Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Pentax FA 50/1.4 czy Sigma 50/2.8 EX DG Macro
Witam!

Mam nadzieję, że nie powielam tematu, szukałem dość intensywnie i nic podobnego nie znalazłem.

Z powodu poruszających się tematów, potrzebuję pięćdziesiątki z autofokusem, początkowo byłem już
w 100% zdecydowany na pentaxa 1.4 50mm AF, ale okazało się, że stać mnie (zwrot pita) na coś trochę droższego, właśnie w/w sigmę. Jest ciemniejsza, ale ma tryb makro, z kolei pentax go nie ma ale na pełnej dziurze ma bajkowego softa, nie wiem co wybrać a decyzja sama się nie podejmie. W związku z tym mam pytania:

Do użytkowników pentaxa:

- jakich przysłon używacie, czy 1.4 i 2.0 jest często w użyciu, i czy ze względu na światło, czy na GO?
- czy mydlenie rzeczywiście jest takie przegięte jak to na testach opisują?
- czy jeśli byście mieli do wyboru te dwa szkiełka to które byście wybrali (załóżmy, że lubicie też makrofotografię)
- czy rzeczywiście 1.4 to tak dużo i czy często taka światłosiła ratuje sytuacje, np. w knajpach na imprezach itp. (bo mi 1.7 nie do końca wystarczało)

Do użytkowników Sigmy (jeśli ktoś taki w ogóle na forum jest):

- czy ta sigma rzeczywiście jest taka solidna i ładnie wykonana?
- czy robicie nią portrety i inne tego typu kadry "bokehowe" czy 2.8 już nie daje takiego ładnego efektu?
- czy 2.8 wystarcza do pomieszczeń czy to już za mało?

Do makro mam tylko tego tamrona w stopce + raynox, jak wiadomo nie jest on idealnie ostry przy 300mm i ma odwzorowanie 1:2, sigma ma 1:1 oraz bardzo dobrą ostrość, i jak rozumiem, do pięćdziesiątki nie potrzeba aż tak dobrych czasów jak do 300mm żeby uzyskać zdjęcie bez poruszenia. Z drugiej strony możliwość zoomowania ułatwia sprawę kadrowania, a z kolei sigma jest lżejsza.

- i jeszcze jedno pytanie, czy jeśli ten obiektyw ma minimalną odległość ostrzenia w trybie makro 4cm, a tamron 70-300 ma 95cm i z raynoxem spada ta odległość do ~8cm to ta Sigma będzie w ogóle z raynoxem używalna? czy minimalna odległość spadnie do np 1cm. albo mniej a to już zdecydowanie za mało (robaczki pouciekają)

- a może kupić pentaxa, a reszte kasy odłożyć i polować na jakąś cosinę makro jeśli rzeczywiście będzie mi coś takiego bardzo potrzebne?

No i jestem w kropce, mam nadzieję, że wasze zdanie pomoże mi w decyzji.
Pozdrawiam Eld

milo  Dołączył: 01 Sie 2006
Powiem tak... Fa50/1.4 na 2.0 jest super... Ale ja swojego sprzedalem bo go nie uzywalem [wlasnie na rzecz wymienionej Sigmy ktora mozna uzywac bez problemu na 2.8] Aczkolwiek teraz mam *50-135 i on juz wogole jest super :)

milo, a kiedy zamieniłeś tego pentaxa na sigmę (rozumiem że tą pięćdziesiątkę właśnie) to nie brakowało ci tego 1.4 i 2.0?

Eldred, nie nie brakowowalo, bo 1.4 nie uzywalem wqogole, a miedzy 2 a 2.8 to raptem jedna dzialka, wiec polowe czasem a polowe iso mozna podbic :)

Chodzi mi raczej o bokeh i walory portretowe a nie czasy.
Chciałem zobaczyć jakieś przykładowe zdjęcia portretowe i inne z tej sigmy ale na pixelpeeper są prawie tylko makra.
Może mógłbyś pokazać jakieś przykładowe fotki z tego szkła?
U ciebie na stronie są tylko nocne zdjęcia z tego co widzę, pewnie nie sigmą robione?

Po prostu gdyby ta sigma była w miare dobra w portrecie, to bym bardziej się skierował w jej stronę, bo na razie jestem raczej za pentaxem.

Tutaj masz S na 50mm i f4

witusch napisał/a:
na mojej stronie ze zdjeciami w stopce prawie wszystkie portrety robione sa ta Sigma 70/2.8 :oops:
No tak, też 2.8, ale już ogniskowa większa wieć chyba i bokeh większy zgadza się?

Nie jestem jakimś maniakiem robienia zdjęć w pomieszczeniach, czasem mi nawet to 3.5 z kita wystarcza dlatego zastanawiam się czy to 2.8 wystarczy, i nadal jestem skierowany na pentaxa, eh..

Wiem że jednym szkłem nie oblece wszystkiego, to wszystko przez tego pita, przysłali mi troche kasy i się od razy zastanawiam czy nie kupić czegoś lepszego, na co nie będę mógł sobie później pozwolić. Na gripa już kasa odłożona (tylko coś cześ sie nie odzywa od tygodnia), a jakby na 50mm 2.8 był juz niezły portret to i tamron 17-50 2.8 by wchodził w gre. Eh.. nie cierpie kupować szkieł... czuje się jak jakiś LBA narkoman na głodzie :evil:

milo przepraszam, że męczę, ale chodziło mi o 2,8 o bokeh, walory portretowe a Ty mi dałeś przykład na f4, zresztą fotka fajna, dzieciak ma minę jak Clint Eastwood w westernie, w momencie gdy do baru wszedł jego śmiertelny wróg.. ;-)

mcgyver  Dołączył: 08 Lis 2006
Pięćdziesiątka 1.4 jest potrzebna i tyle. Choćby do zadań specjalnych. Moja już na f1.4 zadowala mnie ostrością (zresztą masz swoje zdjęcie robione tą pięćdziesiątką właśnie na f1.4). Pamiętaj, że między f1.4 a 2.8 są 2 działki różnicy, a to nie tylko dużo, ale bardzo dużo... Osobiście nie widzę sensu kupowani stałek ze światłem f2.8 chyba że powyżej 100 mm. Poza tym za kilka lat przerzucisz sie na FF i ta ogniskowa otworzy przed tobą zupełni inne perspektywy... Taki obiektyw kupuje sie na dziesięciolecia a nie na kilka lat...

mcgyver, liczyłem, że się odezwiesz ;-) , no właśnie porównywałem czasy między 1.7 a 2.8 i 5.6 (50mm w kicie) i różnica jest na prawdę wielka. A na FF nie przejdę bo nie widzę potrzeby.

Przejdziesz, przejdziesz tylko kwestia kiedy - ja mam na myśli 5-10 lat. Pamiętaj, że nikt sie nie spodziewał, że lustrzanki tak stanieją, a teraz nowe chodzą po 1200 z obiektywem nawet - za 5-10 lat FF będzie codziennością. Ja w zasadzie wszystko co teraz kupuję to raczej z tą perspektywą, że za kilka lat przejdę na FF, poza tym przydaje sie takie szkło do analoga. Dlatego m.in. zamówiłem 80-320, który do mnie przyjdzie pod długim weekendzie. :mrgreen:

Eldred napisał/a:
no właśnie porównywałem czasy między 1.7 a 2.8 i 5.6 (50mm w kicie) i różnica jest na prawdę wielka

Hahaha :) Jedna wartosc przyslony to jedna dzialka czasu, analogicznie. Aczkoleiwek co Ci po 1/60 jak bedziesz mial za mala glebie ostrosci?

witusch napisał/a:
kupowanie szkiel to ciezka robota

Dlatego trzeba raz a dobre! ;-) :-B :-B :-B
milo napisał/a:
co Ci po 1/60 jak bedziesz mial za mala glebie ostrosci?

Zależy z jakiej odległości :-P :-B

mcgyver, no jasne, mozna tylko na nieskonczonosc uzywac 50'tki :)

mi się ostatnio właśnie to f1.4 głównie przydawało... Do tego stopnia, że swoją, którą mam od miesiąca jeszcze dobrze nie przetestowałem na innych przesłonach... Tak jak wspomniałem - jest to dla mnie obiektyw do zadań specjalnych. Dzięki niemu np. nie muszę często zabierać ze sobą lampy :) Niestety moja 50-tka nieźle aberruje na gdzieś tak do 2.4 ale nie można mieć wszystkiego...

mcgyver, ja jestem ciekawy jakbys mial cos lepszego od kita co bys powiedzial :) 50'tak jest fajna i wogole... ale ma te wady o ktorych sam wspominasz.

Jestem tego świadom, poza tym kupuję tamrona 17-50 jak tylko sie uspokoi wokół niego i wiem, że wtedy mniej będzie w użyciu. Jednak ostatnio przyszło mi robić portrety rodzinne na iso 800 f1.4 i bardzo sie przydała, a jedyne zdjęcie bez lampy z mszyw plenerze za papieża też mam na f1.4 tak więc przydaje się i tyle, a kontrast i kolorki pewnie i tak będą lepsze od zooma...

Chyba mnie przekonałeś, jak na razie to wygląda na to że tylko milo ma tą sigmę, a do tego ma jakiś wstręt do małej GO, np. to zdjęcie (a także poprzednie i następne) było zrobione taką pięćdziesiątką na 1.4 właśnie, i jakoś go nie jest aż tak nieużywalnie mała..

LINK DO ZDJĘCIA

prawie cały model się mieści :-D

Dlatego milo prosiłem o fotkę z sigmy na 2.8

eh.. chyba tak jak mówiłem kupię 1.4 a potem zapoluje na cosinę 100mm macro 1:1

Mieliście kiedyś taki cieżki dylemat ze szkłami? żeby nie dało spokoju całymi dniami? ciągłe szukanie testów, zdjęć, porównywanie czasów, bokehów itd itd itd...

Eldred zdejm to zdjęcie - po co ludzi straszyć :-P
Poza tym chciałbym choć trochę anonimowości zachować...
Wstaw tamto z tobą na murku tam widać jakie to szkło jest ostre na f1.4

Ciekawe jaka jest GO na 1.4 z raynoxem heh..

CanisLupus  Dołączył: 10 Sty 2007
Cześć chłopaki ;-)

Eldred! Do wieczora rozwieję twoje wątpliwości :mrgreen:

Mam tą sigmę i mogę ci ją śmiało polecić:

Świetne wykończenie
Szkiełko z osłoną przeciwsłoneczną
Macro 1:1

Trochę inna liga niż fa 1.4/50 ale co do bokechu to chyba da się go polubić.
Tak więc do wieczora wstawię fotki dla porównania.

Lupus

Skocz do: