pawelpesti napisał/a:zalezy mi aby sprawdzał się na weselach,
nikon, fufu, oly
Każdy problem ma swoje rozwiązanie, zatem
jeżeli nie ma rozwiązania to nie ma problemu.
jaczes napisał/a:ej, ale jak do nauki nie lepiej P 18-250 ??
me super
teraz juz kazdy ma "wbudowany" AFpawelpesti napisał/a:A jakie obiektywy brać ?? Są bez AF i z Af podobno aparat k10d ma wbudowany Af. pomocy
K-5, DA 12-24/4, FA 31/1.8 Ltd, FA 50/1.4, FA 77/1.8 Ltd, Metz 48, takie tam różne ...
Bronek napisał/a:jaczes, do nauki jest najlepsza stałka. I to nie chodzi o "zoom nogami", ale o wyobraźnię kadru. Bez stałej ogniskowej nie sposób sobie wyobrazić co będzie na ujęciu.
nie koniecznie mniejszym kosztem, stalki to czesto rarytasy za ktore trzeba placic i to slono, kolega mial zapewne na mysli stalki manualne z nizszych polek.malyglod napisał/a:mniejszym kosztem uzyskujemy lepszą jakość optyczną
witusch napisał/a:nie koniecznie mniejszym kosztem, stalki to czesto rarytasy za ktore trzeba placic i to slono, kolega mial zapewne na mysli stalki manualne z nizszych polek.malyglod napisał/a:mniejszym kosztem uzyskujemy lepszą jakość optyczną
witusch napisał/a:Poza tym Tamron 17-50 znany juz jest ze swoich nagminnych problemow z fokusem, wiec moze niech kolega nie zaczyna swojej przygody z Pentaxem od nieostrych zdjec.
pawelpesti napisał/a:Tamron AF 70-300mm F/4-5.6 LD Di Macro,(P)
ttb napisał/a:pawelpesti napisał/a:zalezy mi aby sprawdzał się na weselach,
ale na weselach znajomych jako gosc??
bo jesli jako fotograf to proponuje kredyt i przejsc na forum z "C" na poczatku
Grizley napisał/a:pawelpesti napisał/a:Tamron AF 70-300mm F/4-5.6 LD Di Macro,(P)
na wesele ??????
(K10,k100,w drodze K5, szkła, błyskotki) + wielki zapał
W dalekich planach - Hasselblad H3D-39
oczywiscie ze nie, bo zoom o takich walorach optycznych nie istnieje - to nie byl dobry przykladmalyglod napisał/a:w cenie 77ltd znajdziesz zoom o podobnych walorach optycznych..
witusch napisał/a:teraz juz kazdy ma "wbudowany" AF
marucha napisał/a:witusch napisał/a:teraz juz kazdy ma "wbudowany" AF
Nie każdy...
Romi napisał/a:Ja foce K100d super i wszystko jest ok. Sprawdza sie bardzo dobrze. Niedawno fociłem na ślubie i weselu kolegi. Foty wykonałem k 100 d s + kit.
Był bardzo zadowolony z efektu mojej pracy.
Romi napisał/a:
Wystarczy tylko odrobina wprawy i kawałek wiedzy...
Nie jest ważne jaki i za ile sprzęt, tylko kto za tym sprzętem stoi - (złota myśl prawdziwego fotografa)..
nikon, fufu, oly
CytatW tym watku rozmawiamy o Pentaxach, wiec prosze o przyklad....
witusch napisał/a:Typowe dla tego poniekat zacnego Forum, zamiast trzymac sie tematu i pomoc, czepiamy sie detali, ktore w danej dyskusji sa nieistotne
witusch napisał/a:no coz kazdy lubi sie pomadrzyc, tylko co twoj post marucha wniosl do tej dyskusji, zdawkowe stwierdzenie, bez poparcia przykladami, a jeslibys je wogole podal to i tak odbiegalyby od tematu.