lajmen  Dołączył: 26 Sty 2008
2 lampy bezprzewodowo, kontrola blysku, korekta.
Witam serdecznie!
Na tym forum pisze po raz pierwszy, choc na starej wersji udzielalem sie dosc systematycznie. Mam nadzieje, ze od teraz bede mial wiecej czasu, aby tutaj rowniez dosc czesto zagladac.
Jeszcze raz witam i przechodze do tematu:

Jest taki zestaw: K10D + 360FGZ + 540FGZ. Obie lampy synchronizuja sie bezprzewodowo do wbudowanej. W zwiazku z tym kilka pytan:
1. Czy da sie pominac lampe wbudowana? W zasadzie jakakolwiek lampe NA aparacie? Ta konfiguracja wymusza uzycie zrodla swiatla polaczonego z aparatem, na co nie zawsze mam ochote. Da sie to zrobic bezprzewodowo, czy musze kablem wyprowadzic stopke poza aparat?
2. Czy taki zestaw bedzie dzialac poprawnie jedynie w P-TTL? Gdy jedna z lamp przelaczylem w tryb manual i kazalem wyzwolic pelen blysk (zalozylem, ze zdjecie bedzie mocno przeswietlone), to po nacisnieciu migawki blysnely wszystkie lampy, ale naswietlenie bylo ok.
3. W jaki sposob aparat kontroluje blysk z kazdej lampy? Na przyklad w P-TTL moge wprowadzic korekcje na kazdej lampie, wlacznie z wbudowana. Uzyskam w ten sposob dysproporcje natezenia swiatla? Moje wstepne testy pokazaly, ze nie, ale chce zrozumiec mechanizm. Jezeli tak sie nie da, to jak idywidualnie kontrolowac blysk na kazdej lampie i jednoczesnie miec synchronizacje?
Bylbym rowniez wdzieczny za jakies odnosniki zew., gdzie bylyby te kwestie szczegolowo wyjasnione.

pozdrawiam serdecznie
Adam

negocjatorek  Dołączył: 12 Kwi 2007
lajmen napisał/a:
1. Czy da sie pominac lampe wbudowana? W zasadzie jakakolwiek lampe NA aparacie? Ta konfiguracja wymusza uzycie zrodla swiatla polaczonego z aparatem, na co nie zawsze mam ochote. Da sie to zrobic bezprzewodowo, czy musze kablem wyprowadzic stopke poza aparat?

W k10d w custom settings możesz ustawić, żeby wbudowana tylko regulowała i za bardzo nie przeszkadzała - była tylko jako operator a nie jako master. Możesz je także wyzwalać np. radiowo. ale wtedy z osprzętem zewnętrznym.

jpserwis  Dołączył: 12 Wrz 2006
Ad2. Lampa ustawiona w trybie manualnym, pewnie błysnęła z przedbłyskiem, więc nie powinno być przepalenia tylko niedoświetlenie.

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
Lampa wbudowana może pracować w trybie controller - nie wpływa wtedy na ekspozycję. Do różnicowania błysku każdej lampy służy opcja Contrast Control - wszystkie te opcje działają wyłącznie w P-TTL-u (lampy zewnetrzne w trybie SL-1). Do pracy w manualu służy zwykły tryb slave (SL-2), ale lampy nie mogą być wyzwalane wbudowanym flashem, bo nie da się wyłączyć w nim przedbłysku - musisz użyć choćby najtańszej manualnej lampy na stopce, z własnego doświadczenia polecam jednak radio.

jaad75 napisał/a:
ale lampy nie mogą być wyzwalane wbudowanym flashem, bo nie da się wyłączyć w nim przedbłysku
a nie można czasami ustawić w fgz żeby reagowała na 2 czy trzeci błysk? wydaje mi się, żę było to możliwe...

Nic mi o tym nie wiadomo. Raczej nie.

akurat lampy nie mam w zasięgu ręki ale wydaje mi się że coś takiego szło zrobić... zresztą nie bede spekulować, jak sobie przypomnę to napiszę :)

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
Ja swoją fgz 540 z powodzeniem wyzwalam wbudowaną lampą k100d.

Stachu, ale teraz jest tylko kwestia czy idzie ją wyzwolić bezprzewodowo ale w manualu czyli w trybie slave 2

Stachu, w którym trybie?

ok sprawdziłem włąsnie
w Aparacie tryb P. Lampa - w trybie zwykłym - pojedyncza błyskawica bez dodatkowych indeksów. Lampka zewnętrzna w trybie slave, ustawiona na slave 2. W lampie tryb Manual, channel 1 jeśli to ma jakieś znaczenie. Wyzwoliła się za pierwszym razem...

Ja wiem, że się wyzwoli, ale w którym momencie? Powinna wyzwolić się na przedbłysk pomiarowy.

jaad75, ustawiłem ją przed obiektywem, żeby widzieć czy bedzie w odpowiednim momencie i był zgodnie z otwarciem migawki.

Dziwne. Musi mieć w takim razie zaprogramowaną zwłokę w SL-2... Testowałeś z 18-55, jak rozumiem?

jaad75, owszem, mogę spróbować jeszcze z A50mm... i przy okazji zamontować M135 i sprawdzić czy zareaguje też na pierwszy błysk. zaraz zaprezentuje wyniki :)

Na jeden reaguje, to wiem.. :-)

własciwie nie sprawdze bo własnie włożyłem baterie do ładowania :/ wyniki zaprezentuje jutro...

[ Dodano: 2008-05-07, 20:24 ]
jaad75, to w takim razie bardzo ciekawe...

Dlatego myślę, że ma opóźnienie...

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
Używałem jej w trybach A i M (k100d nie obsługuje wirelessa i p-TTL nie działa bezprzewodowo). Błyska tak, że widać na zdjęciach. I to nie tylko tych z kasetki.

http://c4r0.skrzynka.org/...foto082_big.jpg

To zdjęcie było robione jakimś kompaktem Praktiki.

Tyle tylko, że wtedy wbudowana lampka kaszani ekspozycję...

Skocz do: