wodzu  Dołączył: 03 Gru 2006
Dyfuzor
Co o tym myślicie http://store.garyfonginc.com/puf-01.html

Widzieliście podobne rozwiązania, a może ktoś próbował coś takiego sam zrobić (nie prowizorkę z drutu i chusteczki ale coś co działa i nie szpeci)

ArturMaly  Dołączył: 26 Gru 2007
za takie:
http://cgi.ebay.pl/Pop-Up...1QQcmdZViewItem
pieniądze warto by przetestować :)

siwyyy77  Dołączył: 23 Lip 2007
A jest sens się bawić w coś takiego :-/ nie dość, ze lampa wbudowana jest dość słaba to jeszcze ograniczać jej moc takim rozpraszaczem

ArturMaly  Dołączył: 26 Gru 2007
Być może wbudowana lampa mogła by lepiej doświetlić insekta w makro :)

siwyyy77  Dołączył: 23 Lip 2007
ArturMaly, No tak, nie pomyślałem o robalach, bo ich nie focę :evilsmile:

Pumpernikiel  Dołączył: 31 Paź 2007
ArturMaly napisał/a:
za takie:
http://cgi.ebay.pl/Pop-Up...1QQcmdZViewItem
pieniądze warto by przetestować :)

Dzisiaj wlasnie dostalem taki dyfuzor. O dziwo koperta nie zaklejona a tylko zawiazana nitka na koleczkach :) Kazdy mogl sobie do srodka zajrzec, szlo poczta lotnicza z Hong Kongu jako gift.
Wogole nie przechodzilo przez polski urzad celny, kosztowalo razem z przesylka 18zl i efekty sa niezle, przy fotkach bezposrednio z bliska nic nie jest przepalone a kolory nie sa wyblakle od swiatla.
Z pentaxem wspolpracuje doskonale z pomiarem i przedblyskiem, z Fuji S602Z wogole nie chce dzialac bo pomiar swiatla jest nad obiektywem pod lampa wiec swiatlo odbite powoduje ze lampa zmniejsza moc i ledwo pisknie.

Acha przesylka szla okolo 12 dni.

WW  Dołączył: 13 Mar 2008
Do stróża porządku na forum.
Panowie! Chyba zbyt pochopnie zamykacie dublujące się tematy. Zgasiliście np. wątek dyfuzora podając wiele linków do innych podobnych wątków. Niestety - w większości, również w obecnym, rozmowa toczy się o "czymś" co jest przedstawione w niedziałających linkach, głównie w zakończonych aukcjach internetowych.
Co komu po dziesięciu postach "na temat", jeżeli często nie wiadomo o czym w nich dokładnie się mówi!

sołtys  Dołączył: 19 Kwi 2006
WW, widzisz. Wątków o dyfuzorach było wiele, a Ty akurat podałeś przykład (być może, musiałbym sprawdzić) najkrótszego. Nie o to chodzi, aby nie dyskutować o dyfuzorach, ale nie powielać wątków i zadawać pytania w już istniejących.

WW  Dołączył: 13 Mar 2008
sołtys napisał/a:
nie powielać wątków i zadawać pytania w już istniejących

Jestem za, a nawet przeciw!
Mnie tylko irytuje pisanie o "czymś" przez podawanie linku do aukcji, które jak wiadomo, szybko znikają i później nie wiadomo o czym był wątek. Jak ktoś zapyta o coś co niby już byłowszyscy "mądrzy" jak sępy rzucają sie na niego krzycząc "poszukaj, Już było!"

sołtys  Dołączył: 19 Kwi 2006
WW, no to widzisz. Tym lepiej, że zamknąłem bo właśnie tamten wątek był "pisaniem o "czymś" przez podawanie linku do aukcji" :-) .. no ale masz racje. Zdażają się takie przypadkich, o których piszesz niestety :roll:

Qster  Dołączył: 10 Gru 2007
Witam. Ja mam takie pytanie techniczne. Jak do Metza 48 założę taki dyfuzor plastykowy bądż też jakiś taki złożony z 4 ścianek posklejanych rzepami...no własciwie jakikolwiek dyfuzor to czy muszę przekręcić główkę aparatu w górę zeby lampa przestała zoomować??? Czy trzeba przejść na manualne ustawienie w lampie??? No bo jak zostawie tak jak jest to lampa zmniejszy siłę światła ze zmniejszeniem ogniskowej a to mozę nie wystarczyć do doswietlenia np: młodej pary...

samber  Dołączył: 28 Cze 2007
skorzystaj z korekty ekspozycji

H.M.  Dołączył: 25 Kwi 2006
lampa w PTTL zrobi przedbłysk i na podstawie pomiaru strzeli jak trzeba, bez kombinowania.

przynajmniej powinna ;)

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Jeśli starczy mocy to powinno być (ale nie zawsze bywa) OK niezależnie od położenia główki.

Skocz do: