ggdh  Dołączył: 06 Sty 2008
Poziomiczka
Pytanko: uzywacie moze takowej? Dwuosiowej np. Na ile jest to pomocne i akuratne?

MvA  Dołączył: 29 Kwi 2006
:shock:

uzytecznosc chyba znikoma;) i dziwnie musi wygladac:)

siwyyy77  Dołączył: 23 Lip 2007
Dla miłośników panoram, jak znalazł ;-) pojedyncze zdjęcia można łatwo wyprostować w większości programów graficznych

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
Ale zdjęć nie robi się po to, żeby je prostować...

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
siwyyy77 napisał/a:
pojedyncze zdjęcia można łatwo wyprostować w większości programów graficznych

Ale się traci część kadru. I potem zdjęcie już może być "nie takie".

mateo_m  Dołączył: 17 Maj 2007
ggdh, Przydaje sie gdy robisz zdjecie ze statywu bez libelki (przy tych z libelka z reszta tez bywa). W innych wypadkach raczej nie poreczne.

Kuszelas  Dołączył: 12 Lis 2006
Każemu wg. potrzeb. Ja na ten przykład zacząłem się łapać na tym, że dość spora część zdjęć wychodziła mi krzywo więc sobie to zafundowałem i teraz jest lepiej, zwłasza w jakichś tam wątpliwych przypadkach, przeważnie przy robieniu fotek teleobiektywem. No i podczas robienia panoram naprawdę się przydaje.
A ponieważ wyglądam dziwnie i bez poziomiczki więc jej dodatek specjalnie mnie nie rusza :mrgreen: .
Pozdrówka - Kuszelas

Czytuje ostatnio glownie brytyjskie pisma i bardzo czesto widze przypiete toto do stopki. I sie zastanawialem nad posiadaniem czegos podobnego droga zanabycia.

Ale wedlug potrzeb, na razie sie wstrzymam.

Dzieki za odpowiedzi.

Canin  Dołączył: 19 Kwi 2006
a nie lepiej by było gdyby to wbudowali w korpus i poziom/pion widoczny był w wizjerze?

A czy w korpusie byloby na to miejsce? Troche tego plynu sie musi tam znalezc. Plus sam fakt plynu wewnatrz korpusu...

Ciekawe jak to dziala a bardziej zaawansowanych GPS'ach? (Bo maja one taki ficzer)

Kosmo  Dołączył: 11 Mar 2008
Ja dodam swoje 3 grosze - używam i sobie chwalę. To nie to to samo co mała poziomiczka w statywie czy głowicy. Np. przy nocnych zdjęciach bardzo słabo widać tą w statywie, zaś tu od razu łatwiej poziomować. W architekturze wraz z poziomowaniem pomaga szybciej złapać poprawnie piony - wizjer jest b. mały i ja osobiście nie wszystko w nim zauważam.

espresso napisał/a:
ggdh napisał/a:
Czytuje ostatnio glownie brytyjskie pisma i bardzo czesto widze przypiete toto do stopki.
Zwróć uwagę na to, którą strona ulicy jeżdżą brytyjczycy, albo zobacz ich kurki do wody w łazience. jak się jeszcze bardziej przypatrzysz.... to nie ma na co patrzeć. Gdyby nie kolonialne zapędy, powszechność języka, to mało kto by wiedział na świecie co to jest brytania....

Espresso. Brytyjczycy (jak i Amerykanie) mają spory wybór dobrych pism foto, pewnie o to chodziło. + być może ggdh siedzi na Wyspie i czyta, co dostępne...

Jest to też bardzo tolerancyjny naród, a poszanowanie innych jest tam ważne. Co do kolonialnych zapędów, to zauważ że dzisiejsze potęgi gospodarcze to tylko te, które miały kolonialne zapędy... :-)

p.s. Coś nie lubisz Brytyjczyków... :)

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
Canin napisał/a:
a nie lepiej by było gdyby to wbudowali w korpus i poziom/pion widoczny był w wizjerze?

Jest w D3 (i D300?). Ale widoczne na wyświetlaczu.

espresso napisał/a:
SQ6GIT napisał/a:
p.s. Coś nie lubisz Brytyjczyków...
a jakieś aparaty produkowali?

Nie wiem. A co? Ma to jakieś znaczenie do sympatii/antypatii? 8-)

A nie ma? :mrgreen:

Np Japonczykow lubie (Filipinczykow z koniecznosci tez).

Siedze na mniejszej z Wysp i sobie chwale. Kto nie byl i nie poznal tutaj ludzi ani zwyczajow nie powinien krytykowac, bo jak wracam do PL to na max 2 tyg, wiecej nie jestem w stanie (a patriota sie czuje mimo wszystko :)

A pism foto to maja tutaj od groma. Niektore nawet bardzo dobre. Jest jakies w PL skierowany tylko do profesjonalistow? Pisane jezykiem, ze szarak nie wie o co chodzi?
Chyba sprawie sobie taka poziomiczke.

(Brak polskich literek = Ubuntu na uczelnianym kompie)

Maciek  Dołączył: 20 Kwi 2006
Gwoli porządku to pewnie chodzi wam o poziomnicę (jak pisze espresso) a nie poziomicę?
- poziomnica (libella) – przyrząd umożliwiający wyznaczenie kierunku poziomego lub pionowego prostych oraz płaszczyzn.
- poziomica, warstwica (izohipsa) – linia na mapie łącząca punkty o tej samej wysokości nad poziomem morza.

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
E, czepiasz się.

pwn.pl:

poziomica
1. «linia łącząca na mapie punkty o jednakowej wysokości nad poziomem morza»
2. «przyrząd służący do określenia poziomego położenia płaszczyzn»

poziomnica zob. poziomica w zn. 2.

Maciek  Dołączył: 20 Kwi 2006
PiotrR napisał/a:
E, czepiasz się.

No trochę. ;-)

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Maciek napisał/a:
Gwoli porządku to pewnie chodzi wam o poziomnicę (jak pisze espresso) a nie poziomicę?

Z tego co zrozumiałam, to chodzi o waserwagę [jak mówia u nas w Jaworznie].

Waserwaga to juz chyba listwa na budowe (z libelkami). Tak przynajmniej mowia u mnie w Sandomierzu :)

Skocz do: