ttb  Dołączył: 26 Lip 2006
pawelpesti napisał/a:
zalezy mi aby sprawdzał się na weselach,

ale na weselach znajomych jako gosc??

bo jesli jako fotograf to proponuje kredyt i przejsc na forum z "C" na poczatku

aflinta  Dołączył: 01 Lip 2007
Casio :?: :evilsmile:

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
No, nie dobijajcie mnie. Czemu Pentax miałby się nie sprawdzić przy fotografowaniu ślubu? Jedyne, co mnie w tej chwili martwi w tej kwestii, to że lustro będzie głośno kłapało (w kadyszce, ponoć kadwuszka jest cichsza), no i przymykanie oczu przez P-TTL (ale to chyba można załatwić zwykłym błyskaniem do góry i z dyfuzorem albo po prostu używając automatyki lampy 540, czy się mylę?). Są jakieś inne przeciwskazania? :-) Mało użyteczne ISO 1600 dla mnie nie jest aż tak wielkim argumentem. :-P

jaczes  Dołączył: 19 Lut 2008
ej, ale jak do nauki nie lepiej P 18-250 ?? Czytałem te strony "dlaczego double kit jest bardziej wypasiony" ale konfrontując to z wypowiedzią kogoś wypowiadajacego sie stronę wcześniej, że mocną stroną Pentaxa są stałki... wiec czemu nie kupić sobie "zooma do wszystkeigo" (żeby nie przepinać szkiełek co 5 min.) a do tego stałki na specjalne okazje ?:> ja tam lece taką opcją.... choć muszę przyznać, że nie jest to tańsze :/, ale uważam, ze jak dla lajkonka super wygoda. 8-)

mik  Dołączył: 14 Kwi 2007
jaczes napisał/a:
ej, ale jak do nauki nie lepiej P 18-250 ??

do nauki to najlepiej kupic stalke i to jedna, np 35 ltd lub 35/2. wtedy zaczyna sie kombinowac, twarda szkola najlepsza. :mrgreen:

mik.

piters1986  Dołączył: 23 Sty 2008
Pentax SMC P DA 70 f/2.4 1600zł do portretu podobno niezły
Tamron AF SP 17-50 f/2.8 1200zł na wesela sie nadaje
Pentax K100D Super 1500zł tyle że stary wg ciebie
jakaś lampa tylko że to już 4500 bedzie mało
w sumie do portretu to jakiś manual też bedzie dobry i tani

Blesso  Dołączył: 24 Wrz 2007
K10 - bo swietne mozliwosci w dobrej cenie
kit - bo "odpowiednie" mozliwosci prawie za darmo
lampa - powiazana z kitem swietne w pomieszczeniach daje rade ( kit przymkniety na 5,6- 6,7)
Tamron 28-75/2.8 bo stale swiatlo i te 75 na koncu moze byc nawet portretowe
I calosc 4500zl
;)

PZDR
Blesso

pawelpesti  Dołączył: 17 Maj 2008
A jakie obiektywy brać ?? Są bez AF i z Af podobno aparat k10d ma wbudowany Af. pomocy

[ Dodano: 2008-05-18, 08:10 ]
BTFOTO: Tamron AF 70-300mm F/4-5.6 LD Di Macro,(P)
BTFOTO: Tamron AF SP 28-75mm F/2.8, Gwar2L, fVAT

+ k10d body

Co o tym sądzicie ? Jest mi coś jeszcze potrzebne ? lampę kupię za jakiś czas to na początek ?

witusch
[Usunięty]
pawelpesti napisał/a:
A jakie obiektywy brać ?? Są bez AF i z Af podobno aparat k10d ma wbudowany Af. pomocy
teraz juz kazdy ma "wbudowany" AF :lol: Chyba kolega ma na mysli SR czyli stabilizacje obrazu, ten fjuczer faktycznie np. kadyszka ma, no i w zwiazku z tym oczywiscie obiektywy Pentaxa nie maja stabilizacji.

[ Dodano: 2008-05-18, 08:17 ]
A co do obiektywow z AF lub bez AF, czy jak kto woli MF (manualny fokus), to jak sama nazwa wskazuje ostrzenie w przypadku AF zalatwia za nas aparat, a wprzypadku MF musimy ostrzyc recznie, na poczatek proponuje kupic cos z AF, a potem jakas manualna stalke np. smc M- 50/1.7 i sam zobaczysz czy Ci to odpowiada, w razie czego mozesz ja potem za te same pieniadze odsprzedac (przy zalozeniu, ze ja rozsadnie kupisz).

[ Dodano: 2008-05-18, 08:20 ]
Zwroc uwage na Sigme 24-60/2.8, jest tu gdzies watek o niej ma ciekawy zakres ogniskowych, obecnie jest w dosyc przystepnej cenie i jakosc zdjec jest calkiem calkiem (sam ja zamowilem :lol: ) Watek o Sigmie: http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=12021

[ Dodano: 2008-05-18, 08:26 ]
Jesli chodzi o Tamrona 70-300, te decyzje musisz sobie dobrze przemyslec. W tej klasie cenowej sa jeszcze 3-4 inne obiektywy warte uwagi Sigma 70-300 z APO i bez, Pentax 50-200 i najnowsze dziecko Pentaxa 55-300, wszystkie maja swoje mocne i slabe strony jak je poznasz, latwiej/albo trudniej bedzie Ci podjac decyzje, ale decyzja ta bedzie w pelni swiadoma. O tych obiektywach znajdziesz mase informacji na tym forum.

Bronek  Dołączył: 04 Wrz 2006
jaczes, do nauki jest najlepsza stałka. I to nie chodzi o "zoom nogami", ale o wyobraźnię kadru. Bez stałej ogniskowej nie sposób sobie wyobrazić co będzie na ujęciu.

malyglod  Dołączył: 11 Lip 2007
Bronek napisał/a:
jaczes, do nauki jest najlepsza stałka. I to nie chodzi o "zoom nogami", ale o wyobraźnię kadru. Bez stałej ogniskowej nie sposób sobie wyobrazić co będzie na ujęciu.

Nie mogę się zgodzić. Z pewnością stałka jest dobra na początek, gdyż mniejszym kosztem uzyskujemy lepszą jakość optyczną, ale nie generalizowałbym w tym przypadku to, że na zoomie nie da się nauczyć robić zdjęcia.

Osobiście polecam zestawik K10D + Tamron 17-50 + FA 50/1.4 (nie spotkałem się jeszcze w życiu z osobą, która nie lubiłaby tej ogniskowej.. no i tego światła) + Sigma 500/530 Super albo 540 pentaxa. Tele bym sobie odpuścił, jakoś nigdy nie uważałem, że w zdjęciach ślubnych wymagane są takie zbliżenia, choć i tu nie chcę generalizować. Ale jeśli już, to wypada zapolować na coś jaśniejszego od wymienionych tanich sigm/tamronów.

A FA50 to moim zdaniem wręcz obowiązek, nie wyobrażam sobie pracy bez tego szkiełka.

witusch
[Usunięty]
malyglod napisał/a:
mniejszym kosztem uzyskujemy lepszą jakość optyczną
nie koniecznie mniejszym kosztem, stalki to czesto rarytasy za ktore trzeba placic i to slono, kolega mial zapewne na mysli stalki manualne z nizszych polek.
A co do FA 50/1.4 to sie zgadzam, obowiazek. Co do Tamrona 17-50, to moim zdaniem tylko w wypadku gdy komus zalezy na bardzo szerokim koncu, jesli natomiast ktos chetnie portretuje, to dluzszy koniec jest bardziej wskazany, dlatego ja uwazam, ze dla niezdecydowanych fajnym rozwiazaniem jest cos co zaczyna sie od 24 a konczy troche dalej 60-70. Poza tym Tamron 17-50 znany juz jest ze swoich nagminnych problemow z fokusem, wiec moze niech kolega nie zaczyna swojej przygody z Pentaxem od nieostrych zdjec.

malyglod  Dołączył: 11 Lip 2007
witusch napisał/a:
malyglod napisał/a:
mniejszym kosztem uzyskujemy lepszą jakość optyczną
nie koniecznie mniejszym kosztem, stalki to czesto rarytasy za ktore trzeba placic i to slono, kolega mial zapewne na mysli stalki manualne z nizszych polek.

Za niektóre płaci się słono, ale mniej. Raczej mi nie powiesz, że w cenie 77ltd znajdziesz zoom o podobnych walorach optycznych..

witusch napisał/a:
Poza tym Tamron 17-50 znany juz jest ze swoich nagminnych problemow z fokusem, wiec moze niech kolega nie zaczyna swojej przygody z Pentaxem od nieostrych zdjec.

Chyba, że przetestuje przed zakupem.

Grizley  Dołączył: 30 Sie 2007
pawelpesti napisał/a:
Tamron AF 70-300mm F/4-5.6 LD Di Macro,(P)

na wesele ??????

Romi  Dołączył: 17 Sty 2008
ttb napisał/a:
pawelpesti napisał/a:
zalezy mi aby sprawdzał się na weselach,

ale na weselach znajomych jako gosc??

bo jesli jako fotograf to proponuje kredyt i przejsc na forum z "C" na poczatku

Ja foce K100d super i wszystko jest ok. Sprawdza sie bardzo dobrze. Niedawno fociłem na ślubie i weselu kolegi. Foty wykonałem k 100 d s + kit.
Był bardzo zadowolony z efektu mojej pracy.

Wystarczy tylko odrobina wprawy i kawałek wiedzy...

Nie jest ważne jaki i za ile sprzęt, tylko kto za tym sprzętem stoi - (złota myśl prawdziwego fotografa)..
:-B

[ Dodano: 2008-05-18, 11:10 ]
Grizley napisał/a:
pawelpesti napisał/a:
Tamron AF 70-300mm F/4-5.6 LD Di Macro,(P)

na wesele ??????

Raczej na pokazy lotnicze

witusch
[Usunięty]
malyglod napisał/a:
w cenie 77ltd znajdziesz zoom o podobnych walorach optycznych..
oczywiscie ze nie, bo zoom o takich walorach optycznych nie istnieje - to nie byl dobry przyklad :lol:

marucha  Dołączył: 22 Kwi 2006
witusch napisał/a:
teraz juz kazdy ma "wbudowany" AF

Nie każdy...

witusch
[Usunięty]
marucha napisał/a:
witusch napisał/a:
teraz juz kazdy ma "wbudowany" AF

Nie każdy...

W tym watku rozmawiamy o Pentaxach, wiec prosze o przyklad.... Typowe dla tego poniekat zacnego Forum, zamiast trzymac sie tematu i pomoc, czepiamy sie detali, ktore w danej dyskusji sa nieistotne, no coz kazdy lubi sie pomadrzyc, tylko co twoj post marucha wniosl do tej dyskusji, zdawkowe stwierdzenie, bez poparcia przykladami, a jeslibys je wogole podal to i tak odbiegalyby od tematu.

ttb  Dołączył: 26 Lip 2006
Romi napisał/a:
Ja foce K100d super i wszystko jest ok. Sprawdza sie bardzo dobrze. Niedawno fociłem na ślubie i weselu kolegi. Foty wykonałem k 100 d s + kit.
Był bardzo zadowolony z efektu mojej pracy.

No chyba nie wyobrazasz sobie, zeby kolega powiedzial ci, ze mu te zdjecia sie nie podobaja. Prawie zawsze w takich wypadkach młodzi sa zadowoleni.
ps
bez lampy?

Romi napisał/a:

Wystarczy tylko odrobina wprawy i kawałek wiedzy...

Nie jest ważne jaki i za ile sprzęt, tylko kto za tym sprzętem stoi - (złota myśl prawdziwego fotografa)..

To oczywiscie jest oczywista oczywistosc ;-)
Tylko taka uwaga - im lepszy sprzet tym jest łatwiej - a jesli ktos chce to robic zawodowo to minimum C5d

marucha  Dołączył: 22 Kwi 2006
Cytat
W tym watku rozmawiamy o Pentaxach, wiec prosze o przyklad....

Jeśli chodzi o aparaty, to się zgodzę. W przypadku szkieł rozmawiamy o szkłach do Pentaksa, więc o innych firmach też.

witusch napisał/a:
Typowe dla tego poniekat zacnego Forum, zamiast trzymac sie tematu i pomoc, czepiamy sie detali, ktore w danej dyskusji sa nieistotne

Taki już urok tego forum i to nie tylko "poniekąd zacnego", a po prostu zacnego

witusch napisał/a:
no coz kazdy lubi sie pomadrzyc, tylko co twoj post marucha wniosl do tej dyskusji, zdawkowe stwierdzenie, bez poparcia przykladami, a jeslibys je wogole podal to i tak odbiegalyby od tematu.

Nie ja się mądrzyłem pisząc teraz juz kazdy ma "wbudowany" AF. Ktoś przeczyta i przekaże dalej - tak rodzą się mity.
Co do przykładu - np. Zeiss'y, bardzo zacne szkła, prawie każdy by chciał je mieć, a bagnetem K tylko MF.

Skocz do: