dickkett  Dołączył: 18 Wrz 2006
Eldred napisał/a:
co ta funkcja oznacza

Zadałem mu pytanie. Napisałem co przypuszczam.
.....

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
No wiem, ale nie napisał, a powinien od razu na początku wątku
......

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
bladawiec napisał/a:
Chodzi o płynną korektę stosunku przysłona/czas ekspozycji dla ustalonego EV.

[ Dodano: 2008-05-09, 11:20 ]
...ale powinien napisać to w pierwszym poście, fakt.

dickkett  Dołączył: 18 Wrz 2006
zorzyk, mnie chodzi o odpowiedź na pytanie czy
dickkett napisał/a:
...To się nazywało Program AE (with program shift) czy jakoś tak ...
w powiązaniu z wcześniejszym
dickkett napisał/a:
... czy to nie było tak, że w trybie P, można było wybrać jeden (ale TYLKO jeden) z parametrów do zmiany? I tylko ten zmieniać?

bladawiec  Dołączył: 01 Kwi 2008
Eldred napisał/a:
A tak poważnie to założyciel tego wątku powinien podać informację co ta funkcja oznacza bo w kompaktach istnieje dużo silniejszy nacisk na marketing i jest wiele efektownych nazw na zwykłe rzeczy a także różne wynalazki i ulepszacze które się czasem niesamowicie nazywają a z fotografią niewiele mają wspólnego, mamy prawo nie wiedzieć co one oznaczają a nie będziemy przecież szukać w sieci informacji "co autor miał na myśli" bo od tego są maturzyści. :->

Prawdę mówiąc, to wydawało mi się, że taką właśnie nazwę widziałem dawno, dawno temu w folderach Pentaxa z lat '80 (ale głowy nie dam) i dlatego myślałem, że będzie to oczywista oczywistość. Tak na marginesie - nawet nie wiem jak się ona we wspomnianych kompaktach Sony nazywa :-) .

Dodane: Jednak ja nie wymyśliłem tej nazwy. Link do oficjalnej reklamówki K20D, zakładka "Well prepared".

Pozdrawiam
bladawiec

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
dsk napisał/a:
a nie ma go w K100D z racji tego, że kadyszka ma dwa pokrętła, a kasetka tylko jedno.
Bzdura, niestety. Jedno pokrętło wystarczy do zrealizowania tego. W k100d tego nie ma i już. Tak jak sterowania bezprzewodowego lamp błyskowych lampą wbudowaną.

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
Gwiazdor napisał/a:
Bzdura, niestety.(...) W k10d tego nie ma i już. Tak jak sterowania bezprzewodowego lamp błyskowych lampą wbudowaną.

Bzdura, niestety.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Samp napisał/a:
Gwiazdor napisał/a:
Bzdura, niestety.(...) W k10d tego nie ma i już. Tak jak sterowania bezprzewodowego lamp błyskowych lampą wbudowaną.

Bzdura, niestety.
Pewnie Gwiazdorowi jedno zero uciekło :-) .

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
argawen, też mi się tak wydaje. :-)

Dlatego zawsze lepiej unikać tak kategorycznych i krytycznych wypowiedzi.

Samp napisał/a:
Dlatego zawsze lepiej unikać tak kategorycznych i krytycznych wypowiedzi.
A nie lepiej pomyśleć? ;-) Przecież odnosiłem się do cytatu i mi jedno zero uciekło.

samber  Dołączył: 28 Cze 2007
wiecie co... chyba przestanę zaglądać na Forum, bo nic tu ciekawego :evilsmile:
Ja używam tylko manualnych szkieł i w ogóle nie wiem czy kasetka ma jakieś programy. Albo nie... wyciągnę kita z szafy

dagio  Dołączył: 29 Lis 2006
powiem tylko, że w kompaktach taki program shift z jednym pokretlem niejako zastepowal jeden z trybow Tv czy Av.. bo zastanowic sie mozna, ze niemal nic poza tym on nie daje.. sytuacja:

mamy parametry f/8.0 1/8s w trybie P
krece kolkiem
zmienia mi sie na f/5.6 czas na 1/30s (jesli dobrze licze)

i teraz pytania, ten shift to byl shift czasu czy przyslony?
czy nie moge osiagnac tego samego w trybie Av zmieniajac z f/8.0 na f/5.6?
czy nie moge osiagnac tego samego w trybie Tv zmieniajac z 1/8s na 1/30s?

Mialem kompakta sony, mialem program shift.. lubilem, ale mi nie brakuje.
Moglbym powiedziec, ze przy odpowiednim skonfigurowaniu k100d mozna
uzyskac cos jak program shift, zamiast drugiego pokretla sluzy przycisk
kompensacji expozycji.. mianowicie:

ustawiamy odpowiednia opcje w custom menu (nie pamietam)
przelaczamy sie na tryb M
i wowczas krecimy samym pokretlem zmieniajac czas (lub przeslone)
i naciskamy przycisk blokady ekspozycji
wowczas ten drugi parametr, ktorego nie zmianialismy dobiera sie
sam do zadanej przez nas wartosci pierwszego.
W menu mozna ustawic ktory z nich ustawiamy a ktory sie sam
dobierze.
Taka namiastka program shift w manualu ;-)

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Cytat
zmienia mi sie na f/5.6 czas na 1/30s (jesli dobrze licze)

Zmieni się na 1/15s, ale to nie ma większego znaczenia - sens wypowiedzi pozostaje ten sam. :-D :-B

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
dagio, masz rację, to wszystko wariacje na ten sam temat. Dowolny prioryter + korekcja EV czy też Manual = taka sama, pełna kontrola ekspozycji. Oczywiście, jeśli jest podgląd ustawień (w cyfrankach jest). Kwestia przyzwyczajenia. Najlepiej chyba wybrać sobie jeden tryb, i się do niego przyzwyczaić. Ja np jadę na Av, bo to samo jest w me-superze i się nie muszę przestawiać. Reszta to kwiatek do kożucha.

A ja jadę na P, bo uwzględia MTF obiektywów, do tego jest na tyle fajny, że dba o dobieranie czasów na tyle krótkich, żeby nie poruszyć zdjęcia (teoretycznie oczywiście ;-) ). Z możliwości Hyper Programu w praktyce nie korzystam. Kiedy ma byćmoja przesłona to przekręcam na Av i już. Ale w k100d nie ma tego i to musi wkurzać. :evilsmile: Tylko to jest tak, jak z prędkością maksymalną samochodu: bez znaczenia czy jest to 220 czy 250 km/h, i tak w praktyce nie będzie różnicy. :-B

baqers  Dołączył: 10 Kwi 2008
Z tego co wiem, to się nazywa u (na przykład) Nikona fleksja programowa, i jest np. w D70 :P

Działa w P i rzeczywiście umożliwia kręceniem jedynm lub drugim pokrętłem a drugi parametr ekspozycji się dostosowuje ;)

Skocz do: