plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
A jak jest w sieciach ciągniętych światłowodami?

Misiek  Dołączył: 05 Lip 2007
cerfes, ale piszesz o hackerach, włamaniach, pobiciach itp. Podanie numeru konta ma się nijak do tych rzeczy i nie jest w żaden sposób niebezpieczne, ani nie jest żadną furtką.

[ Dodano: 2008-04-21, 19:28 ]
A już zwłaszcza podanie konta firmowego sklepu w danych allegro....

cerfes  Dołączył: 03 Kwi 2008
Hmm, administracja skasowała poprzednie posty pomimo iż nie były to żadne tajemnice a wręcz przeciwnie - wiadomości powszechnie dostępne i oczywiste.
Misiek napisał/a:
Podanie numeru konta ma się nijak do tych rzeczy i nie jest w żaden sposób niebezpieczne, ani nie jest żadną furtką.

Jak już mówiłem - po numerze konta możesz sprawdzić w którym banku i pod jakim adresem oddziału jest zarejestrowane. Po adresie email można ustalić gdzie mieszkasz albo wysłać właśnie taki mail jak przyczyna tego tematu - gdyby kolega nie podał adresu w profilu nie byłoby tego problemu bo nie mógłby dostać spreparowanej wiadomości a co najwyżej wiadomość z nagłówkami allegro, z których od razu by było widać, że to od innego użytkownika. Rozumiesz teraz?

Misiek  Dołączył: 05 Lip 2007
cerfes napisał/a:
Jak już mówiłem - po numerze konta możesz sprawdzić w którym banku i pod jakim adresem oddziału jest zarejestrowane.

1. To żadna tajemnica.
2. Nic Ci to nie daje i ma sie nijak do bezpieczeństwa podawania numeru konta.

cerfes napisał/a:
Po adresie email można ustalić gdzie mieszkasz albo wysłać właśnie taki mail jak przyczyna tego tematu

1. Jak sam pisałeś - conajwyżej ustalisz mniej więcej, czyli osiedle, ulica.
2. Nic Ci to nie daje i ma sie nijak do bezpieczeństwa podawania numeru konta.

cerfes napisał/a:
(...)gdyby kolega nie podał adresu w profilu nie byłoby tego problemu bo nie mógłby dostać spreparowanej wiadomości a co najwyżej wiadomość z nagłówkami allegro, z których od razu by było widać, że to od innego użytkownika.

A mnie się wydaje, że jakby sprzedający był rzetelny i PODAŁ numer konta to wtedy nie byłoby problemu. Jak miałby podobne zdanie do Ciebie i bałby się podać numer konta na www, czy stronie Allegro, to mógł go podać w "wiadomości do kupującego" i numer zostałby dołączony do automatycznego infa od Allegro o wygranej aukcji.

cerfes napisał/a:
Rozumiesz teraz?

Ale ja od początku wszystko rozumiem - przeczytaj cały wątek. Oczywiście ludzie sami stwarzają wiele niebezpiecznych dla siebie sytuacji, zresztą Ty o tym pisałeś: proste hasła, niezabezpieczone sieci WiFi, podawanie wszystkich swoich danych w internecie (nasza-klasa itp) i wiele innych. Ale NIE MA ŻADNEGO NIEBEZPIECZENSTWA W PODAWANIU NUMERU KONTA :!:

Z mojej strony EOT.

[ Dodano: 2008-04-21, 22:05 ]
PS. Przeczytałem Twojego posta przed skasowaniem i też nie wiem dlaczego został pocięty.

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Przypominam dyskutantom:

Regulamin jasno precyzuje obowiązujące u nas zasady. Komentowanie decyzji moderatora na forum publicznym jest niezgodne z Regulaminem.

raurfang  Dołączył: 26 Kwi 2007
plwk napisał/a:
A jak jest w sieciach ciągniętych światłowodami?

Przeciąć światłowód, podstawić wiaderko i hasła same wpadną ;-)

Podsłuchać się da, potrzebny jest specjalistyczny sprzęt i fizyczny dostęp do światłowodu.

Mnie natomiast nurtuje pytanie, czy:
cerfes napisał/a:

Po adresie email można ustalić gdzie mieszkasz

to taki skrót myślowy, czy rzeczywiście to możliwe?

cerfes  Dołączył: 03 Kwi 2008
Jeśli odpiszesz na email lub zatwierdzisz żądanie potwierdzenia odbioru to bez problemu, bez tego też się da, ale to już trudniejsza sprawa, ale też się da.

raurfang  Dołączył: 26 Kwi 2007
cerfes napisał/a:
Jeśli odpiszesz na email lub zatwierdzisz żądanie potwierdzenia odbioru to bez problemu

To jest oczywiste. Chodziło mi o to:
cerfes napisał/a:
bez tego też się da, ale to już trudniejsza sprawa, ale też się da.

Mniej więcej w jaki sposób?

Canin  Dołączył: 19 Kwi 2006
Misiek napisał/a:
A mnie się wydaje, że jakby sprzedający był rzetelny i PODAŁ numer konta to wtedy nie byłoby problemu. Jak miałby podobne zdanie do Ciebie i bałby się podać numer konta na www, czy stronie Allegro, to mógł go podać w "wiadomości do kupującego" i numer zostałby dołączony do automatycznego infa od Allegro o wygranej aukcji.

Ja mam tak zrobione (jak i większość) i uważam to za bardzo dobry pomysł. Nawet jeśli przyjdzie jakiś mail poza tym z allegro - to porównuje numer konta z tym które dostałem z automatu.

cerfes napisał/a:
Po adresie email można ustalić gdzie mieszkasz

Po samym mailu się nie da - chyba że włamiesz się na serwer mailowy aby przejrzeć logi.

zorzyk napisał/a:
Komentowanie decyzji moderatora na forum publicznym jest niezgodne z Regulaminem.

To może trzeba zmienić regulamin? Moderator (jak każda władza) jest instytucją która ma służyć ludziom - o czym (jak każda władza) zdaje się zapominać.

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
Może komentowanie decyzji w dyskusji, której ta decyzja dotyczy, jest rzeczywiście nienajlepszym pomysłem, ale może by tak założyć gdzieś osobny podwieszony temat o pracy moderatorów, gdzie wolno by było takie decyzje komentować. Skoro jest taka potrzeba społeczna...

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Panowie... :-( Czytajcie Regulamin! Tam jest napisane, ze uwagi o działaniach moderatorów należy zgłaszać do administratorów, u nas tę funkcję pełnią alkos i tref.

Ganz  Dołączył: 30 Kwi 2007
raurfang napisał/a:
Przeciąć światłowód, podstawić wiaderko i hasła same wpadną

zapomniałeś o wyciąganiu z wiaderka pakietów snifferem ;-)
raurfang napisał/a:
Podsłuchać się da, potrzebny jest specjalistyczny sprzęt i fizyczny dostęp do światłowodu.

kiedyś był taki wątek w usenecie.... klasyka.... wynikało z niego mniej więcej:
że jak tylko pospawasz kabel światłowodowy z 48 włóknami w mniej niż pół godziny i dodatkowo będziesz dysponował muxem z dwoma kartami liniowymi STM16 to ja cię zatrudnię.....

Ijon  Dołączył: 27 Paź 2006
raurfang napisał/a:
Przeciąć światłowód, podstawić wiaderko i hasła same wpadną
To metoda chakierska, tylko Charyzujsz mógłby ją zastosować: http://chakier.bblog.pl/ :-D

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
cerfes napisał/a:
W zależności od ilości złapanych pakietów, długości klucza i mocy posiadanego sprzętu. Jeśli nieszczęśnik posiada LiveBox Telekompromitacja Polska, to na 99% nie ma w ogóle zabezpieczeń. Zakładając, że operatorowi w ogóle się chciało zainwestować w sprzęt z WPA a nie jedzie na starych routerach WEP (bo tańsze)

A tak bardziej konkretnie - jeżeli założymy, że nasza ofiara użyła klucza o maksymalnej dłuogości, to jaki trzeba mieć sprzęt, żeby w sensownym czasie złamać WPA?

Skocz do: