Viator  Dołączył: 08 Maj 2008
Co tracę wybierając Pentaksa?
Witam wszystkich!
Jeszcze nie jestem użytkownikiem Pentaksa, ale zapewne niezadługo nim zostanę. Oczywiście czeka mnie jeszcze zakup owej szatańskiej maszynki, która będzie mi kradła czas i pieniądze (mam nadzieję, że wynagrodzi mi to kiedyś efektami). Nie mam złudzeń co do swoich umiejętności, są bliskie zeru (ale mam nadzieję to zmienić), więc wiem, że niezależnie od systemu i modelu będę zadowolony - bo nie będę w stanie dostrzec lub docenić różnic w jakości zdjęć. Że będzie to P przesądziło wiele czynników - dobre wyniki do ceny, uszczelniony korpus entry level (wielki plus dla mnie), SR w korpusie, dobra współpraca z manualnymi szkłami (chociaż jeszcze nie wiem czy będę korzystał - pewnie tak, jak można za niewielkie pieniądze mieć coś fajnego, bawiłem się takim zestawem i naprawdę nieźle to działa), i wiele innych rzeczy, z których jedną z istotniejszych było to przerażająco aktywne i bardzo przyjazne forum.
Przechodząc do pytania - jest wiele wątków czemu Pentax, natomiast nie spotkałem się z wątkiem o problemach które się z nim wiążą, a nie ma ich w innych systemach. Kilka już rozwiązałem:
- nie ma tylu obiektywów co Canon/Nikon - może i nie, ale z tego co widzę to jest chyba wszytko co na razie będę potrzebował - są tez sigmy i tamrony. Co do używanych to może na allegro jest mniej aukcji niz C/N ale nie widzę problemów z dostępnością - każdy obiektyw który chciałem gdzieś się przewijał. Do tego są limitedy i * jakby mi nie wystarczały tanie.
- Wolny AF - trudno mi coś powiedzieć ile wolniejszy - nie sądzę abym robił zdjęcia w których będzie mi potrzebny szybki. Nie zamierzam zarabiać na fotografii, więc chyba to nie problem dla mnie.
- brak aparatów profesjonalnych - patrz wyżej, na razie k20d to dla mnie marnotrawstwo pieniędzy (k200 który chcę kupić pewnie też, ale mam nadzieję do niego dorosnąć)
- Nie jest trendy jak C/N - bez komentarza.
Nie zrozumcie mnie źle, wybór jest prawie przesądzony, ale chciałbym wiedzieć czego się spodziewać - a na tym forum jest sporo ludzi trzeźwo patrzących na swój aparat i nie bojących się wytykać jego wad.
Z góry dzięki,
Viator.

jurekr  Dołączył: 23 Lut 2008
nie dorastasz do aparatu tylko nabywasz wiedze pozwalajaca ci wycisnac wszystko co mozliwe z danego aparatu :) na wszystkie pytania sam sobie odpowiedziales :)

Na wszystkie które znałem, chodzi mi o te o których nie wiem.
Co do dorastania - zwał jak zwał. Stary już jestem, ale może się jeszcze czegoś nauczę.
[Edit]
Stary na naukę czegoś nowego, nie tak w ogólności :).

mcgyver  Dołączył: 08 Lis 2006
Z wymienionych chyba największym problemem jest AF, ale to dla amatora nie powinno być wielkim dramatem (dopóki nie robi ślubu koleżanki:P). Poza tym mam nadzieję, że w kolejnym aparacie z tego systemu AF wreszczie poprawią... Obiektywy znajdziesz jakie będziesz chciał tylko kosztuje to trochę więcej wysiłku ;-)
Mnie martwi najbardziej problem z kontrolą jakości produktów pentaksa, która trochę słabo ostatnio wypada... (FF i BF, 16-50 i ostatnie hotpixele w k20 chociażby). Mimo wszystko ten system dla mnie ciągle jest optymalny :mrgreen: A bardziej profesjonalne modele przyjdą i tak wcześniej niż będziesz tego potrzebował ;-)

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
tracisz czas czytajac forum :-P

Kup Canona, to ten problem bedziesz mial z glowy :mrgreen:

marucha  Dołączył: 22 Kwi 2006
dan napisał/a:

Tam dopiero będzie do czytania :evilsmile:

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
mcgyver napisał/a:
A bardziej profesjonalne modele przyjdą i tak wcześniej niż będziesz tego potrzebował ;-)

Pewnie wcześniej niż będzie nas na nie stać. :-P
dan napisał/a:

No co Ty, mogłeś Nikona D40 polecić! ;-)

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
marucha napisał/a:
Tam dopiero będzie do czytania

Marucha, ale o czym? Bo np. o majonezie na pewno nie poczytasz. Ze niby o tych ich Markach i Elkach? Sorry, ale to nudniejsze niz "M jak na wspolnej" :-P

mcgyver,
Nie rozumiem - to AF jest taki wolny, że nie chwyci stojącej/idącej osoby (mówię o tym ślubie)? Czy ma tendencje do nie trafiania (nie liczę tu FF/BF, bo to usterki), czy jeszcze coś innego?
Co do jakości - no to jest punkt. Ale nie sądzę by w erze Chin/Tajwanu i przyległości inne firmy miały znacząco lepiej (mówie o tym samym segmencie) - mylę się?
mcgyver napisał/a:
A bardziej profesjonalne modele przyjdą i tak wcześniej niż będziesz tego potrzebował
Prawie na pewno nigdy nie będę potrzebował :).
dan napisał/a:
Kup Canona, to ten problem bedziesz mial z glowy
No czytam to forum chwilę, czekałem aż pojawi się coś takiego. Ma to swój urok ;).

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
Viator, jeśli jesteś w 100% pewien, że nie potrzebujesz jednak Nikona D40, to odczuwalne wady Pentaksa moim zdaniem to:
- głośny (AF (no oprócz SDM'ów), nie najlepiej wytłumiona migawka)
- nie jest hiper-super-szybki (w akcji może nie zdążyć)
- kiepsko działająca informacja o rozładowujących się bateriach (dowiadujesz się na 5 klatek przed końcem)

Innych niedogodności poczatkujący / amator nie odczuje.
K200D wydaje mi się, że będzie i tak mocno wypasiony, jak na Twoją sytuację.

[ Dodano: 2008-05-16, 14:10 ]
Aaa, konsekwentnie twierdzę, że AF Pentaxa jest szybki i głośny. Ale moim zdaniem nie jest wolny!
Tzn. mówię o K10D i K20D - ale tam jest ten sam SAFOX, co w innych modelach.

K10D moim zdaniem np. od Nikona D80 jest nieco szybszy.

3xs  Dołączył: 20 Kwi 2008
Kolega pyta poważnie a Wy jaja sobie robicie ;)

Ja jestem NIKONIARZEM a prawdopodobnie stanę sie PENTAXIARZEM. Nie będę pisał dalczego i jakie widzę zalety P ale zgodnie z życzeniem autora podam wady w stosunku do N:

1. AF, szczególnie w trudniejszych warunkach jest zauważalnie gorszy.
2. Praktycznie brak obiektywów dla amatora z napędem AF.
3. Mały wybór obiektywów systemowych.
4. Brak lampki wspomagającej AF.
5. Mniejszy wybór szkieł wolnorynkowych.
6. Gorsza cena i wyposażenie szkieł SIGMA. Do C i N już w większosci wchodzi HSM a do pentaksa nie a cena jest taka sama.
7. Tu się pewnie narażę ale cóż, dla mnie subiektywnie gorsza ergonomia modeli dwucyfrowych. Duża puszka a małe manipulatory i płytki, niski grip.
8. Kłopoty z jakością i serwisem.

mazi  Dołączył: 12 Lut 2008
Samp napisał/a:

nie najlepiej wytłumiona migawka)

moim zdaniem to nie wada :P
wiele zainteresowań... wiecznie zbyt mało czasu...
kx0d : grip : 28 f1.8 : f50 f1.7 : 135 f2.8 : 24-70 f2.8 EX : 80-200 : m48 : sb-26

agresywnej moderacji mówię stanowcze NIE !

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
3xs, nie rozumiem drugiego punktu, no chyba że chodzi ci o stałki z AF to się zgodzę.

vertiico  Dołączył: 08 Maj 2007
3xs napisał/a:
Kolega pyta poważnie a Wy jaja sobie robicie ;)

serio? ;-)

3xs napisał/a:

no jak to a te nowe *? w sam raz dla amatora :)

Viator napisał/a:
- Wolny AF - trudno mi coś powiedzieć ile wolniejszy - nie sądzę abym robił zdjęcia w których będzie mi potrzebny szybki.

nie tyle ze niekiedy wolny, ale również niekiedy jak chcesz zrobić fotkę to musisz ręcznie doostrzyć :)
to jest wg mnie najgorsza wada pentaxa - AF.

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
mcgyver napisał/a:
Z wymienionych chyba największym problemem jest AF, ale to dla amatora nie powinno być wielkim dramatem (dopóki nie robi ślubu koleżanki:P)

Robiłem dwa śluby i komunię, i nie było problemów. Nie mam jednak porównania do innych systemów, więc moje "brak problemów" jest subiektywne.

