Kosmo  Dołączył: 11 Mar 2008
Maciek napisał/a:
Gwoli porządku to pewnie chodzi wam o poziomnicę (jak pisze espresso) a nie poziomicę?
- poziomnica (libella) – przyrząd umożliwiający wyznaczenie kierunku poziomego lub pionowego prostych oraz płaszczyzn.
- poziomica, warstwica (izohipsa) – linia na mapie łącząca punkty o tej samej wysokości nad poziomem morza.

Maciek - ani to ani to. Mi chodziło o poziomiczkę...
hihi :-P

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
mygosia napisał/a:
waserwagę

Chyba mówią ;-) przez dwa s

ggdh  Dołączył: 06 Sty 2008
Wikipedia wie swoje, mozna przez pojedyncze "s" i tez poprawnie ;-)
Jednak was(s)erwaga to rowniez sama rurka z bablem powietrza, nie cala listwa na budowe.

tatroman  Dołączyła: 13 Maj 2008
Witajcie!
Ja po raz pierwszy na forum, więc jeśli popełnię faux pas :) darujcie poproszę...
Chciałabym zapytać gdzie można takie kupić (znalazłam 1 sklep internetowy w Polsce, ale nie mam pewności, czy te poziomiczki pasują do k10d) i jakie należy do tej k10d...
Dzięki serdeczne za info!
Ilona

Ilona, skąd jesteś? Czy to musi być sklep internetowy?

PS> Poziomiczki z reguły pasują do wszystkich aparatów z sankami do lampy, bo sanki mają standardowe wymiary.

Witaj!
Pochodzę z Gdyni, ale mieszkam od dłużego czasu w Holandii, a tu nic takiego znaleźć nie mogę.
Czy wiesz może gdzie moge dostac takie poziomiczki w Trójmieście lub w Wwie (moge poprosic w tych właśnie miastach kogoś o pomoc).
Serdeczne dzięki.
Ilona

pancurski  Dołączył: 13 Mar 2008
Słuchaj, a próbowałaś znaleźć na ebay.nl ?

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
SQ6GIT napisał/a:
bo sanki mają standardowe wymiary.

Sonolta nie.

Stachu napisał/a:
SQ6GIT napisał/a:
bo sanki mają standardowe wymiary.

Sonolta nie.

Trudno... ;-)

Ilona, zamów sobie Manfrotto - np. www.fotoklik.pl, tam czasem kupuję, odbieram osobiście, ale pewnie i wysyłają.

dzięki
Chłopaki, dziękuję za rady!
Obejrze to manfrotto.
Miłego dnia!
ilona

[ Dodano: 2008-05-15, 15:18 ]
Manfrotto to tylko statywy... i poziomiczki w statywach...
Zaczynam sie zasatnawiać czy w ogóle taka poziomiczka na sankach lampy zdaje egzamin z k dyszką... przece nie mamy bieżącego podglądu na LCD... a czy patrząc przez wizjer da się kontrolować tę poziomiczkę?
pzdr.
ilona

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
tatroman Takie poziomiczki to raczej nie do szybkich strzałów tylko spokojnie komponowanych kadrów. Masz czas zerknąć i do wizjera i na poziomiczkę. Oczywiście, żeby to miało sens, aparat musi być na statywie.

wówczas istnotnie wystarczy statyw... chyba...
a ja w takim raze zapytam z tej strony:
do tej pory fociłam nikonem f80, rok temu przesiadałam się na k dyszkę... i co ... co 3 zdjęcie to krzywulec, obojętnie jakie szkło nałożę..
i to nawte bez pifka :-B :)
znaczy czemu tak?
i.

JSW  Dołączył: 20 Lip 2006
plwk napisał/a:
mygosia napisał/a:
waserwagę

Chyba mówią ;-) przez dwa s

i dwa "a"

tatroman napisał/a:
Czy wiesz może gdzie moge dostac takie poziomiczki w Trójmieście lub w Wwie (moge poprosic w tych właśnie miastach kogoś o pomoc).

Dziś widziałem w Warszawie na ul. Prostej 2/14 poziomiczki chyba Kaisera, więc możliwe że tańsze (Manfrotto kosztuje 100zł) www.czarno-białe.pl

tatroman napisał/a:
a czy patrząc przez wizjer da się kontrolować tę poziomiczkę

Może w Twoim przypadku lepiej zda egzamin matówka z poziomymi liniami (zdjęcie na 1. stronie wątku http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=8365)? O ile to problem techniki a nie wada aparatu.

tatroman napisał/a:
mieszkam od dłużego czasu w Holandii,

Wiesz co, chyba kolega o nicku Zy jest z Holandii. Może napisz do niego na PW i jakoś na miejscu podjedź do niego - szkoda żebyś inwestowała, jak nie masz zdiagnozowanego problemu.

piotrecius  Dołączył: 31 Gru 2006
Najtaniej takie poziomniczki znalazłem na ebayu w Chinach od użytkownika jiakgong. Ma też akcesoria do Cokina w bardzo atrakcyjnych cenach oraz niezłe wizjery kątowe. W przyszłym miesiącu planuję sobie kupić u niego tą poziomniczkę - ciekawe jak z jakością/dokładnością wykonania?

Jimmy  Dołączył: 27 Lis 2007
Maciek napisał/a:
Gwoli porządku to pewnie chodzi wam o poziomnicę (jak pisze espresso) a nie poziomicę?
- poziomnica (libella) – przyrząd umożliwiający wyznaczenie kierunku poziomego lub pionowego prostych oraz płaszczyzn.
- poziomica, warstwica (izohipsa) – linia na mapie łącząca punkty o tej samej wysokości nad poziomem morza.

powiedz po prostu, Padre, że chodzi o wasserwagę

znalazłam taka poziomiczkę w ofercie jednego ze sklepów internetowych w Polsce, ale nie mogę odgrzebac linka. Jak wrócę do domu - postaram się odszukać.
i.

dybon  Dołączył: 05 Gru 2007
A ja mam coś takiego

Darmowy breloczek producenta poziomic, muszę dopytać czy jeszcze mają takie.

Niestety nie wkleiło się :)

dybon  Dołączył: 05 Gru 2007
Coś się w pikassie pochrzaniło, miniaturka była a duży się nie wyświetlał, teraz powinno być widać.

Skocz do: