LX + K50/1,4
GALERIA I - SPINNERSLIFE
GALERIA II - SPINNERSTRAP
*ist DS | K20D | K-5II | 17 | ME-Super | G9X
Mam Pentaksa i nie zamierzam przepraszać
Tekst podpisu
ME-Super,GX-1L, kit, K135/3.5, A50/1.7, duża blenda, lampa FGZ360+inne, ciągły brak czasu.
jpserwis napisał/a:Czy ta tabelka nadrukowana oznacza odległość w jakiej powinien znajdować się przedmiot aby być prawidłowo naświetlony przy danej przysłonie i iso, czy to jest zasięg lampy?
jpserwis napisał/a:Co oznacza tryb auto w lampach?
jpserwis napisał/a:czy ustawiając dajmy na to 2x krótszą migawkę wykorzystam połowę siły błysku
jpserwis napisał/a:Zależy mi na fill flash w dzień bez zwiększania GO
Tekst podpisu
ME-Super,GX-1L, kit, K135/3.5, A50/1.7, duża blenda, lampa FGZ360+inne, ciągły brak czasu.
...mily napisał/a:Jedyny sposob na dopalanie blyskiem, to mniejsza sila blysku. W tanich lampach ciezko uswiadczyc manualna regulacje
CytatMily, manualna regulacja nie jest jedynym sposobem na zmniejszanie siły błysku. Przy lampie z automatem można zrobić np. tak: "komputerek" we fleszu ustawiasz na naświetlanie dla przysłony 2,8 a na obiektywie ustawiasz przysłonę 4 i dajesz długi czas naświetlania
Tekst podpisu
CytatNie wiem czy przysłonięcie flesza oszuka automatykę, bo ta będzie trzymać błysk póki nie będzie dosyć, więc przy przysłonięciu będzie dłuższy błysk.
CytatMoże da się wmontować jakiś potencjometr i go kalibrować ręcznie (np do -2EV) i nie tracić automatyki.
Tekst podpisu
mily napisał/a:wiesz, kombinowac jak oszukac automatyke zawsze mozna, mozna tez w koncu zaslaniac flesza czymkolwiek - np. papierem, kalka itp. Mozna tez strzelac w sufit, jesli jest wysoki to w kartke papieru trzymana pod katem. Metod masa, tylko byloby znacznie prosciej i szybciej regulowac to manualnie niz bawic się i sciemniac ;)
jpserwis napisał/a:sensor zostawić i go kompensować płynnie (np potencjometr) lub skokowo (drabinka rezystorów) i mieć taką kompensacje jak w body do wbudowanej
CytatCzytałem ten mod do vivitara, ale tam gość wywalił sensor i zrobił przestawiany manual, a mi chodziło o to aby sensor zostawić i go kompensować płynnie
Tekst podpisu
jpserwis napisał/a:Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Kupiłem Soligora MK-32 AT. Mimo, że lampa tyrystorowa miała na stopce 200V więc wmontowałem optotriak. Mam tylko mały problem. Po błysku lampa się zawiesza, tj albo trzeba długo odczekać.
| Samsung GX-1S | Nikon D300 | mała szklarnia | statyw GoldPhoto YH-324 | Kata 3N1-30