Samp napisał/a:

- głośny (AF (no oprócz SDM'ów), nie najlepiej wytłumiona migawka)
- nie jest hiper-super-szybki (w akcji może nie zdążyć)
- kiepsko działająca informacja o rozładowujących się bateriach (dowiadujesz się na 5 klatek przed końcem)

Innych niedogodności poczatkujący / amator nie odczuje.
K200D wydaje mi się, że będzie i tak mocno wypasiony, jak na Twoją sytuację.
Zgodzę się, że wypasiony. Zastanawiałem się nad K100, ale różnica w cenie nie jest straszna, a sporo się zmieniło. Zależy mi na uszczelnieniach. Mam też nadzieję, że docelowo go (k200) wykorzystam. Głośny - nie sądzę, żeby to był poważny problem. Co do wskażnika - Ale ze to są to AA, które w każdym kiosku dostane - mogę się z tym pogodzić. Ale dobrze wiedzieć.
3xs napisał/a:

1. AF, szczególnie w trudniejszych warunkach jest zauważalnie gorszy.
3. Mały wybór obiektywów systemowych.
4. Brak lampki wspomagającej AF.
5. Mniejszy wybór szkieł wolnorynkowych.
6. Gorsza cena i wyposażenie szkieł SIGMA. Do C i N już w większosci wchodzi HSM a do pentaksa nie a cena jest taka sama.
7. Tu się pewnie narażę ale cóż, dla mnie subiektywnie gorsza ergonomia modeli dwucyfrowych. Duża puszka a małe manipulatory i płytki, niski grip.
8. Kłopoty z jakością i serwisem.

Ad 1 - opinie, jak wskazał Samp, są podzielone. Zresztą gorszy to znaczy zły?
Ad2,3. Hmm? Troszkę się orientowałem, i jest ok - myślę, że za jakiś czas nabędę AF 50/1.4 i jakieś tele 50-200 lub 70-300, co starczy mi na długo. A z lepszych też sporo widziałem. Możesz podać jakiś przykład, czego nie ma?
Ad4 - OK - ale myślę, że wystarczy mi wspomaganie błyskową.
Ad 5. - patrz 3 - podaj przykład, bo ja patrzyłem i interesujące mnie są dostępne, ale może coś przeoczyłem - po to założyłem ten wątek, żeby się dowiedzieć.
Ad 6. No jest tak, ale jakoś to przeboleję - jak bede kupował takie szkła to już pewnie będą.
Ad 7. Macałem krótko, mam w planie pomacać dłużej, a coś będę w stanie powiedzieć jak poużywam. Ale to rzecz subiektywna, jak napisałeś.
Ad 8. To może być problem. Masz coś na potwierdzenie?

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Jeśli chodzi o głośność to k200d nie jest już taki głośny jak kasetka, lustro nie kłapie już tylko mlaska i to sporo ciszej. Wiem bo testowałem k200d i porównywałem.

Kfan  Dołączył: 02 Mar 2007
Jakbym mógł wydać więcej kasy na obiektywy (buduję chałupę wiec krucho w tym temacie) to nie kupiłbym Pentaxa na dzień dzisiejszy.
Do statycznej fotografii OK.
Do "akcji" ruchu może się nadawać jedynie dla kogos kto ma naprawdę dobrze opanowane manualne ostrzenie bo AF ma duże kłopoty z nadążeniem za obiektem typu jadący samochód i to nawet większe niz mój poprzedni hybrydowy S7000.
Modele DL/K100 w dodatku mają maleńki bufor który zapycha siepo 3 RAWach - w moim DS po 5 - jpgi na Extreme III można robić praktycznie ciągle.
W K10/K20 będzie lepiej niż w moim DS pod tym względem niemniej i tak gorzej niż w najnowszych konstrukcjach Nikona.
Kupiłem P z powodu ograniczonych funduszy i ze względu na dobry wizjer - po dopięciu muszli powiększającej i matówki z klinem i rastrem. Konkurencja ma dużo gorzej w tym temacie.

To moje obiektywne zdanie - radziłbym wchodzić w Nikosia - obecny D3 wydaje się super puchąi za jakiś czas potanieje wówczas przesiadka będzie tańsza.
Oczywiście szkieł pod APS-C bym nie kupował - przyszłość to FF. Tego na dzień dzisiejszy Pentax nie oferuje choćnie można wykluczyć, że wkrótce zacznie. Who Knows?

Kfan napisał/a:
To moje obiektywne zdanie - radziłbym wchodzić w Nikosia - obecny D3 wydaje się super puchąi za jakiś czas potanieje wówczas przesiadka będzie tańsza.
Rety, dla mnie teraz k20d to wyrzucanie pieniędzy, bo nie będzie różnicy, zastanawiam się, czy k200 nim nie jest, a ty mi mówisz o aparacie za 14k? no chyba, że to żart, to w takim razie dobry, hehehe :p.

grohu  Dołączył: 25 Wrz 2006
na pewno więcej zapłacisz za używane szkiełka pentaxa np zoom 80-320 i inne.
nie kupisz względnie tanio szkieł typu 50mm, 85mm dla amatorów(nikon), więcej jest na wtórnym rynku szkieł niezależnych producentów np zoomy sigmy ze światłem f2.8 typu 24-60, 28-70 czy 24-70, używana lampkę też taniej kupisz nb nikon sb600 można kupić nawet po 400pln.

Skocz do: