Jakiś rozdrażniony chodzę.
Ja podłączałem K10 do tv 46'' super hiper ponoć i w ogóle, a zdjęcia wyglądały koszmarnie. Podłączenie do wejścia AV kabelkiem pentaxowym bezpośrednio do gniazda w tv. To samo połączenie do "zwykłego" tv daje normalny obraz - zdjęcia wyglądają ok.
Wygląda na to, że tv lcd z dużymi rozdzielczościami robią sobie jakieś własne przeskalowanie sygnału PAL dla swojej matrycy i akurat z tym pochodzącym z K10 sobie nie radzą za dobrze.
Aha, o ile pamiętam, to po powiększeniu wyświetlanego obrazu w aparacie zdjęcia zaczynały wyglądać lepiej, nie były tak koszmarnie posiekane, ale na "zwykłym" tv też tak jest, tylko różnica nie jest tak drastyczna.
Ja na szczęście takiego super tv nie posiadam
więc nie rusza mnie to, ale najprościej przewalić zdjęcia na płytkę DVD i wtedy można nawet zostawić ciociom, wtedy to już w ogóle Cię ucałują
Zakładam, że jak ktoś ma taaaki TV, to i odtwarzacz DVD się gdzieś w kącie znajdzie.
I warto rozdzielczości zdjęć dla takiego oglądania przez stacjonarne DVD zmniejszać do rozdzielczości +/- telewizyjnych, bo większej nie zobaczysz, a DVD będzie je znacznie szybciej odczytywało.
K10D tamron 18-250 zenitar 16/2,8 smc 50/1,4 metz44mz-2 FA50/1,4 velbon mini raynox