Kiwak  Dołączył: 28 Paź 2007
"za pomocą lampy DELTA DRF-14"
- taki opis zdjęć jest na stronach foto-tipa, natomiast na allegro jest tak jak piszesz.
Tak czy siak picerzy.
Nawiasem mówiąć, nie wierzę, że te foty są zrobione którąkolwiek z tych lamp 8-)

Grizley  Dołączył: 30 Sie 2007
plwk napisał/a:
Tumax DMF880-P jest bardziej uniwersalny od Delty DRF-14

co nie zmienia faktu że LP tylko 14 w obydwu przypadkach wiec i tak tylko do makro :-/

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Grizley napisał/a:
o nie zmienia faktu że LP tylko 14 w obydwu przypadkach wiec i tak tylko do makro :-/
Ale w Tumaxie, lampa na sankach ma 33 lp. Pierścieniówki mają po 14 lp.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Wg strony Tumaxa lampa na sanki DMF880-P ma lp32 dla f85 a lampa pierścieniowa DMR ma lp 2x6

Paulos  Dołączył: 08 Mar 2007
Ta pseudo-pierścieniowa przystawka do DMF-a jest dwupalnikowa, a Delta DRF-14 - "true" pierścieniowa. Ciekaw jestem jaka jest różnica między tymi dwoma typami oświetlenia w zdjęciach makro, zwłaszcza typu "uśmiech ważki pożerającej robaczka". Czy ktoś ma własne doświadczenia w temacie ?

Maaaarku Wyszomiiiirski .... :-)

Marek Wyszomirski  Dołączył: 18 Kwi 2006
Miałem dwie pierścieniowe i do zdjeć ktore robię niezbyt sie nadawały. Lampa pierścieniowa daje bardzo płaskie oświetlenie - równomierne ze wszystkich stron. Jest ono świetne do reprodukcji, do zdjęć przyrodniczych raczej średnio się nadaje. Do tego drobne zwierzątka zwykle wyglądają najlepiej sfotografowane ze swojej wysokości - przy robieniu zdjęć z małej odległości taka lampa skutecznie to utrudnia (jeśli np. owad siedzi na ziemi - trzeba kopać dołek pod dolną część lampy). Do tego nie każdy lubi refleksy o kształcie pierścieni we wszelkich błyszczących powierzchniach. Mam wrażenie, ze ten Tumax może się okazać do makrofotografii przyrodniczej nie gorszy od klasycznej lampy pierścieniowej i nie wykluczam, ze dla ciekawości sobie go kupię, ale sądzę, że z dobrze zrobionym dyfuzorem do klasycznej lampy rezultaty będą wcale nie gorsze, a często lepsze. Sądzę, że dość ciekawym rozwiązaniem może być rozwalenie tego pierścienia, wydłubanie z niego tych małych palników i zrobienie na ich bazie elektroniki Tumaxa porządnej lampy do makrofotografii dedykowanej do konkretnego obiektywu. Lampa taka musi mieć palniki umieszczone tuż przy obiektywie, nie może wystawać przed obiektyw (a ten Tumax niestety wystaje - zresztą inne lampy pierścieniowe też), nie powinna mieć żadnych elementów pod spodem obiektywu.

Paulos  Dołączył: 08 Mar 2007
No, to były konkrety. Dzięki !
A może ktoś ma inne obserwacje ?

Może te wydłubane palniczki zaopatrzyć w jakieś (relatywnie) wielkopowierzchniowe dyfuzorki ?

Przemas  Dołączył: 11 Gru 2006
Hmm i na giętkich końcówkach tak żeby można było sobie ustawiać doświetlenie lampą z dowolnego kąta? :D to by było coś - nie wiem czy nikon nie ma czegoś podobnego - z palnikami na ruchomych ramionach (tak mi się wydaje - ale na 100 % nie jestem pewien)
Poza tym tak czy siak to dobre wiadomości, że nasz system coś takiego tez już ma.

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
Ten tumax bardziej mi pasuje.Błyskając jednym palnikiem i kontrując z drugiej ekranen,mozna uzyskac plastyczniejsze oświetlenie. Czy nadaje sie tylko do makro? Lp. = 6, przysłona 2,8 ,odległośc ok. 2 m.Chyba można eksperymentować tez z portretem,gdy nie ma sie jakiegoś studia pod ręką. ;-)

[ Dodano: 2008-04-10, 12:01 ]
Z tym portretem chyba przesadziłem. ;-) Raczej jako doświetlenie,a nie główne żródło.

O ile dobrze rozumiem jej budowę to ta część pierścieniowa jest obrotowa na mocowaniu do obiektywu i można ją ustawić występem do góry.

MarWoj - do portretu wyłączasz pierścień i korzystasz w tym Tumaksie z głównego palnika - wtedy masz liczbę przewodnią ok. 30. Podobno można też korzystać równocześnie z pierścienia i głównego palnika, ale nie wiem, czy to nie jest jakieś przekłamanie.

PLwk - oczywiście, ze można obrócić - ale nadal po odwróceniu podejście utrudnia. Dobra lampa do makro nie powinna mieć zamkniętego pierścienia - powinna obejmować obiektyw z trzech stron a z dołu nie wystawać poniżej, tak, by nie utrudniać robienie zdjęć przy ziemi.

emigrant  Dołączył: 20 Wrz 2006
Przemas napisał/a:
nie wiem czy nikon nie ma czegoś podobnego - z palnikami na ruchomych ramionach
Tak właśnie jest - system mocowania wygląda bardzo praktycznie - stosownie do wskazówek Marka Wyszomirskiego. Jednakże krytycznie jest oceniany do takich zastosowań iTTL (prawdopodobnie podobnie jest z P-TTL), ze względu na możliwość wystraszenia "tematu" przedbłyskami. Najlepiej sprawdziłby się prawdopodobnie podobny system ze zwykłym TTL.

Na szczęście większość drobnych zwierzątek nie reaguje na błysk lampy. Zdarzają się jednak wyjątki - kiedyś nadziałem się na drobną muszkę która startowała po przedbłysku tak szybko, że... podczas właściwego błysku już jej nie było w kadrze:-(((. Ponieważ po chwili wracała na to samo miejsce - mogłem ten efekt wielokrotnie przetestować. Z lampą jej się zdjęcia zrobić nie dało. Bez lampy - a i owszem - tyle, że lekko poruszone (światła niezbyt wiele, a liść na którym siada.ła poruszał się na wietrze).

nipus  Dołączył: 21 Kwi 2006
Czy Tumax DMF 880 działa w zwykłym TTLu ? W instrukcji jest napisane że dziła z manualnymi, ale czy w zwykłym TTLu czy tylko w P-TTL ?

nipus napisał/a:
Czy Tumax DMF 880 działa w zwykłym TTLu ?

Wg opisu na stronie Tumaksa w PTTL-u. Ponieważ jest to nowy produkt to ze zwykłym TTL-em raczej tej lampy nie było. Najlepiej dowiedz sie u sprzedawców np. w foto-tipie.

nipus  Dołączył: 21 Kwi 2006
Lepsza była by informacja od posiadacz w/w lampy niż z FotoTipa. Mam lampę pierścieniową pracującą w TTL i najbardziej interesowała by mnie taka która pracuje w P-TTL i TTL bo noszenie ich obu wcale mi się nie uśmiecha.
Pozdrawiam

Lampa ta pokazała się u nas może dwa miesiące temu i trudno znaleźć jej posiadacza.

xaviersaint  Dołączył: 03 Sty 2008
Wypowiadacie się o Tumaxie i Delcie. Co powiecie o Sigma EM-140 DG Ring Light Flash.
Lampa ma dwa palniki w pierścieniu . Cena około 1500 zł. Jest więc znacznie droższa niż Tumax i Delta. Tryb ekspozycji PA-PTTL (dla PENTAX-a).
Czy warta jest tej kasy ???

Pozdrawiam
Xaviersaint

akagi66  Dołączył: 16 Lis 2007
czy któraś z tych lamp delty lub tuamx'a jest już osiągalna w Polsce ?

xaviersaint  Dołączył: 03 Sty 2008
Tumaxa do Pentaxa kupisz na Allegro.

Skocz do: