negocjatorek  Dołączył: 12 Kwi 2007
W-wolf napisał/a:
1) nie mam przed-błysków pomiarowych, więc to nie jest ich wina

Jesteś pewien? ja jestem pewien że masz.

malyglod  Dołączył: 11 Lip 2007
Masz aparat ustawiony na tryb M? O tym trybie u lampy już nie wspominam.

U mnie właśnie jakoś nawet na Av nie chce odpalać, nie znam się, więc nie wiem, czego to kwestia.

malyglod, jeśli dobrze mi się zdaje to i wtedy występują dwa błyski - w innych przypadkach jest ich więcej. Choć z tym mogę się mylić. Pamiętam tylko że kiedyś nawet nagrywałem filmik i sprawdzałem ilość błysków i najmniejszą ilośc jaką udało mi się wyzwolić z wbudowanej to były własnie dwa. Może nie sprawdziłem wszsytkiego do końca.

W-wolf  Dołączył: 30 Sie 2007
malyglod - innych trybów niż M praktycznie nie używam

negocjatorek - przed-błysk pomiarowy w momencie naciskania spustu migawki ? jesli tak to na tyle krótki że nie do zarejestrowania wzrokiem - na pewno odpalana z celi lampa wpływa na pomiar światła

machnałbym ręką, gdyby nie to , że w tym poście - http://manufactura.home.p...p=151855#151855 Fotonastroje napisał że działą i jest ok, więc.....

W-wolf, jesli komus działało to musi działać.

W-wolf napisał/a:
jesli tak to na tyle krótki że nie do zarejestrowania wzrokiem
Zgadza się. Byłem święcie przekonany że jest jeden błysk dopóki nie próbowałem uruchomić moejej lampy z wbudowaną fotocelą i pozniej gdy nagrałem filmik.

W-wolf  Dołączył: 30 Sie 2007
No cóż, mam nadzieję że Fotonastroje się wypowie :) ewentualnie powalczę z pokazanym stronę czy dwie wczesniej wytłumieniem

W-wolf, napisz do niego prywatną wiadomość. (pewnie już to zrobiłeś)

malyglod  Dołączył: 11 Lip 2007
Tzn ja mówię o przypadku, gdy mamy lampę zewnętrzną. Wtedy wszystko na manual i ma działać. Jeśli fotocela jest na pierwszy błysk, to wbudowaną nie wyzwolisz.

Jeśli wbrew temu wszystko powinno działać, a nie działa, to reklamuj.

malyglod, aaa w ten sposób. tzn że zewnętrzna na sankach aparatu a druga na tej fotoceli. To się zgadza. Wtedy powinien być jeden błysk. A co do wbudowanej to się zgadzamy ;)

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Wbudowana da jeden błysk z obiektywem bez styków.

plwk, zgadza się. sprawdzone doświadczalnie :)

szpajchel  Dołączył: 20 Kwi 2006
Nabyłem wreszcie fotocelę na pierwszy błysk i mam problem albo czegoś nie wiem. Fotocela nie wyzwala lampy Pentax AF280T. Z innymi lampami (starocie z jednym stykiem) działa. Czy dlatego, że lampa ma trzy styki w stopce?

BAN gucio-59  Dołączył: 24 Lut 2007
Czy do drugiej lampy bo kuję fotocelę na 2 błyski http://www.allegro.pl/ite...mif_2_1d.htmlto do drugiej lampy będzie mi potrzebny kabel? Zaczynam zabawę z fotocelą... :lol:

[ Dodano: 2009-01-22, 14:25 ]
Kupiłem Fotocelę MIF v.2.x http://www.allegro.pl/ite...a_mif_2_1d.html i nie działa z moim Metz-em 58 AF-1 i drugą lampą Minolta 3600 HS D :roll: Możecie mi pomóc :?:

fentarem  Dołączył: 25 Lut 2008
Uwaga na sprzedawce mif
Chciałbym wszystkich przestrzec przed zakupem fotoceli mif w sklepie /http://mif.sold.pl/. Niestety chyba właściciel postanowił zakończyć interes. Tak samo jak większość forumowiczów poszukiwałem fotoceli na 2 błysk i się złapałem. Kupiłem fotocele w sklepie i mija już miesiąc. Niestety najpierw zamówiłem a potem zacząłem czytać o nim posty. Na jego własnym forum zaczeli sie ludzie wpisywać, grożąc sprawami sądowymi. Jak się zorientował co piszą na forum, pokasował wszystkie posty i wstawił "jestem następnym zadowolonym klientem". Konto na allegro z tego co widze juz ma zablokowane. Facet nie odbiera telefonów, nie odpowiada na maile. Jak mu zaczęto sprawami grozić, wysłał do mnie maila 2 tyg temu ze juz robi, wysyła i koniec . Nie wiem czy facet zaniemógł (widze, że jednak troche osób ma ta jego fotocele), ale sprawy by nie było jakby odesłał kasę.

Bucik  Dołączył: 02 Lis 2009
Odświeżę temat.

Przeanalizowałem cały temat. Prawie łapię o co chodzi w fotocelach. Jednak w dziale SAMOUCZEK jest przykład VIDEO na YOUTUBE o stosowaniu lamp na wszelkiego rodzaju imprezach KLIK KLIK

No i pytanie do Państwa mam. Jak to, to działa. Czy on to wyzwala wciąż radiowo? Ową lampę z body czy stosuje dwie fotocele + kabel PC? Z filmu wywnioskowałem, że iTTL ma na kablu, ale nic więcej powiedzieć w stanie nie jestem.
Otóż wszystko wygląda tak. Mam (będę miał w czwartek) Samsunga GX-20. Oczywiście rozumiem, że kompatybilność lamp Pentaxa z Samem jest. Jednak czy na imprezę w klubie znajomego mam wykorzystać taki zestaw jak w/p czy kupić bezprzewodowy + dobrą lampę (np tutaj z giełdy)??

Ze względu na to, że jestem po przesiadce z nikon'a to w czeluściach szafy mam jeszcze
lampę z tego systemu no i starszą sabinkę ruskiego pochodzenia. O ile dobrze się orientuję, to lampka ma napięcie bardzo wysoki więc działać na bezprzewodówce nie będzie (max 12V). Zastanawiałem się czy nie podłączyć Fotoceli z taką bezprzewodówką i potem do tego lampę ? To to przejdzie czy nie będzie działać?? Może jest inny sposób na takie podłaczenie i ktoś mi wyjaśni na jakiej zasadzie podłączył lampę ten Pan z filmu powyżej.

PS: Jakby nie patrzeć, to mój PIERWSZY post. Pozdrawiam wszystkich gorąco. Jestem świeżo upieczonym posiadaczem po przesiadce z nikona :-)
Pozdrawiam :-)

andrusz  Dołączył: 27 Lip 2007
Pan używa tanich radiówek: Powerlux FW-2 albo Phottix'a Tetra:

http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=22857

Fotocele są ok w studio, ale na dłuższą metę ludzie przechodzą na radiówki - są wygodniejsze i pewniejsze.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Bucik napisał/a:
Ze względu na to, że jestem po przesiadce z nikon'a to w czeluściach szafy mam jeszcze
lampę z tego systemu
Jak ma własna automatykę( coś w stylu SB-25,26), to zakładaj na sanki i rób zdjęcia.

[ Dodano: 2009-11-07, 16:24 ]
Na imprezach tak sobie sprawdzają się fotocele. Wystarczy, że ktoś pstryknie zdjęcie z lampą z telefonu i fotocela może się wyzwolić.

BolzZ  Dołączył: 26 Paź 2009
Bucik(swoją drogą witam ponownie :mrgreen: ) po co Ci "na imprezę w klubie u znajomego" kilka lamp? I jak chcesz opanować fotocele kiedy znajomy odpali strobola, albo po prostu światła pójdą w ruch?
Jak chcesz korzystać po prostu z lampy, która jest wyzwalana bezpośrednio przez zamknięcie obwodu kondensatorka i pierwotnego uzwojenia trafa, czyli ma napięcie na stopce powyżej 100V, tą ją przerób, np. dołóż optotriak. Napięć poniżej 100V w zasadzie nie powinieneś się obawiać, te triaki w aparatach mimo ostrzeżeń wytrzymują w impulsie ponad 100V, chociaż może przy dłuższej serii nie warto ryzykować.

Ja z pentaxem używam SB-28 i żaden p-ttl nie da mi takich efektów, a jedynym poważnym problemem jest brak wspomagania af w ciemności, i to mnie naprawdę boli

Skocz do: