papcio  Dołączył: 20 Kwi 2006
Zdalne wyzwalanie lampy (Metz, Pentax, Sigma)
Wrócę trochę do tematu wyboru lampy.
Mam teraz Sigmę EF-500 DG SUPER do K10 - zachwycony nie jestem i kupuję... albo Metza 58, albo Pentaxa 540. Niby wybrałem już 540, ale czekam na nią w Foto-Necie i czekam (dziś dowiedziałem się, że przyszły, ale felerne i czekają na kolejną dostawę), coraz bardziej myślę o Metzu, zwłaszcza, że 300 zł różnicy jednak jest, a poprzedni Metz 44 to było cudo.

Sprzedawać Sigmy raczej nie będę i do tego mam pytanie, czy ktoś próbował wyzwalać drugą lampę w trybie bezprzewodowym mając taki, lub podobny zestaw (sigmę i Metza lub Pentaxa) jedna na sankach, druga na statywie.

Sigma nie działa z wbudowaną lampą (błysk jest niestety zbyt wcześnie, widzę nawet cień w wizjerze - a może komuś działa prawidłowo?) mam model przeprogramowany u p. Rendaszki.

Ciekaw jestem, czy obie silne lampy da się użyć razem.

armar  Dołączył: 12 Maj 2007
Re: Zdalne wyzwalenie lampy (Metz, Pentax, Sigma)
papcio napisał/a:
czekam [...] w Foto-Necie i czekam (dziś dowiedziałem się, że przyszły, ale felerne i czekają na kolejną dostawę

I jeszcze sobie poczekasz, bo jeśli wymyślają takie bzdury, to znaczy, że znów sobie zapomnieli zamówić... :mrgreen:

papcio napisał/a:
coraz bardziej myślę o Metzu, zwłaszcza, że 300 zł różnicy jednak jest, a poprzedni Metz 44 to było cudo.

Jest wątek w sprawie wyboru między Metz'em a Pentax'em...

papcio napisał/a:
czy ktoś próbował wyzwalać drugą lampę w trybie bezprzewodowym mając taki, lub podobny zestaw (sigmę i Metza lub Pentaxa) jedna na sankach, druga na statywie.

Sigma nie działa z wbudowaną lampą (błysk jest niestety zbyt wcześnie, widzę nawet cień w wizjerze - a może komuś działa prawidłowo?) mam model przeprogramowany u p. Rendaszki.

Nie bardzo rozumiem - chcesz kupić Pentax 540 FGZ lub Metz 58 by wyzwalać zdalnie tę Sigmę?
Nie działa z wbudowaną, więc i z zewnętrzną też nie będzie działać.

papcio napisał/a:
Ciekaw jestem, czy obie silne lampy da się użyć razem.

Tak - przewodowo, albo bezprzewodowo (potrzebujesz wyzwalacza radiowego lub podczerwonego).

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
papcio napisał/a:
Sigma nie działa z wbudowaną lampą
Moja działa bardzo normalnie. Ale mam model nie wymagający przeprogramowywania (z tym wyższym numerem seryjnym)

Re: Zdalne wyzwalenie lampy (Metz, Pentax, Sigma)
Przeczytałem wszystkie wątki dotyczące wyboru, ale wszystkich moich wątpliwości nie rozwiały.

Metza lub Pentaxa chcę oczywiście używać jako główną lampę, mam za dużo problemów z tą Sigmą, ale przy okazji ciekaw jestem, czy da się użyć obie. Teoretycznie mają możliwość pracy wireless, ale czy działa to poprawnie to jest zagadką. To, że nie działa włąściwie z lampą wbudowaną nie znaczy, że nie zadziała z drugą lampą zewnętrzną (np. Sigma jako master)

PiotruśP  Dołączył: 09 Sty 2007
armar napisał/a:
Sprawdziłeś?

Mam sigmę super ze starszej serii - stare oprogramowanie. Z lampki wbudowanej w K10 nie idzie jej wyzwolić (albo ja nie umiem ustawić - piotr_luk, ustawiałem sigmę tak jak kiedyś sugerowałeś i nic), ale sterowana przez 540 Pentaxa błyska.

piotr_luk napisał/a:
Moja działa bardzo normalnie. Ale mam model nie wymagający przeprogramowywania (z tym wyższym numerem seryjnym)

Widać, nie wszystko dało sie usunąć programowaniem ;(

Napisz proszę, jak masz usytawioną Sigmę i aparat, może ja coś zmajstrowałem.

U mnie jest P C1 SL na lampie.

A przy okazji da się jakoś przestawić kanał w lampie aparatu?
Jak włączę tryb W, to wyświetla mi się CH1, ale otknięcie jakiegokolwiej guzika nic nie daje.

armar  Dołączył: 12 Maj 2007
PiotruśP napisał/a:
armar napisał/a:
Sprawdziłeś?
Protokół transmisji ten sam...

PiotruśP napisał/a:
Z lampki wbudowanej w K10 nie idzie jej wyzwolić [...], ale sterowana przez 540 Pentaxa błyska.
Zapamiętam, że u Ciebie tak działa :-D
Nadal pozostaje do przemyślenia sensowność kupowania 540 jako sterownika...

PiotruśP napisał/a:
ale sterowana przez 540 Pentaxa błyska.

O to już dobrze, ciekawe jak z Metzem, ale powinno też działać w takim razie. Sigma mi zostanie, a sprzedać za grosze trochę szkoda.

[ Dodano: 2008-04-22, 17:41 ]
armar napisał/a:
Nadal pozostaje do przemyślenia sensowność kupowania 540 jako sterownika...

Nie... 540 lub 58 jako nowa główna lampa, a wyzwalanie bezprzewodowe jako dodatek przy okazji ;-)

I muszę przyznać, że bardziej mnie przechyla w kierunku Metza, trochę się boję tego palnika, ale ponoć już problem jest rozwiązany (w każdym razie serwis palnika gratis)

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
papcio, w tym wątku pokazywałem, jak jest ustawiona moja sigma:
http://manufactura.home.p...ghlight=#182348
I wygląda tak samo jak pisałeś. Być może samo przeprogramowanie nie usuwa wszystkich przypadłości.

papcio napisał/a:
mam za dużo problemów z tą lampą
Jak tak z ciekawości: jakie masz jeszcze problemy z ta sigmą? Używam z Samem GX-1S w p-ttlu - działa bardzo fajnie, sprawdzałem z K10 - tylko brak łajerlassa z lampką wbudowana "przeszkadza".

PiotruśP napisał/a:
Jak tak z ciekawości: jakie masz jeszcze problemy z ta sigmą?

Potrafi niedoświetlać, i niestety nie daje się tego rozwiązać przez stałą korekcję no i ten ch...y tryb bezprzewodowy. Zdarza się, że korekta +3 nie wystarcza. Co ciekawe, jak zakładam rozpraszacz, działa idealnie ;)

I chyba mam ochotę na nowy zakup ;)

papcio napisał/a:
Potrafi niedoświetlać
To samo powiedział mi niedawno świeżo upieczony właściciel 540-ki Pentaksa :-) . To body steruje lampą *.
papcio napisał/a:
Zdarza się, że korekta +3 nie wystarcza.
K10 pozwala na korektę większą niż +1 dla lampy? Skąd to +3 :).

* - nie dotyczy Tumaxa - tam lampa żyje własnym życiem.

PiotruśP napisał/a:
K10 pozwala na korektę większą niż +1 dla lampy? Skąd to +3 :).

+1 dla lampy i +2 normalnej korekty ekspozycji

[ Dodano: 2008-04-22, 18:25 ]
PiotruśP napisał/a:
To body steruje lampą *.

Niby prawda, ale pamiętam jak miałem jeszcze DSa i Metza 44, którego szlag trafił. Po kupnie SIGMY byłem mniej zachwycony, a to ciemno, a to przepalone, a puszka była ta sama, technika też a Metzem wychodziło dużo lepiej. 44 nie udało się naprawić, a w pewnym momencie stało się to bez sensu, i tak nie działałaby z K10. Leży jako eksponat...

papcio napisał/a:
+1 dla lampy i +2 normalnej korekty ekspozycji
Dziwne trochę. U mnie strzał w sufit bez żadnych dyfuzorów - korekta +0,5 lub 1 (na lampie lub body); stofen i strzał w sufit - korekta +0,5 lub 0.

papcio napisał/a:
Niby prawda, ale pamiętam jak miałem jeszcze DSa i Metza 44, którego szlag trafił. Po kupnie SIGMY byłem mniej zachwycony, a to ciemno, a to przepalone, a puszka była ta sama, technika też a Metzem wychodziło dużo lepiej.
Technika jednak inna. Metz to lampa TTL, Sigma p-TTL.
TTL naświetla "na zero", p-TTL nie doświetla - MZ p-TTL z korekta jest lepszy.

PiotruśP napisał/a:
Technika jednak inna. Metz to lampa TTL, Sigma p-TTL.

Ale z DSem obie pracowały w TTLu. DS dawał możliwość wybrania trybu w lampie.

papcio napisał/a:
DS dawał możliwość wybrania trybu w lampie.
O! Mam GX-1S, czyli kopię DS2 i nie mam takiej opcji. Jeżeli chcę włączyć TTL to ustawiam na obiektywie ręcznie przysłonę (pozycja inna od A). Ręcznie TTLa w lampie nie mogę wybrać.

PiotruśP napisał/a:
kopię DS2 i nie mam takiej opcji

DS z tego, co pamiętam jako ostatni pracował z TTLem i P-TTLem. Pamiętam,że mogłem wyłączyć "P" z poziomu lampy, ale w SIGMIE nie dawało to znaczącej różnicy. DS2 to był większy wyświetlacz i chyba trochę inne oprogramowanie.

[ Dodano: 2008-04-23, 11:20 ]
I gości juz na moim stole nowy Metz 58 ;) Jak narazie wygląda, że działa wszystko bardzo dobrze, mam wrażenie, że na tych samych akumulatorach ładuje się nieco szybciej niż sigma.

papcio napisał/a:
DS z tego, co pamiętam jako ostatni pracował z TTLem i P-TTLem.
DS2, a później SAM GX-1S również mają TTL i p-TTL.

papcio napisał/a:
Pamiętam,że mogłem wyłączyć "P" z poziomu lampy, ale w SIGMIE nie dawało to znaczącej różnicy.
MZ, różnic nie było, bo sigma nie oferuje trybu wyboru TTL/p-TTL. Jedynie podpinając manualne szkło bez styków lub wybierając ręcznie przysłonę (pozycja inna niż A) tak aby body nie otrzymywało informacji o przysłonie, można uruchomić TTLa.
Innymi słowy DS/DS2/GX-1S + Lampa TTL/p-TTL + szkło ze stykami = błysk p-TTL :). Bez styków = TTL.

papcio napisał/a:
gości juz na moim stole nowy Metz 58
Gratuluję zakupu :-) .

Skocz do: