michas1975  Dołączył: 13 Wrz 2006
Co sądzicie o obiektywie Fa * 24/2.0.czy warty jest zachodu?
Co sądzicie o obiektywie Fa * 24/2.0.czy warty jest zachodu?Jak będzie się sprawował na k100d i czy ewentualnie po wymianie puszki na k20d w przysżłości jest to sensowna inwestycja.?Czy może jednak dać sobie z nim spokój i wziąć sigmę 24-60/2.8 która jak czytałem i widziałem z niej sample naprawde wiele potrafi a jest bardzie zróżncowana pod kątem ogniskowych.
Pozdrawiam

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
Jest taka strona z testami www.photozone.de

I tu http://www.photozone.de/R...lab-test-report to szkło zostało mocno zjechane.

Ja się zastanawiam czy np. Sigma 30 f/1.4 już nie jest lepsza.

Zależy Ci tak bardzo na właśnie 24mm ogniskowej?
O, tak naprawdę, to na czym Ci zależy? Do czego potrzebujesz szkła? Bo ten zoom Sigmy to nieco inna liga, niż gwiazdka Pentaksa.

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Z koli tu: http://stans-photography....%20FA*%20AL(IF) raczej tą gwaizdkę bardzo chwalą. Choć oceny użytkowników na Photozone zdają się sugerować, że to świetne szkło sporo traci na cyfrze.

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
michas1975 napisał/a:
wziąć sigmę 24-60/2.8 która jak czytałem i widziałem z niej sample naprawde wiele potrafi a jest bardzie zróżncowana pod kątem ogniskowych.
każdy zoom jest bardziej zróżnicowany pod względem ogniskowych od stałki :-P

Samp, przecież od tej Sigmy 30mm 1.4 nawet kit jest sporo ostrzejszy?

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Eldred napisał/a:

Na tej samej przysłonie?

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Eldred napisał/a:
przecież od tej Sigmy 30mm 1.4 nawet kit jest sporo ostrzejszy
:shock: :shock: A gdzieś to wyczytał ? Na optycznych może ? :-P

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Samp, weź SMCP 31/1,8.

alkos napisał/a:
Na tej samej przysłonie?
Tak
Dada napisał/a:
A gdzieś to wyczytał ? Na optycznych może ? :-P
:oops:

chodzi mi o porównanie rozdzielczości tych szkiełek, uważacie, że jest jakoś sfałszowane?
SIGMA i KIT (wersja krojzfelda)

michas1975  Dołączył: 13 Wrz 2006
Z przeczytancyh dotychcasz odpwiedzi stwierdzam że jednak mało byłby przydatny do cyfraka i osłabiał by swoja jakość.A pytałem również dlatego że poprosiłem człowieka,który wystwił na allegro ten obiektyw żeby przesłał mi oryginalne sample z niego-przesłał mi zrobione na k10 w pomieszczeniu,coś zrobione z okna i powiem szczerzez że aberacje spore żyleta wcale nie taka jakby się wydawało od gwiazdy a za tą cenę 1900 to można już naprawde mieć fajne szkioełka pod cyfrę.Czyż nie tak.?Ale właśnie może jednak Sigma 24-60/2.8 ciekawy zakres ogniskowych a chciałbym coś fajnego do chodzenia żeby było na różne warunki.Co myślicie?

Ja myślę, że dobrze myślisz. ;-)

Eldred, A twoim zdaniem na tych obrazkach (nie na wykresach) z tych linków, co podałeś to co jest ostrzejsze ? :-P

Pomijając 55mm to kit, na f3.5 i f4 jest prawie identycznie, ale dalej kit wychodzi po za 40mtf a sigma nie, a po za jasnością jest to także szeroki kąt więc robi się takim szkiełkiem też zdjęcia na dworze w dobrą pogodę kiedy można przymknąć je bardziej i wtedy kit ma (o dziwo) przewagę nad tą 8-10x droższą stałką. :->

Aha kit na 18mm nie jest rewelacją, i sam to odczuwam, więc jak muszą wyglądać fotki na sigmie na 1.4 skoro kit w najgorszym wypadku jest od niej o 1/3 ostrzejszy?

Aż zaraz wbiję na pbase pooglądać. :->

Co nie zmienia faktu, że chciałbym mieć taką sigmę ;-)

Zaraz się przyjrzę obrazkom.

?? jakim cudem, szkło ma mniejszą rozdzielczość na wykresie a większą na fotce?
przecież kit był testowany na GX-10 a więc raczej nie na mniejszej matrycy?
moja teoria jest taka, że ktoś pociągnął za odpowiednie sznurki i obrazek z sigmy na 5.6
(mówię o tablicy testowej) jest mocno wyostrzony, co zresztą wyraźnie widać, bo przy czarnych liniach są bardzo silne jasne obwódki, a to jest wyraźna oznaka wyostrzania.

No jeszcze dochodzą do tego brzegi, a szeroki kąt powinien mieć brzegi co najmniej przyzwoite moim skromnym zdaniem, bo przecież używany jest właśnie do tego by objąć jak najwięcej, więc liczy się tutaj cały kadr a nie głównie środek jak np. w portretówkach.

Nie uważam się za eksperta, nie upieram się że koniecznie muszę mieć rację, po prostu takie są moje odczucia co do tego szkła, od stałki za tą cenę, oczekiwałbym czegoś więcej w porównaniu do obiektywu obecnie wartego 150zł.

pozdrawiam

Eldred napisał/a:
?? jakim cudem
I tak właśnie wygląda opieranie się na testach, w szczególności robionych przez apteczno-brokatowych. Skąd wiesz, co i jak naprawdę wyostrzali, czy robili to na jpg-ach, a jak na RAW-ach to jak były obrobione, itd. itd.
Pooglądaj sobie zdjęcia, a nie testy :mrgreen:

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Eldred napisał/a:

:shock:
Eldred napisał/a:
Pomijając 55mm to kit, na f3.5 i f4 jest prawie identycznie, ale dalej kit wychodzi po za 40mtf a sigma nie, a po za jasnością jest to także szeroki kąt więc robi się takim szkiełkiem też zdjęcia na dworze w dobrą pogodę kiedy można przymknąć je bardziej i wtedy kit ma (o dziwo) przewagę nad tą 8-10x droższą stałką

Bla bla bla <ziew>
Eldred napisał/a:
Zaraz się przyjrzę obrazkom.

o lepiej
Eldred napisał/a:
?? jakim cudem, szkło ma mniejszą rozdzielczość na wykresie a większą na fotce?
przecież kit był testowany na GX-10 a więc raczej nie na mniejszej matrycy?

:mrgreen:
Eldred napisał/a:
moja teoria jest taka, że ktoś pociągnął za odpowiednie sznurki i obrazek z sigmy na 5.6
(mówię o tablicy testowej) jest mocno wyostrzony

Żenua.

Wiesz co, szkoda gadać. Czytaj więcej optycznych i oglądaj te wykresy, na pewno staniesz się ekspertem w sprawie obiektywów :-P ;-) Daj spokój. Sigma na 1.7 jest ostrzejsza niż kit gdziekolwiek. Napisałbym, że na 1.4 też, bo takie w sumie mam wrażenie, ale to już może przesada, kiedyś sprawdzę. Sam. W d... mam optyczne i ich wykresy :-)

bEEf, wiesz.. wierzę Tobie, a nie optycznym.
Tak jak już wcześniej napisałem, nie uważam się za eksperta w tej dziedzinie i nie będę się upierał przy tym co napisałem. Jak wrócę do domu pooglądam jakieś pełnowymiarowe fotki z tego szkła, i z Sigmy 28 f/1.8 EX DG ASP Macro, bo może się okazać, że i to jest całkiem ok.

Jak ja pisałem pół roku temu, że Sigma 30 jest bardzo dobrym obiektywem, to też wszyscy stwierdzali, że to bzdura, bo w testach jest zła. Dziwnie Ci, którzy za moją namową ją kupili, a paru takich było, bardzo szybko zmienili zdanie. W związku z tym Eldred, proponuję kup Sigmę 30, porób troche zdjęć i wtedy pogadamy. I dotyczy to wszystkich obiektywów. Ostatnio ktoś napisał w którymś wątku, że najwięcej mają do powiedzenia na temat obiektywów, lub konkretnych korpusów ci, którzy ich nigdy w rękach nie mieli.
bEEf, też na poczatku był troche sceptycznie do Sigmy nastawiony. :mrgreen:

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006

Eldred, przepraszam, że wyszło trochę ostro, ale ja jestem naprawdę wkurzony na te Brokatowe, oczywiście nie na Ciebie :-B

Ale co chwila takie kwiatki, a potem w komentarzach:
"No wiecie, nie wiem, jak wy, ale my mamy 120 lat doświadczenia, a obiektyw testowało na zmianę 15 osób, każdy z doktoratem w dziedzinie optyki. Co wy możecie wiedzieć, bawcie się dalej, dzieciaki.". Zapominają chyba tylko dodać, że testerzy w celu zapewnienia obiektywizmu mają oczy przewiązane opaską. To by wyjaśniało wyniki.

Jak powiedział kiedyś pewien słuchacz Trójki: ręce i nogi opadają.

bEEf, spoko, nie ma problemu, sam bym się bulwersował jakby mi na optycznych np. : moją pięćdziesiątkę tak absurdalnie zjechali. ;-) :-B :-B

Eldred napisał/a:
bEEf, spoko, nie ma problemu, sam bym się bulwersował jakby mi na optycznych np. : moją pięćdziesiątkę tak absurdalnie zjechali.

Spoko :-)

Skocz do: