Canin  Dołączył: 19 Kwi 2006
zwirek_s napisał/a:
W/w miejscowości nie znajdują się w okolicy, nie ma ich nawet w Kotlinie Kłodzkiej.

A zaplątały sie jakoś z rozpędu - może komuś sie spodobają te miejsca i po drodze zajrzą.

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
mygosia Żaba dostał :mrgreen: Żaba dziękuję :mrgreen:

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Czy Żaba widział Muzeum Żaby :?:

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
plwk, nie. Żaba bał się że jak wejdzie to go nie wypuszczą tylko w gablotę jako eksponat wstawią :mrgreen: Żaba wolał nie ryzykować :mrgreen:

dickkett  Dołączył: 18 Wrz 2006
mygosia napisał/a:
Mail z planem atrakcji i innymi informacjami

Piszę tutaj, mam wątpliwości czy nie powinienem napisać autostopowiczom.
Atrakcją to nie jest.
Jedną z proponowanych tras dojazdu jest jazda A-4, zjazd w kierunku Niemodlina, Nysy.
Zaraz po zjeździe z autostrady (lub dla tych, którzy jechaliby od strony Opola, po przejechaniu wiaduktu nad autostradą) jest niewielka miejscowość Sosnówka.
Zarówno przed nią, jak i za, zachowajcie szczególną ostrożność. Miejsce wygląda niewinnie a do bezpiecznych nie należy - nie wiadomo dlaczego.
Uważałbym również w okolicach Sidziny.
Zbliżanie się do tej miejscowości zapowie Wam kościół w szczerym polu po prawej stronie.
Za Nysą to już znam prawie tak samo jak wszyscy.

sołtys  Dołączył: 19 Kwi 2006
dickkett napisał/a:
Miejsce wygląda niewinnie a do bezpiecznych nie należy - nie wiadomo dlaczego.

A jakiego rodzaju niebezpieczeństw można się spodziewać?

No tak. :oops:
Informacja była dla prowadzących.
Wypadki.

cotti  Dołączyła: 20 Kwi 2006
Ja już spodziewałam się klimatów niczym w Twin Peaks, a tutaj po prostu niebezpieczna droga. Ale trzeba uważać - fakt.

sołtys  Dołączył: 19 Kwi 2006
cotti napisał/a:
Ja już spodziewałam się klimatów niczym w Twin Peaks

hehehe .. no ja też o tym właśnie pomyślałem :mrgreen: :lol:

wintermute  Dołączył: 18 Cze 2007
pewnie asfalt na lewa strone wywrócili :mrgreen:

wintermute napisał/a:
pewnie asfalt na lewa strone wywrócili :mrgreen:

Ja ostrzegałem poważnie.

t0m3k  Dołączył: 17 Kwi 2008
Jak chcecie to możecie wpaść do Szalejowa Dolnego. Ładny zameczek, wieczorem przy zachodzie naprawdę można ciekawe portreciki strzelić :D Przy okazji zapraszam na herbatę (ale to tylko parę osób, nie zmieszczę całej ekipy :D). Jak ktoś się boi, że nie trafi do Szalejowa to kom:
661926281
albo gg: 692331

Serdecznie zapraszam. Kontaktować się ze mną można też w razie kłopotów z autem czy czym w okolicy, mam mały warsztacik :-D

Chętnie poznałbym kogoś i nauczył się czegoś. Znam tylko 2 osoby z lustrzankami i to dwa canony a właściciele nijacy ;)

P.S. http://www.photoblog.pl/lastsecond/13678764 To i trzy następne fotki robiłem pod zamkiem, wtedy początkujący z hybrydą a teraz mi się nie chce (200 m) :-P

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
t0m3k, szkoda, że nie wpadłeś do nas :-(

Tok'Ra  Dołączył: 11 Lip 2006
Jest taki serwis googlowski:
http://www.panoramio.com/

W sumie - planując każdą wycieczkę można tam wrzucić w wyszukiwarkę hasło - i obejrzeć jakie zdjęcia były w danej okolicy wykonywane. Potem uzupełnić. Fajna podróż po mapie ;-)
Warto też może ten serwis pouzupełniać, jak macie fajne foty ;-)

WalRog  Dołączył: 21 Lis 2007
Szkoda że to tylko dla wybrańców, mnie napisało że nie mam dostępu, pomimo że byłem zalogowany. Może trzeba mieć inne uprawnienia. Nie wiem co jest na mapie ale polecam Muzeum Gazownictwa w Paczkowie, stare średniowieczne mury z basztami i półbasztami. Nysa podobnie jak Kłodzko i Srebrna Góra była miastem fortecznym. Zabudowa forteczna chyba większa niż Kłodzka. Nie wiem czy jest wspomniana Jaskinia Niedźwiedzia w Kletnie koło Stronia Śląskiego. A dużą, działającą szopkę można zobaczyć w Bardzie Śląskim.
Pozdrawiam WalRog.

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
WalRog napisał/a:
Szkoda że to tylko dla wybrańców, mnie napisało że nie mam dostępu, pomimo że byłem zalogowany. Może trzeba mieć inne uprawnienia

Przyczyną tego jest prawdopodobnie to, że jest to stara rzecz... Matb pewnie juz to ściągnął, bo mi też nie działa, a działało.
V PPD się odbyło jakieś 2,5 miesiąca temu.

Ale jeśli masz jakieś ciekawe miejsca do focenia, to jest specjalny wątek, gdzie możesz je wrzucić... :-)
O tutaj:
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=1426

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Hosting się skończył, nie odnowiłem, to i stronę szlag trafił. A że informacje już się przedawniły (w sensie, że o PPD to już zdążyłem zapomnieć), więc i nie ma za bardzo powodu jej reanimować w innym miejscu.
Tyle.

No szkoda bo fajnie sie zapowiadało :-(
Mygosia focić to jeszcze nie mogę bo dopiero kupuję lustrzankę, do tej pory 'dokumentowałem' to co mi było potrzebne za pomocą olimpusa C2100UZ. Kotlinę Kłodzką i okolice znam i jeśli ktoś chce zobaczyć coś ciekawego to mogę podpowiedzieć gdzie są miejsca i obiekty ciekawe zwiedzenia. Wczoraj w Nysie była inscenizacja bitwy francusko pruskiej z 1807 roku o miasto, uczestniczyło ~400 wojaków, było co focić (niestety mój syn złapał infekcje i nie byliśmy na tej imprezie)
Polecam Świdnicę, rynek i okolice, Kosciół Pokoju (dwa takie w Europie), katedra (może się równać tylko ta z Ostrowa Tumskiego we Wrocławiu).
Pozdrawiam WalRog

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
To skoro już Nysa i Paczków, więc ja podpowiem, że z drugiej strony Paczkowa jest Bily Potok, a tam knajpa, w której smażony syr z frytkami i Gambrinusem kosztuje 120 kC. Można płacić w złotówkach. A jak się już jest w Bilym Potoku to po prostu trzeba się udać do Javornika, które to miasteczko jest swoistą "dzielnicą" Wrocławia. Bo w zamku tamtejszym (aktualnie po remoncie elewacji, więc prezentuje się znakomicie) urzędowali biskupi wrocławscy (tp letnia rezydencja była), więc np. we wnętrzach jest sporo obrazów przedstawiających Ostrów Tumski itp. wrocławskie klimaty ;-)

Tak, pójdę dalej:
W Jawornickim zamku jest największa w Europie kolekcja fajek ...... a jakie meble empirowe ........ miodzio za jegen można nowiutkiego VW golfa IV i jeszcze zostanie.

[ Dodano: 2008-08-06, 10:22 ]
... a z Jawornika jadąc do Jesennika po drodze są dwie jaskinie do zwiedzenia ;-)

Skocz do: