Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
Ja tam oglądałem parę różnych sampli z tej Sigmy i po prostu wydała mi się bardzo w porządku. Fajna jasność, jak na taką ogniskową, a jej niedostatki nie są jakieś straszne.

Wiem, że na optycznych słabo wypadła.

Piotr  Dołączył: 24 Kwi 2006
Re: Co sądzicie o obiektywie Fa * 24/2.0.czy warty jest zach
michas1975 napisał/a:
Co sądzicie o obiektywie Fa * 24/2.0.czy warty jest zachodu?

Miałem K24/2.8 i FA*24/2. Zaleta FA to AF i te przesłony poniżej f2.8. Mój kupiłem za mniej niż 1000 złoty na ebayu więc uważam że jest ok. Ale osobiście więcej bym nie dał za ten obiektyw. Przy f2.0 mozna zrobić takie zdjęcie z ręki:

Pentax *ist DS ,Pentax smc P-FA* 24mm f/2.0 AL IF
1/6s f/2.0 at 24.0mm iso400

kafciok  Dołączył: 24 Lut 2007
Piotr napisał/a:
Przy f2.0 mozna zrobić takie zdjęcie z ręki:

Jeszcze trzeba mieć takiego kocurka ;)

Szumak  Dołączył: 18 Cze 2007
A wygląda na kotkę ;)

Szumak napisał/a:
A wygląda na kotkę ;)

No jasne, zawsze musi znaleźć się jakiś mądrala ;)

Piotr  Dołączył: 24 Kwi 2006
nie trzeba mieć - mają przyjaciele ;-)

kocur nazywa się Rudzik.

Piotr napisał/a:
kocur...

Aha! :evilsmile:

Pietras  Dołączył: 30 Kwi 2007
michas1975, poprosiłeś o zdjęcia z wewnątrz i zewnątrz i takie dostałeś... Chyba nie liczyłeś że wyślę Ci zdjęcia które normalnie zostawiam dla siebie w pełnej rozdzielczości ?

Więc dostałeś to o co prosiłeś, widać bokeh, można ocenić ostrość i ac.

Co do samego obiektywu moim zdaniem (i zapewne wielu innych) jest bardzo dobrym obiektywem i nie sprzedawał bym go gdyby nie to że do AF wolę Nikona.

Bawi mnie jak ktoś za hobby/pracę wybiera sobie fotografię i marudzi jak to i tamto wiele kosztuje... Odpowiedź jest prosta, jeżeli to boli to trzeba było zbierać znaczki albo kapsle bo jeżeli chodzi o foto to studnia bez dna.

Co do ceny którą sobie zażyczyłem oczywiście nie była niska, ale jak za ten obiektyw w stanie idealnym była ok. Tym bardziej wyraźnie zawsze piszę że jeżeli komuś cena nie odpowiada może kupić gdzie indziej (A była taka możliwość bo Perl sprzedaje taki sam obiektyw za 1100zł).

Ale jak widać moja cena nie była zła biorąc pod uwagę ilu było chętnych.

Jeżeli ktoś ma zamiar onanizować się sprzętem to zawsze ma do wyboru wyśmienite szkła Zeiss, Leica, Voigtlander, Nikon... Tylko cena boli hę ? Życie.

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Pietras napisał/a:
Voigtlander
Pietras napisał/a:
Tylko cena boli hę

Niekoniecznie... sprawdzales ?

Pietras  Dołączył: 30 Kwi 2007
alkos, No ok ale wystarczy poczytać fora i zauważyć że niektórym ludziom w głowie się nie mieści żeby dać ~1000zł za manualny obiektyw. A z Voigtlanderem który faktycznie jest najtańszą opcją trzeba liczyć się z taką sumą.

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Pietras napisał/a:
alkos, No ok ale wystarczy poczytać fora i zauważyć że niektórym ludziom w głowie się nie mieści żeby dać ~1000zł za manualny obiektyw.

No tak... ;-)

Skocz do: