Semimatt  Dołączył: 27 Cze 2007
sigma ef 500 dg st - może ktoś ten test zrobić dla fgz 360 ?
Mam tą sigme i ostatnio coś zauważyłem, że przepala
wiec zrobiłem sobie tescik:

http://www.semimatt.glt.pl/pub/test

musicie przyznać, że różnica pomiędzy wbudowaną a sigmą jest olbrzymia...

... w serwisie faceet powiedział mi, że wg niego wszystko jest ok i że sie czepiam... bo on ma lampe za tyle a tyle i też mu przepala i że nie ma takiej lampy która mi dobrze naświetli... na to ja że o dziwo wbudowana naświetla idealnie.

... no ale sie zastanawiam bo kiedyś robiłem fotki z nastawami f2,8-4 iso 800 i półtora metra i były pięknie naswietlone a ostatnio na ślubie połowę fot miałem przepalonych

Czy może ktoś taki teścik zrobiś szybko na fgz 360 na iso 800 - chciałem zmienić lampe ale sie zastanawiam czy jest sens.

PiotruśP  Dołączył: 09 Sty 2007
Od F/4 naświetlanie jest OK. Byłeś za blisko/miałeś ustawione za duże ISO i lampa nie mogła błysnąć mniejszą mocą. Lampka wbudowana jest słabsza i tym samym minimalna moc błysku jest mniejsza - dlatego nie przepaliła.

Cytat
a ostatnio na ślubie połowę fot miałem przepalonych
Palnik na wprost?

Dodano:
Semimatt, na stronie internetowej (tej z podpisu) przepaleń nie widać. :-)

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Minimalna moc to jest około 10% maksymalnej. Jeśli zejdziesz z przesłoną i odległością tak, że te 10% to będzie za dużo to musi przepalić bo przekroczysz zakres regulacji automatyki.

plwk, o czy to możliwe, żeby coś sie rozregulowało w lampie - robiłem zbliżenia rak jak młodzi sobie zakładają obrączki i przy tak małej odległości, lampie na wprost i wysokiej iso było ok.. albo zliżenia podczas tańca - wszedzie na wprost i było ok
nie dam głowy czy to iso 800 czy 1600 ale w kosciele i na weselach poniżej 800 nigdy nie schodziłem

http://www.semimatt.za.pl.../slub09/019.jpg
http://www.semimatt.za.pl.../slub12/026.jpg
http://www.semimatt.za.pl.../slub12/012.jpg

faktem jest, że zawsze musiałem mimo wszystko wyciagać z cieni w raw w góre - a w tej wchili praktycznie mam przepalone i wyciągnie światel nie daje rady. czyli tak jakby sie tej lampie w drugą strone odblokowało.

Skojarzyłem teraz fakt, że pierwszy ślub gdzie mi przepaliło zdjecia był po wizycie aparatu w serwisie (korekcja AF ale wymieniali soft) wiec może w aparacie leży wina, zobacze jak z moją reklamacją bedzie - jak dostane lampe z powrotem to przetestuje z innym aparatem.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Miałeś to samo body czy zmieniałeś bo we wcześniejszych chyba pttl niedoświetlał a w nowszych to poprawili.

to samo - k100d. po wizycie aparatu w hamburgu jakoś tak wszystko zacząło nagle szfankowac - mieli skorgować af w 12-24 - i dalej chodzi tak samo, za to mi sigma 24-70 zaczęła miec spory BF widziany na zdjeciach gołym okiem - chyba nie możliwe, żebym wczesniej tego nie zauważył. A jeszcze z ciekawszych rzeczy - nie moge nadgrać softu v 1.02 - po prostu nie działa kombinacja klawiszy dla wczytania upgrade'u :/a wczesniej chulało

[ Dodano: 2008-04-26, 12:26 ]
PiotruśP, masz poniekąd racje - ale ten test powtórzyłem przy iso 200 i odległości zalecanych przez instrukcje) gdzie wyszło mi że jak przy iso 200 ustawie aparat z obiektywem 105mm półtora metra od ściany to powinien mi poprawnie naświetlić w całym spektrum ogniskowych - i wynik jest bardzo podobny - może troche mniej prześwietla przy f2,8 ale a to jest dużo ciemniej przy f32 - może sie troche czepiam - ale w instrukcji pisze - że dla 105mm dla iso 200 dla f,2,8 naswietli poprawnie od 1,4 metra a dla f32 - do 1,6 - czyli jak postawie aparat 1,5 od ściany powinno być dobrze naświetlone - tak jak to robi lampa wbudowana - problem po prostu w tym, że jak robie foty na slubach - to naswietlenie z tą lampą zależy od wszystkiego - jak zmieni mi sie kąt rozsyłu światła - to znowu musze kilka strzałów lewych zrobić, jak zmienie przysłone to znowu... albo jak stane metr dalej (w zakresie działania pttla) to bardziej przypomina zabawe w kotka i myszkę niż robienie zdjęć, poprawniej bym naświetlił chyba manualną lampą z tyrystorem.

jpserwis  Dołączył: 12 Wrz 2006
Coś mi się zdaje, że masz uszkodzoną lampę. linki które podałeś to "not found".
Pocieszę cię, że fgz360 mi nie doświetla. Automatyka działa zdecydowanie lepiej niż pttl

PiotruśP  Dołączył: 09 Sty 2007
Semimatt, z opisu Twojego problemu i po przejrzeniu zdjęć na stronie wydaje mi się, że często strzelasz na wprost ... w prawdzie z jakimś dyfuzorem chyba, ale na wprost. Może lepiej byłoby pokombinować z odbijaniem światła?

PiotruśP, jak sie dla to odbijam... ale czesto to nie ma sensu bo za wysoko, kolorowa ściana czy coś tam...
jpserwis, możesz zrobić taki teścik - przy własciwych odległościach dla iso 800 powiedzmy- bo chyba kupie fgz - w zasadzie wole jak niedoświetla niż prześwietla bo z tym sie juz nic nie da zrobić a w kosciele czesciej jasne przysłony idą w ruch.

jpserwis  Dołączył: 12 Wrz 2006
Zrobiłem na szybko test z 1.5 m. Nie było całkiem ciemno, ale dość. Czas 1/180 iso 800, palnik na wprost bez dyfuzora, zoom szeroko.
f2.8 - przepalone
f4 - nie przepaliło, ale stanowczo za jasno,
f5.6-f16 - prawidłowe naświetlenie.
Widać z tego, że lampa nie potrafi słabiej błysnąć. Też miałem z tym problem na chrzcinach w kościele. Stosowałem wysokie iso aby pokazać kościół, chciałem zrobić wypełnienie i przepalało biele. Dodatkowo miałem pod światło i pttl głupiał. Generalnie lepiej się sprawdza własna automatyka lampy, a ta jest naprawdę dobra.

[ Dodano: 2008-04-27, 22:08 ]
A i już wiem, skąd te ograniczenia dla trybu "A". Dla iso 200 to 2.8, a dla iso 800 to 5.6.

[ Dodano: 2008-04-28, 22:17 ]
Zrobiłem dokładniejszy test dla FGZ360. Ustawienia dla lampy: korekta 0.0, zoom 16mm, pttl, dla aparatu: iso 800, AWB, korekta 0.0, czas 1/180.

Odległość ok 1.5 m, światło zastane - dla F2.8 niedoświetlenie o jakieś -5EV.

Jak widać przy bliskich pierwszych planach, nie da się uniknąć przepalenia dla małych przysłon. Dopiero F8 wykazuje prawidłowe zadziałanie automatyki (tj standardowe niedoświetlenie ). W takich sytuacjach, przy zdjęciach w kościele najlepiej stosować długie czasy, nawet kosztem poruszenia drugiego planu, a pierwszy plan zamrozić lampą. Oczywiście wcześniej ISO200. No chyba, że F 8.

[ Dodano: 2008-04-28, 22:36 ]
Mała poprawka. Znalazłem miarkę i okazało się, że odległość to 1.2m.

jpserwis, dzięi za test, a dziwna sprawa - dzisiaj miałem w łapkach 400d + 530 dg st - i przy 1600 z półtora metra i 3,5 na kicie z lampą na wprost było na styk.... inna sprawa, że jak kolega zrobił taki test to generalnie lampka mu przy iso 200 tylko na f3,5-4 dobrze naświetliła - reszta dużo za ciemna... ale jak pomacałem to w 400dda sie ładnie ustawić z poziomu body moc lampy - a róznica w modelu 530 dg st i 500 dg st wydaje sie dosyć spora - na moje oko dużo szybbciej i ciszej sie ładuje, dużo ciszej chodzi zoom lamy

Skocz do: