wuj.truj
[Usunięty]
obiektywy praktica - bagnet a pentax
Mam pytanie,czy podobnie jak w przypadku m42 są dostępne odpowiednie adaptery do pentaxa ? Gdzieś w piwnicy "po rodzinie" wala się, jak się dowiedziałem, praktica z pentaconem 1,8 50mm i jakiś jeszcze obiektyw. Planowałem kupić pentaxa 50tkę 1,7, może jednak warto kupić odpowiednią przejściówkę, szczególnie że ten drugi obiektyw to chyba jakieś "rybie oko".

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
Raczej chyba nie....
nawet jesli to koszt przejsciowki 30-60zł
koszt 50mm 1.7 - tak do 200zł - a lepiej i wygodniej

kivirovi  Dołączył: 25 Kwi 2006
ja tez bym unikal przejsciowek, choc oczywiscie sa takie, dzialaja i ludzie uzywaja.
Raczej bym sprzedal stare i kupil nowe, choc dla rybiego oka moze warto myslec o przejsciowkach, dla 50 nie warto.
Dla pewnosci: jaki masz korpus?

mily  Dołączył: 19 Kwi 2006
przejsciowki to bezsens, zwlaszcza ze ostatnio sporo smc-m 1.7 po 100 zl konczylo na allegro

wuj.truj
[Usunięty]
Dzięki, nie wiem nawet czy takie przejściówki istnieją ? Na raysfoto nie ma. Faktycznie chyba sobie odpuszczę, obiektywów jednak nie sprzedam bo nie moje, mogłem sobie co najwyżej poużywać :)
Mam DLa, wczoraj odebrałem, niestety ze względów finansowych na razie samo body, na początek będę próbował z 28-70/4. Analogowy korpus to MZ5n (nie licząc zenka).
A jakie macie doświadczenia z 50/1,7 z DLem ?

FraZa  Dołączył: 25 Kwi 2006
wujtruj - na raysphoto są przejściówki do m42 - 65 zł kosztuje bodaj z ostrzeniem na nieskończoność. Też kupiłem tylko body i z tąprzejściówką się bawiłem z obiektywami m 42 ale teraz mam pentaxa A50/1.7 i jest super oraz zooma pentaxa A70-210/4 i nie chce mi się juz bawić z tymi m42. Kupię chyba jeszcze tego kita bo szeroki kąt i żeby lepszego mieć to trzeba sporo więcej kasy wydać

wuj.truj
[Usunięty]
że są przejściówki na m42 to ja wiem, tylko nie wiem czy jest sens kupować przejściówkę dla heliosa 58 mm którego również posiadam. Choć nigdy nie wiadomo co człowiekowi w ręce wpadnie. Przejściówek na bagnet Praktiki niestety nie ma, choć niewykluczone że gdzieś tam sobie istnieją, szczególnie w byłym DDR. Chyba odsapnę chwilkę finansowo i zapoluje na stałkę Pentaxa.
Dzięki i udanych majowych fotek wszystkim życzę.

mily  Dołączył: 19 Kwi 2006
50:1.7 z cyfra na pelnej dziurze dziala tak:

sorry za durne foto, ale to dla sprawdzenia szkla zrobione

pancurski  Dołączył: 13 Mar 2008
Odświeże temat :)
Wpadł mi w ręce obiektyw od Praktica 135/1:2,8.
Jaki jest najlepszy adapter/przejsciówka ?
Jestem swieży na forum, a w temacie fotografia dopiero zaczynam się orientować :)

Na wszelki wypadek dodam, że jest to szkło Carl Zeiss Jena MC.

roland  Dołączył: 19 Gru 2007
Witam,
ostatnio przerobiłem leżący od lat w szafie obiektyw (wedle opinii - bardzo dobry) Carl Zeiss Jena Vario - Prakticar 4/80 - 200 MC na bagnet K. W tym celu kupiłem na Allegro mocowanie Pentax-K od obiektywu Zenitar, pierwszym problemem okazała się większa grubość mocowania od Zenitara - blacha była 1 mm grubsza niż oryginalna, niestety nie mam dostępu do takich narzędzi, aby ten 1 mm splanować, obciąłem więc obiektyw o ten 1 mm. Po wypłukaniu opiłków z wszystkich elementów i złożeniu całości do kupy okazało się, że obiektyw nie ostrzy na nieskończoność. I tutaj zachowałem się jak amator, bo zamiast sprawdzić dokładnie o ile, ciachnąłem ten obiektyw o równe 1.5 mm. Był to strzał w dziesiątkę, ostrzenie na nieskończoność działało w pełnym zakresie ogniskowych, następnym krokiem było przedłużenie przymykacza przysłony. Po tej operacji obiektyw zachowuje się jak pełnosprawny manual na Pentaxa. Pierwotnie wszystkie kroki tej przebudowy miałem zamiar zdokumentować fotograficznie i umieścić w dziale "złota rączka", ostatecznie dałem sobie z tym spokój gdyż chciałem zdążyć z przeróbką na wieczorny koncert.

Podsumowując, moim zdaniem nie ma szans na istnienie przejściówki z bagnetu Praktica na bagnet K, różnica pomiędzy bagnetami to a) mniejsza głębokośc "łap" bagnetu Praktica, przez co nie da się go zapiąć do Pentaxa, można by spróbować splanować te łapy o jakieś 1 mm, lecz pozostanie problem b) mniejsza odległość płaszczyzny mocowania obiektywu od filmu (matrycy) w Praktice o około 1 mm, uniemożliwiająca ostrzenie na nieskończoność (hipoteza - wymaga potwierdzenia/obalenia w liczbach). c) Mniejsza długość dźwigienki przymykającej przysłonę w Praktice. Moim zdaniem jedyna sensowna droga to wymiana mocowania, jeśli oczywiście ktoś ma ochotę się w to bawić.

pozdrawiam

Remigiusz Żukowski

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
roland napisał/a:
Po tej operacji obiektyw zachowuje się jak pełnosprawny manual na Pentaxa.

Z czym sprawdzales? A co z przeniesieniem przysłony (drugi, wewnetrzny dzyndzel)?

Tak czy inaczej - brawo :-D Dawaj zdjecia....!

roland  Dołączył: 19 Gru 2007
alkos napisał/a:

Z czym sprawdzales? A co z przeniesieniem przysłony (drugi, wewnetrzny dzyndzel)?

Sprawdzałem z K10D, niestety przeniesienie przysłony drugim wewnętrznym dzyndzlem nie jest na chwilę obecną zaimplementowane :( Obiektyw eksploatuję w trybie M, na obiektywie nastawiam pierścieniem żądaną przysłonę, ostrzę na pełnej dziurze, zielonym przyciskiem aparat przymyka przysłonę do żądanej wartości i mierzy światło.

alkos napisał/a:

Tak czy inaczej - brawo :-D Dawaj zdjecia....!

Spokojnie, zdjęcia będą w tym tygodniu, mam mnóstwo spraw na głowie, obiektyw bardzo pozywnie mnie zaskoczył, obraz jest ostry w całym kadrze, nieznacznie abberuje, jedyne co mi się nie podoba to bokeh.

pozdrawiam

Remigiusz Żukowski

pancurski  Dołączył: 13 Mar 2008
roland napisał/a:
Podsumowując, moim zdaniem nie ma szans na istnienie przejściówki z bagnetu Praktica na bagnet Ki

Ale ze mnie gamoń. Tak czytam twoją odpowiedź i sie zastanawiam jaki bagnet.
Obiektyw o którym wspomniałem jest na gwint M42.
Moja wina....bagnet m42, pochrzaniłem wszystko.
Sory za wprowadzenie w błąd.

Skocz do: