sajko  Dołączył: 21 Paź 2007
Vanguard oregon 59
Hej.

Właśnie odebrałem plecaczek puszczam może foty i opis się komuś przydadzą przy wyborze:

plecak jest starannie wykonany, co widać na zdjęciach. pokrowiec chroniący przed deszczem/słońcem ma na dole ściągacz.

fajny jest typ mocowania statywu, paski mocujące są pochowane elegancko. co mi się nie podoba: gorzej ma się sprawa z zamontowaniem statywu do plecaka. ten sposób powoduje że trwa to dość długo, i trzeba to robić na leżącym plecaku :/. no chyba że aż tak drętwy jestem :(. mam nadzieję że ten patent będzie stabilny niedługo sprawdzę w górach stołowych :).

dolna kieszeń przeznaczona jest na aparat plus dodatkowe bebechy. jest naprawdę spora. posiadam k10 z obiektywem 16-45 roboczo noszonym na body i spokojnie taki zestaw mieści się w dolnej kieszeni. do jednej przegródki można spokojnie wsadzić obiektyw smc-m 135/3.5 i na nim bezpośrednio smc-m 50/1,4. podaję żeby było wyobrażenie o wysokości przegródek :).

do górnej części można zapakować spokojnie ruską lornetkę plus jakiś ortalion :). butelka na mineralna 1.5l wchodzi już tylko poziomo :). dodatkowo wszystkie przegródki na aparat z dolnej kieszeni można zdemontować lub zmienić położenie. Również przegrodę pomiędzy górna a dolną kieszenią można zdemontować i otrzymujemy w ten sposób całkiem już pojemny plecak nie na aparat :).

do ramiączek dopięte są 2 paski jeden do trzymania w biodrach drugi w mostku :). położenie tego drugiego można zmienić (dół,góra).

to tyle. nie mam wiece obiektywow. jak ktos sie wachal nad tym plecakiem (bo testow w sieci wogole nie ma) to polecam :).

p.s. podloga plecaka od zewnatrz jest z jakiejs gumopodobnego materialu wiec zamoczenie nie wchodzi w rachube. spod plecaka (ten z gumowego materialu) jest gruby wiec nie ma obaw o aparat.

jesli chodzi o wykonanie to mam mala torbe lowepro i ten vanguard nie rozni sie wykonaniem od lowka :).

ArturMaly  Dołączył: 26 Gru 2007
Wydaje mi się że to mocowanie statywu się dobrze nie sprawdzi, chociaż przy stawianu plecaka na ziemię kładziesz go na statyw.
Jednocześnie jesteś szeroki, musisz pamiętać o tym jak przechodzisz przez framugę, albo wchodzisz do autobusu...

sajko  Dołączył: 21 Paź 2007
hehe no tak liczyłem się z tym że będzie wystawał, ale zależało mi na plecaku na statyw ale z górną komorą np na kurtkę :). a w tej cenie tylko to znalazłem.

Bardziej niż to że będzie wystawał martwi mnie to ze górna część statywu więcej waży i jak się ten nierównomierny rozkład ciężaru będzie zachowywał w praktyce :/.

i druga sprawa podczas montowania statywu. o ile wyjęcie go jest proste to przy podpinaniu trzeba raczej położyć plecak np: na mokrej trawie.

Skocz do: