K-1, K-3, MZ-3, ME Super, IRIX 11/4, D-FA 21/2.4 Ltd, FA31/1.8 Ltd, FA50/1.4, FA77/1.8 Ltd, FA80-320...
6x7 z kominkiem, pryzmatem oraz drewnianą rączką
każdy zoom jest bardziej zróżnicowany pod względem ogniskowych od stałkimichas1975 napisał/a:wziąć sigmę 24-60/2.8 która jak czytałem i widziałem z niej sample naprawde wiele potrafi a jest bardzie zróżncowana pod kątem ogniskowych.
Yashica Mat124, Canon 100d
Eldred napisał/a:Samp, przecież od tej Sigmy 30mm 1.4 nawet kit jest sporo ostrzejszy?
http://aleknowak.net
Go Out And Burn The Sensor Again
A gdzieś to wyczytał ? Na optycznych może ?Eldred napisał/a:przecież od tej Sigmy 30mm 1.4 nawet kit jest sporo ostrzejszy
Są dwa lematy Dady-Opiszona.
Trzeci lemat Dady - FuFu w kwadracie jest boskie.
Pozdrowienia z jaskini Kicka
6x7 z kominkiem, pryzmatem oraz drewnianą rączką
Takalkos napisał/a:Na tej samej przysłonie?
Dada napisał/a:A gdzieś to wyczytał ? Na optycznych może ?
I tak właśnie wygląda opieranie się na testach, w szczególności robionych przez apteczno-brokatowych. Skąd wiesz, co i jak naprawdę wyostrzali, czy robili to na jpg-ach, a jak na RAW-ach to jak były obrobione, itd. itd.Eldred napisał/a:?? jakim cudem
Eldred napisał/a:Samp, przecież od tej Sigmy 30mm 1.4 nawet kit jest sporo ostrzejszy?
Eldred napisał/a:Pomijając 55mm to kit, na f3.5 i f4 jest prawie identycznie, ale dalej kit wychodzi po za 40mtf a sigma nie, a po za jasnością jest to także szeroki kąt więc robi się takim szkiełkiem też zdjęcia na dworze w dobrą pogodę kiedy można przymknąć je bardziej i wtedy kit ma (o dziwo) przewagę nad tą 8-10x droższą stałką
Eldred napisał/a:Zaraz się przyjrzę obrazkom.
Eldred napisał/a:?? jakim cudem, szkło ma mniejszą rozdzielczość na wykresie a większą na fotce?
przecież kit był testowany na GX-10 a więc raczej nie na mniejszej matrycy?
Eldred napisał/a:moja teoria jest taka, że ktoś pociągnął za odpowiednie sznurki i obrazek z sigmy na 5.6
(mówię o tablicy testowej) jest mocno wyostrzony
Moje zdjęcia pozostają amatorskie ze względu na szumy na wysokim ISO i brak AF
Eldred napisał/a:bEEf, spoko, nie ma problemu, sam bym się bulwersował jakby mi na optycznych np. : moją pięćdziesiątkę tak absurdalnie zjechali.