potrzeby jakiegoś posta obfociłem moją NANEU PRO LIMA i powiesiłem w sieci.

domwar, Podoba mi się to, co na zdjęciu nr 10, a szczególnie kompas - wskazujący gwiazdę polarną, czyli "zmyślną listwę z magnesem".

domwar  Dołączył: 13 Wrz 2006
taaaak, wyłacznie dla tego kompasu kupiłem tę torbę ;-)

bez niego zdjęcia jakieś kiepskie wychodziły ;-)

Chmarski  Dołączył: 28 Mar 2007
raurfang napisał/a:
Czy gdzieś w Warszawie można obejrzeć torby Naneu Pro?

Powinny być w Centrum Handlowym na Głębockiej.
Koło Empiku jest sklep Fotogeneracja.
Tam kupowałem swoją torbę i plecak. Myślę, że jeszcze mają Naneu Pro w ofercie.

sunshine  Dołączył: 25 Paź 2007
Dokładnie - centrum Handlowe targówek.

www.fotoklik.pl ;-) Enzo ;-)

Torba wybrana - padło na Vanguard Kenline 23. Może trochę przekroczyłem tytułowe 200 zł, ale tylko o 75,00 - moim zdanie warto. Dzisiaj otrzymałem - na pierwszy i drugi rzut oka jestem zadowolony :-D . Wymiarowo - zgodnie z oczekiwaniem. Technicznie torba wykonana jest bez zarzutu. Do tego dożywotnia gwarancja. Dużo wewnętrznych insertów (9) , co pozwala dowolnie skonfigurować wnętrze. Wygodny pas i uchwyt, możliwość podłączenia pasa biodrowego, dodatkowych akcesoriów i szelek zamieniających torbę w plecak. W bocznej kieszonce dwustronna "pelerynka" przeciw-deszczowo/UV. Gumowe nóżki w których schowane są troki do mocowania statywu, no i dodatkowy bajer, to wewnętrzna pokrywa w kolorze szarym przydatna do ustawienia BB. O zamkach i zatrzaskach nie piszę - na mój gust wzorowe.
Zdjęcia można obejrzeć tutaj:
http://www.nbinside.com/bag/Kenline/Kenline.htm
lub inny model (półka niżej):
http://www.nbinside.com/bag/Oregon/Oregon.htm

Skocz do: